Hronika

Nuhodžić: Sa FRONTEX-om ćemo još brže reagovati na ilegalne migracije

Sporazum o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu FRONTEX u Crnoj Gori će nam omogućiti još brže reagovanje na potencijalne izazove ilegalnih migracija, koje su moguće izvorište organizovanog kriminala i terorizma, kazao je danas u Skupštini ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je predstavio Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi FRONTEX u Crnoj Gori, naglasivši da je jačanje međunarodne saradnje imperativ u radu MUP-a i da je zato jedan od mehanizama u borbi protiv ilegalnih migracija upravo jačanje partnerskih odnosa sa FRONTEX-om.

“Nakon stupanja na snagu sporazuma, u zavisnosti od procjene, evropski policajci će zajedno sa našom policijom sprovoditi granične provjere, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju onih djelova granice koji su susjedni nekoj državi članici EU”, saopštio je ministar.

Pojasnio je i da će timovi Evropske granične i obalske straže podržati, a ne zamijeniti ili preuzeti dužnosti i nadležnosti crnogorske granične policije.

“Crna Gora jeste i biće odgovorna za zaštitu svojih granica. Sva ovlašćenja službenici FRONTEX-a mogu primjenjivati samo u prisustvu i uz saglasnost policijskih službenika Crne Gore”, istakao je Nuhodžić.

Polazeći od činjenice da se nacionalni migracioni sistem ni jedne zemlje, ma koliko bio razvijen, ne može sam izboriti sa problemom ilegalnih migracija, Nuhodžić je kazao da, ukoliko želimo siguran i bezbjedan Zapadni Balkan i sigurnu i bezbjednu Evropu i ukoliko nam je svima isti cilj – da garantujemo sigurnost i bezbjednost našim građanima – moramo dodatno jačati saradnju u oblasti upravljanja granicom.

“To od nas očekuju i građani Crne Gore i građani Evrope. Bezbjednosni izazovi ne poznaju geografske granice. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da krijumčari i trgovci ljudima bolje sarađuju od organa za sprovođenje zakona“, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da su ilegalne migracije, prekogranični kriminal, krijumčarenje migranata i trgovina ljudima izazovi sa kojima se zajedno suočavaju i Zapadni Balkan i Evropska unija.

“U tom smislu, i naš odgovor u suprotstavljanju tim izazovima mora biti zajednički. Moramo da budemo ujedinjeni u našim naporima, da radimo zajedno, da razmjenjujemo znanje, iskustva i resurse. Stoga je upravo zajednički i koordiniran pristup upravljanju granicama ključni dio evropskog koncepta upravljanja migracijama sa kojim Crna Gora usklađuje svoje politike”, kazao je ministar.

Naglasio je da Predlog zakona predstavlja još jedan korak naprijed u pravcu jačanja operativne saradnje između Crne Gore i Evropske unije u oblasti upravljanja granicama, što je u interesu i Crne Gore i EU.

“Predlog zakona je dobra osnova za unapređenje granične bezbjednosti i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija. Takođe, omogućiće da još bolje zaštitimo granice i da se još snažnije borimo protiv svih oblika prekograničnog kriminala”, ocijenio je Nuhodžić.

Posebno je naglasio da sistem upravljanja migracijama u Crnoj Gori funkcioniše u skladu sa visokim standardima koje smo uspostavili u našem zakonodavnom i institucionalnom okviru.

“Ali, isto tako, želimo da u rješavanju pitanja ilegalnih migracija, kao globalne prijetnje koja traje, iako u ovom trenutku ne ugrožava Crnu Goru, budemo partneri Evropskoj uniji, a FRONTEX je dio toga”, zaključio je Nuhodžić.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
PrikaPrikaBambino
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prika
Gost
Prika

Razduzio bih vas ja i to vanredno ali Lomi nemoze,to je zalost!

Prika
Gost
Prika

Nikad gore stanje u CG “ministre”!

Bambino
Gost
Bambino

Nemamo boljih partnera od njih sto se tice cuvanja granica ipak onicuvaju granice Evropske unije, a biti dio toga je zaista uspjeh.

Send this to a friend