Hronika Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ne može da stane na kraj krijumčarenju nedozvoljenih sredstava

Od 2018. godine u zatvor unijeto 735 telefona

UIKS

Tokom protekle i ove godine u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija unijeto je 735 mobilnih telefona, za koje se još ne zna kako su tamo dospjeli. Za to vrijeme uhapšeni su zatvorski policajci Dejan Đuranović, Ivan Martinović i Alen Beganović zbog sumnje da su iskoristili položaj i doturali mobilne telefone pritvorenicima, piše Pobjeda.

Đuranović, Martinović i Beganović su suspendovani i u toku je krivični postupak protiv njih.Za sada se ne zna koliko su unijeli telefona, da li su to radili za novac, koliko su naplaćivali svoje usluge, kao ni koliko dugo su to radili.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su kazali da je prošle godine zaplijenjeno 514 telefona, a od početka ove 221. Među nedozvoljenim sredstvima službenici su pronašli i “materije nepoznatog porijekla” za koje se sumnja da je riječ o narkoticima, kao i improvizovane bodeže.

Oni su naveli da je u prethodnom periodu u dva slučaja protiv tri službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog sumnje da su pokušali omogućiti zatvorenicima posjedovanje stvari i predmeta čije je držanje i upotreba zabranjeno u zatvoru.

“O navedenim slučajevima obaviještena je i Uprava policije, čiji su službenici u saradnji sa tužilaštvom preduzeli radnje i mjere iz svoje nadležnosti”, kazali su iz UIKS-a. Pojašnjavaju da je u jednom disciplinskom postupku protiv jednog službenika UIKS-a donesena prvostepena odluka o disciplinskoj odgovornosti i da je u toku postupak po žalbi. Kako dodaju, u drugom slučaju donijeta je odluka o pokretanju disciplinskog postupka protiv dva službenika i predmet je proslijeđen na postupanje Disciplinskoj komisiji.

“U saznanju smo da je protiv ovih službenika UIKS-a u toku i krivični postupak, do čijeg okončanja je prema ovim službenicima uvedena privremena mjera (do okončanja disciplinskog i krivičnog postupka) ograničenje vršenja dužnosti-suspenzija”, precizirali su iz UIKS-a.

Prema saznanjima Pobjede, istražitelji imaju operativna saznanja da ima još službenika za koje se sumnja da se bave ovim “dodatnim poslom”, a svoju jednu uslugu naplate koliko mjesečno prime platu. Ipak, odgovor na pitanje da li imaju ta saznanja, iz UIKS-a nijesu dobili.

Da su se zatvorenici “oslobodili” i da imaju telefone, najbolje pokazuju i nedavni snimci iz zatvora koji su objavili mediji. Na jednom se osuđenik Nebojša Stipe Stijepović žali na tretman u zatvoru, a na drugom zatvorenik “ušmrkava terapiju”, kako su to kazali iz UIKS-a.

Nije poznato kako su u ruke osuđenika Kazneno-popravnog doma dospjeli telefoni, koji su proslijeđeni medijima.
Ali se zna da je osim službenika UIKS-a, Upravi policije u toku 2018. godine i u 2019. godini prijavljeno i 12 posjetilaca koji su pokušali da unesu nedozvoljene stvari i predmete u kompleks UIKS-a.

Oni pojašnjavaju da zabranjene predmete zatvorenici kriju na različitim mjestima (ispod dušeka, u garderobi, toaletu i sl.), što je ograničeno samo njihovom dosjetljivošću.

Da imaju problem sa unošenjem mobilnih telefona kojem očito ne mogu stati na put, imali su u vidu u UIKS-u kada su tražili ugradnju sistema za detekciju digitalne komunikacije koji će ometati njihovo korišćenje.

“U odnosu na savremene izazove, rizike i prijetnje, između ostalog prepoznata je potreba za daljim unapređenjem tehničke komponente zaštite u UIKS-u kroz nabavku sistema za detekciju digitalne komunikacije za organizacionu jedinicu KPD, za šta su i opredijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 298.000 eura. Za organizacionu jedinicu Istražni zatvor Podgorica, sistem za detekciju digitalne komunikacije je Upravi za izvršenje krivičnih sankcija doniran od strane Vlade SAD-a”, naveli su iz UIKS-a.

Očekuju da će instalacijom sistema za detekciju digitalnih komunikacija onemogućiti zloupotrebu mobilnih telefona od strane zatvorenika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
punzatvortelefo
Gost
punzatvortelefo

Moguce da direktor Tomic stvrarno ne zna ima li jos sluzbenika osim ove trojice da unose telefone u zatvoru,jer se ne mijesa puno u svoj posao.

Send this to a friend