Hronika

Nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj ubistva Zekovića

Viši sud, Podgorica

Suđenje šestočlanoj kriminalnoj grupi koju predvodi Podgoričanin Stevan Stamatović (42), a koja je,   koja je, prema navodima optužnice, planirala likvidaciju Radojice Zekovića, danas je nastavljene čitanjem dopisa iz MUP-a zbog vozila pod koje je postavljen eksploziv.

Sporno vozilo marke “golf 5” registarskih oznaka “PG-PU 954” ispod koga je bio postavljen eksploziv je prema navodima iz MUP-a je pripadao, navodno Milosavu Bulatoviću, a prethodna registarska oznaka na automobilu bila je PG-BG 954, nakon čega je promijenjena.

Na današnjem ročištu svjedočili su i vještak iz Forenzičkog centra u Danilovgradu, Nikola Božović i Nenad Milikić vezano za nalaz koji se tiče eksploziva koji je postavljen ispod automobila. Prema nalazima vještaka, razorna moć eksplozivne naprave je velika, pa bi, da je došlo do njene aktivacije, lica koja se nalaze unutar vozila smrtno stradala ili bi zadobila teške tjelesne povrede.

“Dejstvo eksploziva jednako je u svim pravcima, ako je postavljeno na patosni dio vozila sa lijeve strane, u dijelu između prednjeg sjedišta i nožnih komandi, nakon aktiviranja lice bi smrtno stradalo”, pojasnio je vještak Božović. Dodao je i da za aktiviranje bombe dovoljno 500 m udaljenosti, kao i da za to nije neophodno stručno znanje, samo je potrebno pritisnuti tipku.

Na ročištu su pročitani transkripti i preslušani telefonski razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora. Većina tih razgovora obavljala se između Stamatovića i Đorđija Božovića, koji je u nekim razgovorima prepoznao svoj glas dok je ostatak negirao ili nije htio da se izjasni. Dodao je i to da kartica sa koje su obavljeni pozivi nije njegova te da ne zna kako je dospjela u njegov posjed.

Send this to a friend