Hronika NVO Sigurna ženska kuća sporovela istraživanje

Nasilje na internetu učestalo i u Crnoj Gori, ženama prijete, uhode ih i proganjanju

Čak 79,6 odsto ispitanica na teritoriji Podgorice vjeruje da je online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava, dok skoro isti procenat – njih 79,5 odsto – tvrdi da online nasilje ima posljedice kao i bilo koji drugi oblik nasilja, pokazalo je istraživanje “Online nasilje nad ženama i djevojkama”, koje je sprovela NVO Sigurna ženska kuća iz Podgorice.

Kako ističu u toj organizaciji, sa razvojem tehnologije pojavili su se i novi načini zloupotrebe iste, što je dovelo do pojave novih oblika nasilja nad djevojkama i ženama, zloupotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija i interneta.

“Više od dvije trećine ispitanica vjeruje da se stepen online nasilja povećao u posljednje dvije godine, kao i da se online nasilje ne može zaustaviti ignorisanjem”, poručili su iz Sigurne ženske kuće.

Dodaju da brojke govore da je u zemljama Evropske unije prosječno jedna od deset žena bila žrtva nasilja putem interneta, a istraživanje pokazuje da je situacija slična i kod nas.

“Sedam odsto ispitanica tvrdi da su u više navrata doživjele online nasilja, dok 8,9 odsto tvrdi da su online nasilje doživjele samo jednom. Ukoliko ukupno posmatramo, riječ je o 15,9 odsto, odnosno svaka šesta ispitanica je priznala da je bila žrtva online nasilja. Pored toga, 19 odsto ispitanica tvrdi da poznaje žensku osobu koja je preživjela online nasilje”, navode u toj NVO.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje 94,4 odsto njih su doživjele uznemiravanje putem poruka i poziva, svaka treća ispitanica se požalila na nasilne komentare, dok je svaka četvrta doživjela prijetnje, uhođenje i proganjanje.

“Najčešća komunikaciona sredstva putem kojih je online nasilje ostvareno su SMS poruke (57,1 odsto), zatim putem telefonskih poziva i drušvene mreže Facebook”, kažu u Sigurnoj ženskoj kući.

Kao najčešće posljedice koje je online nasilje na njih ostavilo, više od polovine ispitanica navodi da se nije moglo skocentrisati na svakodnevne poslove, dok je jedna trećina njih doživjela značajne promjene raspoloženja, svaka treća je patila od napada pankije, anksioznosti, stresa, te poremećaje sna.

“U Glavnom gradu još uvijek ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite koji se prije svega odnose na pravne oblike zaštite od online nasilja, što pokazuju i odgovori ispitanica koje su se u jako malom broju odlučile da nasilje prijave policiji. Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje samo 7,6 odsto je nasilje prijavilo policiji, procesuirano je 3,9 odsto slučajeva, a samo u dva slučaja je izrečena kazna počiniocu nasilja”, naglasili su toj organizaciji.

Ocjenjuju da je neophodno da se problem online nasilja nad ženama i djevojkama, prije svega, osvijetli i učini vidljlivim kako građanima, tako i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika.

“Smatramo da se nasilje putem informaciono-komunikacionih tehnologija treba podvesti pod novu vrstu nasilja nad ženama i djevojkama i tretirati ga kao takvo”, zaključuju u NVO Sigurna ženska kuća Podgorica.

Istraživanje javnog mnjenja o zastupljenosti online nasilja i nasilja posredovanog komunikacionim tehnologijama nad djevojkama i ženama sprovela je agencija DeFacto na uzorku od 700 ispitanica, djevojaka i žena, reprezentativnom za Glavni grad Podgoricu, tokom juna mjeseca 2019. godine.

Istraživanje je dio projekta “Prekinimo vezu online nasilja”, koji se sprovodi u opštini Podgorica, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP. U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
DanciPolaganovekiLošmi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danci
Gost
Danci

Najvece nasilje, jenasilje koje vrsi NVO Sigurna zenska kuca. Ona vrsi nasilje nad zenama tako sto nas stavlja na najnizi moguci nivo, tako sto se ona stavlja u ulogu zastite zena. E pa hvala SZK, mi se mozemo stititi same da nas vi ne stitite a ako nam bas prijeko zatreba zastita,ima nas ko stititi a to su nase porodice… Više »

Polagano
Gost
Polagano

Ugasimo prozor u svijet …Zablindirajmo se u sigurnu KUCU I eto rijesenja…

veki
Gost
veki

nikad nijesam htjela da imam profil na fejsbuku, što će mi to a mob, tel, koristim da pozovem, da se javim, dašaljem poruke a ne progovaram neću

Lošmi
Gost
Lošmi

Živa istina. Sestra mi se o jadu zabavila zbog nekog bolesnika narkomanskog koji je prati do kuće kad se vraća sa posla a policija neće ili ne može da pomogne. Bolesna bagra

Send this to a friend