Hronika

Nuhodžić: Crna Gora i Bosna i Hercegovina još intenzivnije da sarađuju

Crna Gora i Bosna i Hercegovina su saglasne u tome da nastave još intenzivnije da sarađuju, u interesu građana dvije prijateljske države koje dijele zajedničke evropske ciljeve i u korist kvalitetnije regionalne saradnje na polju bezbjednosti i sigurnosti, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić tokom sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Nuhodžić je ocijenio da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima i da bezrezervno podržava integraciju Bosne i Hercegovine, kao i svih država regiona u EU.

“U tom smislu, cijenimo podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila u svom predlogu nove metodologije pregovora”, rekao je Nuhodžić.

S tim u vezi, dodao je da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje, kako bi zajedničkim snagama doprinijeli ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Govoreći o aktuelnoj migracionoj situaciji, Nuhodžić je istakao da su crnogorske nadležne institucije apsolutno spremne da reaguju i u svakom trenutku zaštite granice i bezbjednost naših građana.

“Crna Gora intenzivno radi na dostizanju standarda Šengena. Značajno smo unaprijedili kapacitete naše Granične policije, što u lјudstvu, što kroz nabavku termovizijskih kamera i druge opreme i sposobni smo da zaštitimo naše granice. Preduzimamo sve mjere u saradnji sa partnerskim službama, kako bismo spriječili ilegalne ulaske u našu zemlјu. Poseban fokus u saradnji policija Crne Gore i BiH biće na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje analize rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka”, kazao je Nuhodžić.

Podsjetio je i da je nedavno u crnogorskom Parlamentu usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

Ministar je ukazao da Vlada Crne Gore i MUP posvećuju posebnu pažnju rekonstrukciji i modernizaciji graničnih prelaza u cilјu povećane bezbjednosti, kao i samog nadzora državne granice.

“Budući zajednički rad graničnih službi Crne Gore i Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Vraćenovići, Šćepan Polje, Klobuk i Zupci će značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja. U najskorijem periodu biće potpisan i Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj. Ovaj sporazum je značajan jer će građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji žive u pograničnom području omogućiti jednostavnije rješavanje svakodnevnih životnih potreba i prelazak državne granice van graničnih prelaza”, naveo je ministar.

Radončić je rekao da su odnosi između BiH i Crne Gore na odličnom nivou.

“Mi kao dvije susjedne države možemo biti primjer kako jačaju državni i međususjedski odnosi. Drago mi je da smo praktično do kraja doveli pitanje kako da na četiri granična prelaza imamo pojednostavljenu proceduru koja će omogućiti brži protok ljudi i roba”, istakao je ministar Radončić.

U odnosu na migrantsku krizu, akcentovao je potrebu zajedničke strategije da imamo jedan humanitarni aspekt, koji je veoma važan, ali da se situacija prevenira i tretira prvenstveno kao bezbjednosni izazov.

Dodao je, takođe, da su iskustva Crne Gore, kao lidera na putu ka Evropskoj uniji, dragocjena.

“Na sastanku je konstatovano da intenzivna policijska saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine i zajednički rad u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i svih drugih vidova kriminala daju rezultate”, zaključuju u MUP-u.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
dejanLimeni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dejan
Gost
dejan

Crnogorci i Bosnjaci dva bratska naroda!!!

Limeni
Gost
Limeni

U pravo vrijeme bravo! Ovo ce itekako olaksati protok turista na granicnim prelazima tako da ce guzve biti znatno manje!

Send this to a friend