Hronika

NVO: Treći izbor Medenice – grubo kršenje Ustava

Vesna Medenica

Izborom Vesne Medenice po treći put na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, Sudski savjet je grubo prekršio Ustav koji zabranjuje da ista osoba više od dva puta bude birana na tu funkciju, ocijenjeno  je iz 11 nevladinih organizacija.

<<<Medenica ponovo izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda<<<

“Sudski savjet je treći izbor predsjednice Vrhovnog suda učinio bez obrazloženja o razmatranju ustavnosti njene kandidature, poput nekog politbiroa u jednopartijskom sistemu, iako su na neustavnost te kandidature javno i obrazloženo blagovremeno upozorili 11 nevladinih organizacija, profesori prava i drugi istaknuti pravnici iz Crne Gore i regiona. Ovom odlukom, članice i članovi Sudskog savjeta su jednoglasno stavili van snage Ustav Crne Gore, svjesni da protiv njihove odluke nema pravnog lijeka, jer nije bilo protivkandidata za tu funkciju koji bi imao pravo da ga uloži”, navode NVO.

Preostaje, kako dodaju, “samo da saopštimo da je Ustav Crne Gore pogažen, i da upozorimo javnost da je umjesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu.”

“Rezultat je poguban po Crnu Goru, posebno jer dolazi od onih čiji je posao da obezbijede nezavisnost sudstva i jednaku primjenu Ustava i zakona prema svima. Sudski savjet, koji je prihvatio neustavnu kandidaturu Medenice, a onda je i izabrao, time se definitivno kompromitovao kao marionetsko tijelo, a mjesto predsjednika Vrhovnog suda je uzurpirano. Dodatno je poražavajuće što je kandidatkinju jednoglasno predložila Opšta sjednica Vrhovnog suda bez ikakvog obrazloženja u odnosu na ustavnost kandidature”, smatraju u 11 NVO.

Ponavljaju da je Ustav u julu 2013. godine, amandmanima koji su stupili na snagu odmah, zabranio da ista osoba bude birana za predsjednika Vrhovnog suda više od dva puta. Time je usvojio važnu demokratsku tekovinu koja služi “sprječavanju neprimjerene koncentracije lične moći”, kako je obrazložila Venecijanska komisija.

“Međutim, ova univerzalna demokratska tekovina neće važiti za one koji žive u Crnoj Gori u vrijeme predsjednikovanja Vesne Medenice, koja će do kraja trećeg mandata koncentrisati čak 17 godina na funkciji i ličnu moć koja bi kod svakog razumnog i objektivnog posmatrača morala da izazove duboku zabrinutost”, zaključuje se u saopštenju.

U saopštenju su prilažena imena sudija Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta koji su učestvovali u trećem izboru Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda i omogućili kršenje pravnog poretka Crne Gore.

Sutkinje i sudije Vrhovnog suda Crne Gore:
1. Stanka Vučinić
2. Radule Kojović
3. Petar Stojanović
4. Vesna Begović
5. Dušanka Radović
6. Natalija Filipović
7. Branimir Femić
8. Dragica Milačić
9. Rada Kovačević
10. Radojka Nikolić
11. Svetlana Vujanović
12. Miraš Radović
13. Hasnija Simonović
14. Nataša Božović
15. Ranka Vuković
16. Vesna Jočić
17. Vesna Vučković
18. Snežana Aleksić

Članovi i članice Sudskog savjeta
1. Prof. dr Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta
2. Zoran Pažin, ministar pravde i potpredsjednik Vlade
3. Rada Kovačević, sutkinja Vrhovnog suda
4. Ana Perović Vojinović, sutkinja Upravnog suda
5. Verica Sekulić, sutkinja Višeg suda u Podgorici
6. Dragan Babović, sudija Osnovnog suda u Podgorici
7. Dobrica Šljivančanin, pravnik u penziji
8. Loro Markić, advokat
9. Doc. dr Vesna Simović-Zvicer

Saopštenje medijima zajedničko je uputilo 11 nevladinih organizacija:

-Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica

-Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), advokat Veselin Radulović, pravni zastupnik

-Institut alternative (IA), Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora

-Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, advokat Velija Murić, izvršni direktor

-ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Ervina Dabižinović,

-koordinatorka Adamas, Katarina Bošković, izvršna direktorica

-Centar za građanske slobode, Boris Marić, direktor

-Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina Pravozastupnik, Budislav Minić, izvršni pravozastupnik

-Media centar, Goran Đurović, direktor

-Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, izvršna direktorica

-Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković, izvršna direktorica

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rogobore
Gost
Rogobore

Vesna je ocigledno drzava u drzavi jer ona ,a bojim se i mnogi drugi, moze raditi sta pozeli dok je ove ovakve vlasti i mnogobrojnih pojedinaca iz opozicije!

Nikola
Gost
Nikola

Sjeverna Koreja

Pravnik
Gost
Pravnik

Staviti nekog na tu funkciju protivzakonito,pritom znajući da će se svi ljudi koji iole poznaju pravo i vladavinu prava pobuniti,meni samo lici na demonstraciju sile ili na pravljenje volova od ovog jadnog i napaćenog naroda,koji ne smije ni da zucne,jer nas sve imaju u šaci za rad nekih sitnih usluga i interesa pojedinaca!

Brajan
Gost
Brajan

Iz Vrhovnog suda saopštili su „Danu“ da je Medenica krajem prošle godine od Uprave za imovinu dobila stambeni kredit od 40.000, pod povoljnim uslovima i da vraćanjem 6.800 eura više nema dug prema državi. Predsjednica Vrhovnog suda je, inače, stambeno zbrinuta – posjeduje kuću od 146 kvadrata u Podgorici Medenica je ranije od države po povoljnim uslovima dobila stan od… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Немојте људи нападат. Можда није по уставу и законима али само је једна Меденица Весна. Нека јој Бог да здравља и да поживи док се не роди неко макар упола способан. Сватате ли ви колико она значи тужилаштву и самим тим Црној Гори? То колико се она и остатак ДПС-а жртвују за ЦГ и колико улажу себе да би ми… Više »

Send this to a friend