Hronika

Nova istraga protiv službenika Atlas banke: Nezakonito zadržali depozit Aerodroma

Bivši izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić i bivša zamjenica izvršnog direktora Dijana Zečević uhapšeni su juče ujutru po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u okviru nove istrage koja se vodi zbog zloupotreba ovlašćenja u toj banci, piše Pobjeda.

<<<Opet uhapšen Marko Nikolić, bivši direktor Atlas banke<<<

Njima se, kako saznaje Pobjeda, stavlja na teret zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Nikolić je priveden tužiocu koji mu je odredio zadržavanje do 72 sata, dok je Zečević puštena da se brani sa slobode.

Nikolić i Zečević se sumnjiče da su, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća JP Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Istražni organi će ispitati i ulogu većinskog vlasnika Atlas banke Duška Kneževića koji je, prema prvim nalazima, uporno sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

<<<Knežević: Depozite Aerodroma Crne Gore sam ugovarao sa Ivanom  Brajovićem<<<

Prema saznanjima Pobjede, JP Aerodromi Crne Gore imali su dva oročena depozita u Atlas banci u iznosu od po tri miliona. Rok oročenja prvog depozita od tri miliona, sa kamatom od 3,2 odsto, istekao je 1. januara 2018. godine i sredstva su, prema zahtjevu deponenta, uplaćena na račun Aerodroma već 5. januara iste godine.

Istek oročenja drugog depozita od tri miliona eura uslijedio je 11. avgusta 2018. godine, kada su i počele ozbiljne priče da je Atlas banka u velikim problemima.

Krajem avgusta, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić zvanično je zatražio transfer tri miliona eura na račun preduzeća.

Prema saznanjima Pobjede, osim formalnog dopisa, Orlandić je u više navrata i usmeno zatražio da mu se sredstva prebace, a dobijao je obećanja da će sve biti “transferisano u narednih nekoliko dana“.

Transfera novca nije bilo, iako je uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila svoj novac.

Prema brojnim izvorima, transfer novca stopirao je lično većinski vlasnik Atlas banke Duško Knežević, vršeći pritisak na ovlašćene službenike, prvenstveno na zamjenicu izvršnog direktora Zečević, koja je, kako kažu izvori Pobjede, u nekoliko navrata bila ispunila nalog za transfer sredstava.

Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je “zarobljen“, pa je izvršni direktor Danilo Orlandić podnio krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u banci.

Centralna banka Crne Gore uvela je 4. aprila stečaj u Atlas banku. Ukupni depoziti kod ove banke iznose 189 miliona eura, od čega su zaštićeni depoziti u pojedinačnim iznosima do 50.000 i za koje garantuje Fond za zaštitu depozita 89 miliona eura.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Nemam rijeciJooMila K
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Jbo vas Di Kej i to što mu tepate s tim nadimkom… valjda ima ime da se tako prozove, a ne da mu tepate.

Joo
Gost
Joo

sve sto je Di Kej dotakao opustosio je…..danas sa ukradenim parama pokusava da unease nestabilnost u zemlju…..dok na racun opljackanih ladi ono sto i nema veliko negde van granica…….svi koji ga podrzavaju su isto blato kao i on………..

Mila K
Gost
Mila K

G-đa privremena upravnica se i dalje ukopava, dokazujući da je radila nelegalno, i da je spremna da ide u zatvor za greške i instrukcije, koje je slušala. Član 125 se bavi opštim okvirom rada privremene uprave. Ne određuje uopšte ove detalje, niti ima osnove da se sakriju potezi iz rada privremene uprave. Član 127 c mora da precizira novi novčani… Više »

Send this to a friend