Hronika

Napadi na novinare: Nadležni postupali po svim preporukama Komisije za medije

U slučajevima napada na novinare nadležni organi, slijedeći instrukcije Vlade, postupili su po svim preporukama Komisije za medije, konstatovano je na današnjoj sjednici Vlade, na kojoj su razmotreni Izvještaj Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 23. januara do 23. maja ove godine i Izvještaj o realizaciji preporuka Komisije.

Kako je saopšteno, Vlada je iskazala čvrstu opredijeljenost da u kontinuitetu afirmiše i unaprjeđuje ambijent u kojem će novinari i mediji profesionalno obavljati svoj posao bez straha za svoju bezbjednost.

“Uprava policije, Tužilaštvo i Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavili su Vladi tražene informacije u vezi sa postupanjem nadležnih organa i službenika u slučajevima napada na novinare i imovinu medija. S tim u vezi, zadužili smo međuresorne timove za rasvjetljavanje napada na novinare i teška krivična djela da intenziviraju aktivnosti i da prioritetno, blagovremeno i djelotvorno postupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja izvršilaca ovih djela”, navode u Vladi.

Ističu da, uvažavajući preporuku Komisije, novi direktor Uprave policije, nakon razgovora sa predsjednikom Komisije, dostavlja informacije bez zatamnjivanja ličnih podataka, kao što to rade i drugi nadležni organi, uz obavezu Komisije da sa ličnim podacima iz materijala postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

“Zadužen je glavni policijski inspektor da, po potrebi, ostvaruje dnevnu komunikaciju sa predstavnicima medijskih kuća, u vezi sa konkretnim predmetima vezanim za njih. Takođe, Komisija ima mogućnost da pozove inspektora koji radi na predmetu da prisustvuje sjednici Komisije radi pružanja dodatnih pojašnjenja i informacija o statusu i toku konkretnog predmeta.
Ranije su, takođe na zahtjev Komisije i u skladu sa instrukcijom Vlade, obezbijeđene naknade za rad članovima Komisije i uspostavljena praksa redovnog objavljivanja Izvještaja Komisije na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključuje se u saopštenju.

3 Komentara na "Napadi na novinare: Nadležni postupali po svim preporukama Komisije za medije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend