Hronika

Odlazak najpoznatijeg crnogorskog osvetnika

Nikola Kaluđerović

Jedan od najpoznatijih osvetnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije Cetinjanin Nikola Kaluđerović (82) preminuo je 10. oktobra ove godine. Vijest o njegovoj smrti je starije građane Crne Gore, kao i one iz velike Jugoslavije podsjetila na tragediju porodice Nikole Kaluđerovića, kao i na čojstvo, hrabrost, ponos, nesreću i zlu kob koje sa sobom nosi krševita Crna Gora.

Nikola Kaluđerović je u avgustu 1987. godine izgubio sina Željka, jedinca, koji je imao tek 23 godine, a koji je ubijen ispred kafića Čarli na Cetinju. U tom kafiću izbila je tuča kada se mlađi Kaluđerović umiješao u namjeri da smiri situaciju. Njega je tada Rade Grdinić ranio iz pištolja, a Željko je podlegao ranama tri dana kasnije u podgoričkoj bolnici.

Godinu i po kasnije Željkov otac Nikola Kaluđerović je iz osvete ubio Grdinićevog brata Rajka i nedužnog Dragana Šofranca. Nakon dvostrukog ubistva i suđenja, prvog koje je prenošeno putem televizije, širom Jugoslavije, Nikola Kaluđerović osuđen je na dvadeset godina za dvostruko ubistvo iz bezobzirne osvete. Odležao je nešto manje od devet.

Nikola i njegova supruga Anđe su svakodnevno obilazili grob sina jedinca.

Kaluđerović je nakon izlaska iz zatvora medijima pričao da je morao to učiniti i da je danima tragao za ubicom.

“Što se mene tiče ne bih nikada mogao proć’ i prošetat’ tom tu ulicom, poć’ do sinovog groba, da ga nijesam osvetio. Ja sam bio potcijenjen čovjek, čovječe”, rekao je Kaluđerović 2018. godine za Nedeljnik.

Pričao je da je ubicu sina svugdje čekao.

“Nekoliko puta sam ga sretao u društvu. Jednom je bio sa đevojkom. Pošao sam kod njenog oca i rekao mu da je skloni od njega da se slučajno ne desi da nju ubijem greškom. Poslušao me. Pratio sam krvnika i do Splita. Svuda, svuda. Na kraju, desi se da mlađeg brata ubice, Rajka Grdinića, koji je takođe učestvovao u obračunu u kojem mi je ubijen sin, nađem jedne večeri kod Svetog Stefana, kod kafića “Orion”. Dan je 21. januar 1989. godine. Sa nekim je u društvu. Prilaze kolima. Viknem mu: “Ladni, Ladni”… tako su ga zvali. U tom trenutku on je potrčao prema prednjem dijelu kola. Opalio sam iz puške i tada najvjerovatnije ranio nedužnog mladića, Šofranca, koji je bio sa Grdinićem. Prišao sam još korak, dva i krenuo ponovo da opalim, ali mi se puška zaglavila. Vratio sam se nekoliko koraka nazad, spuštio pušku na zemlju kako bih iščupao čauru. Grdinić se hitro digao i potrčao na mene. Brzo sam uhvatio pušku u širem prostoru, dok ju je on ščepao u užem. Vukli smo se za nju. Kada smo bili licem u lice, viknuo je – pizdo, gotov si. Nijesam žalio svoj život. Vidio sam čistu smrt pred očima, ipak je to bio mladić u snazi od dvadesetpet godina”, govorio je Nikola.

Nastavio je ispovijest: “On je napravio pet-šest dosta jakih trzaja. Kroz glavu mi je prolazilo hiljade misli, hiljade slika. Iznenada sam napravio nagli i jak trzaj nazad-naprijed i puškom ga udario u grudi. Pao je na koljena. Napravio sam još jedan trzaj, otrgnuo pušku i udario ga njom. Jedna ruka mu je bila na asfaltu, drugom se držao za moje pantalone. Potrčao sam pet-šest koraka nazad. Osjećao sam se sigurnije. On se, zatim, podigao i krenuo prema meni. Tada sam opalio. Tada sam ga ubio”.

Iskreno je žalio što je ubio nevinog Šofranca. Da se nije osvetio ubio bi sebe, govorio je Kaluđerović.

“Sretnijeg čovjeka u Crnu Goru nije bilo od mene one noći kada sam osvetio sina. Lakše ćeš proć’ bilo đe nego na Cetinje da ostaneš dužan krv nekome. Ovđe se to vazda računalo kao dug”, kazao je Nikola za Nedeljnik.

I njegov rođeni brat je ubijen u osveti.

“Ubio je momka na Cetinju, bio je u zatvoru, odležao, i poslije 25 godine ga ubiju. Mene su pri puštanju iz zatvora, plašeći se osvete za bratom, pitali – smijemo li te puštit Nikola. Smijete, rekao sam. Na bratovoj sahrani sam održao govor i poručio Popoviću, ubici svog brata – to što si napravio, na to si imao pravo. Taj dug nikad ne zastarijeva”, pričao je Nikola.

Ipak, govorio je da ne vidi efekat krvne osvete.

“Ne vidim ni da te osvete nešto čine. Bez efekta su. Zaista sam protiv osvete”, naglašavao je Nikola.

Pričao je da je imao osjećaj da je u zatvoru bilo više poštovanja nego van njega.

“Više dostojanstva sam iznio iz zatvora nego što sam unio. Velikih sam stvari doživio u tih osam godina. Čak su me ljudi i precjenjivali”, opisivao je Nikola, koji je mimo drugih bio poštovan u zatvoru, koliko zbog njegovih godina, toliko i zbog hrabrog držanja.

Poštovali su ga svi – uprava, policajci, zatvorenici.

Nikola Kaluđerović je tokom odsluženja kazne zatvorsku ćeliju jedno vrijeme dijelio sa sugrađaninom glumcem Žarkom Lauševićem, koji je takođe bio u zatvoru zbog dvostrukog ubistva.

Laušević ga je pomenuo i u svojoj knjizi “Godina prođe, dan nikada”, u kojoj je opisivao dane u zatvoru.

Krvna osveta
Krvna osveta je običaj da se konflikt između dvije porodice, započet ubijanjem člana jedne porodice, nastavlјa međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca. Termin koji se koristi je da jedna porodica drugoj “duguje krv”, a dug se po njihovom shvatanju može vratiti samo ubistvom muškarca iz druge familije.

A.O.

94

avatar
1000
50
44
0
 
71
KaružićIvoBogdan herceg nRumijaDragan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Karužić
Gost
Karužić

Ovakvo društvo nema šta da traži u EU!

Ivo
Gost
Ivo

Ne daj boze nikom krvnu osvetu

Rumija
Gost
Rumija

Srecom malo je ovakvih maloumnika i zatucanika, inace bi se od 45.na ovamo pola Crne Gore [email protected]

Bogdan herceg n
Gost
Bogdan herceg n

Ne mlati

Ognjen
Gost
Ognjen

Ne vidim bitnost ove vijesti, niti herojski cin ovoga, neduzni covjek stradao

Bogdan herceg n
Gost
Bogdan herceg n

Ne mlati

Crnogorski
Gost
Crnogorski

Mislim i mislim da to i stariji cetinjani znaju, Nikola je morao da osveti sina iako mozda nije htio, dolazili su mu rodjaci donosili oruzje, huskali ga…on i da je htio nije imao kud, morao je to i izvrsiti. Tuzno je ovo sto se desilo, stradao je nevin momak, 3 familije su zavijene u crno…Teska je ovdje rijec a ne… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Krvna osveta je imanentna plemenskoj organizaciji drustva koja nema pravosudje u koje vjeruju plemenici !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

On je u stvari ubio dvojicukoji nijesu ubili njegovog sina i od dvadeset godina odlezao devet ! Uz to onaj koji mu je ubio sina je slobodno setao i vjerovatno je jos ziv ! Junacka Crna Goro !

Rozaj
Gost
Rozaj

Osveta Branke Djukic jedina pravedna osveta za koju ja znam.!!

Komšija
Gost
Komšija

Laka ti crna zemlja !

Sestra
Gost
Sestra

Već danima se piše o ovom čovjeku…kao nekom heroju a on je ubio nedužnog Dragana Šofranca….divnog momka.
Da li neko razmišlja kako je porodici Šofranac koja čita priče o navodnom crnogorskom osvetniku…ubici njihovog najmilijeg.

Trnova ruzica
Gost
Trnova ruzica

Najveca bol je kada roditelj sahrani svoje dijete i to jedinca … Niko ne zna kako bi reagovao jer dusa se raspada a tuga razara Sada je najmirniji kada je tamo sa svojim djetetom Tuzno je sto nije pomirenje najveca osveta ali…………….ne daj boze nikome

Milos
Gost
Milos

Neznam kako ko gleda al dodje neko od ludosti mladosti ili od sile i ubedjenja da je neko ili nesto fizicki i psihicki maltretira slabije od sebe,ne daj boze al i nanese lakse teze i smrtne posledice i sve je ok drzava ce da mu sudi…neznam mozda moje razmisljanje nije ispravno al ja licno u potpunosti podrzavam krvnu osvetu,oko za… Više »

Milo
Gost
Milo

Bravo veliki covjece,

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Kako to da u srbiji nema krvne osvete a ona je matica srpstva sto je jos jedan od iljadu dokaza da nemamo nista zajednicko

Dana
Gost
Dana

Pa Srbija je civilizovana, ne vlada divljaštvo kao u tvojoj nahiji.

Ivo
Gost
Ivo

Cak i da si u pravu ,a nijesi, svejedno nijesmo isti narod.

Dragan
Gost
Dragan

Srbija je civilizovana,ha,ha..pola Srbije nepismeno u 21.vijeku..

Bnjj
Gost
Bnjj

Divlji narod, Besudna zemlja kako je pisao Đilas.

Mitar
Gost
Mitar

Kad bi se vratila krvna osveta odmah bi sudije pocele da daju prave kazne a ne ove sprdnje sto sad daju! To je cinjenica svidjalo se to nekome ili ne!

Bnjj
Gost
Bnjj

Kao poruka njegovog života je NE VIDIM DA OSVETE NEŠTO ČINE. BEZ EFEKTA SU. Nama treba susedstvo koje kažnjava efikasno i treba primjena zakona.

VidoB
Gost
VidoB

Ne mogu vjerovat…aBogtemazo, zar toga još ima

Ivo
Gost
Ivo

Vjerovao bi da foživiš takvu tragediju.

Jakov
Gost
Jakov

Uzor,laka ti crna zemlja

MolimJadan?
Gost
MolimJadan?

Uzor je čovjek koji je iz osvete ubio nedužnu osobu? Bio je hosajući peimjer zašto je krvna osveta zlo. Ali za tebe je uzor. Blago nama sa takvima kao što si ti.

Bnjj
Gost
Bnjj

I drugog kojeg je ubio je bio brat ubice, saučesnik istina u zločinu ali ne izvršilac.

Dejan
Gost
Dejan

Neka ti je slava i milost, da se nadjes opet sa sinom…

Cetinje
Gost
Cetinje

Legendo pocivaj u miru

Rzrv
Gost
Rzrv

Zivi mučenik. Laka mu zemlja.

Bokaa
Gost
Bokaa

Oko za oko, zub za zub i ubrzo bi čitav svijet bio slijep i krezub. Sramno je promovisati ovakve anahrone i retrogradne običaje uporedo sa ulaskom u EU, medju civilizovani svijet. Sem toga pokojnik je na napaćenoj duši imao i jedan nedužni život.

Dejan
Gost
Dejan

O kakvoj civilizaciji govorite, dje vi zivite djese za godinu vise uzgubi zivota nego u drugom svjeckom ratu ili mozda da cekam sud da nam donese pravdu hahahaaa…

Podgorica
Gost
Podgorica

Jeste. 120 sati društveno-korisnog rada za sve zločine je prava stvar…

Respirator
Gost
Respirator

Najpoznatiji i najveci osvetnik u bivsoj Jugoslaviji je Rade Djukic !!!!
To svi znaju , a vi mozete pisati sta god zeliti , ali dajte ponekad malo objektivnosti ….

Iko
Gost
Iko

Neće da pišu o Radu Djukiću,nije im politički podoban

Curioc
Gost
Curioc

A sto velis za Todora Kadica

Vjecna da
Gost
Vjecna da

on je optuzio prave krivce na sudjenju koji su doveli do spleta nesrecnih okolnosti …tadasnji sup i sud koji su ubicu njegovog sina drzali na slobodi naoruzanog iako je bio problematican ….i danas je slicna situacija ..posledice su kriminal droga ubistva …nerad i preblage kazne..

Gornji Ceklin
Gost
Gornji Ceklin

Pocivaj u Miru Nikola, uradio si nesto sto su nasi preci radili, vaspitavan si u duhu Crnogorske familije, takav ti je i sin bio, svako ko ima prst obraza shvatice tvoje rijeci i djelo koje si uradio. To je prava ocinska ljubav, pocivaj napacena duso!

Majka Tereza
Gost
Majka Tereza

Meni stvarno nije jasnu u osvetama ubiti neduzne ljude. Pa zar neko misli da ce los covjek koji je spreman da obijesno ubija druge da se potrese zbog zoga sto mu je neko brata ubio, sta je vama ljudi. Ubica je trebao da plati, sta je neciji brat, sin, kriv…Nikola je toliko patio za sinom a ko i ne bi.… Više »

Animus
Gost
Animus

Veliko cojstvo, ubit 2 neduzna momka i onda jos vece cojstvo od drzave, jer je odlezao 9 godina. Ovo je klasican primjer primitivne CG, sto i potvrdjuju ovi dolje komentari. Mi smo stoka, jos zivimo u 18.vijeku.

1918.
Gost
1918.

Nije alibi, niti opravdanje, ali ne desilo ti se što i njemu…

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Njegov sin nije bio nedužan? Ne glupiraj se pogledaj ove djevojke i momke što ih ubijaju po moru i po ulicama nadrogirani vozači, pa dobiju 120 sati društveno-korisnog rada od sudije. Jel to ta civilizacija kojoj težimo?

Majka Tereza
Gost
Majka Tereza

Ovaj covjek je dozivio najgore sto roditelja moze snaci, ovdje je zakazalo prvo sudstvo a onda i primitivna losa sredina koja covjeka zeli da vidi ocajnog, propalog i nemocnog pa ga tjera na lose odluke koje sam ne bi uradio.Nikad ovaj covjek ne bi ubio neduznog momka da ga Cetinje nije na to natjeralo.Sta je kriv i neciji sin, brat..Nelogicno.Kriv… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo nemamo državu i institucije koje sude.

D 16mld gerilac
Gost
D 16mld gerilac

Cijela jugoslavija je tražila da ne bude osuđen.

VidoB
Gost
VidoB

????????????????????????????????? jugoslavija tražila ??????????????????

Kot
Gost
Kot

A porodica onog nedužnog što je ubijen od njegove ruke?

Daks
Gost
Daks

E kuku nama u kakvom društvu živimo!!!

Daks
Gost
Daks

Ej šta je sa vama!? Znate li ko je gori od ubice? onaj koji ubije iz osvete! Ovaj nije trebao da ima ni jednu riječ publiciteta! Pi!!!

VidoB
Gost
VidoB

Konačno, normalan komentar !

Bnjj
Gost
Bnjj

Ipak trebalo je da sud osudi žestoko ubicu njegovog sina.

Mirko
Gost
Mirko

Njegov sin je poginuo od njegovog postolja. Momak ga je u samo odbranu ubio to je znao i Nikola i svi oko njega. Ubio je dva ne duzna momka. Ne pisite kad neznate pravu istinu. A nije mi jasno ko je on sto mu se daje ovoliki prostor u medije? Sto ne napisete da se ubio no da je umro?

Realno
Gost
Realno

Mirko svaka ti cast , jedini si koji je rekao ISTINU!!!

Zoki
Gost
Zoki

Ovo ti je ziva istina. Ima jos ljudi koji znaju istinu ali su se nazalost bojali da je kazu

Edw
Gost
Edw

Ubio neduzne s predumisljajem. Gori covjek od ubice njegovog sina. Dobio preblagu kaznu.

ctcg
Gost
ctcg

Počivaj u miru

Zalost i tuga
Gost
Zalost i tuga

Jeste, ubio je neduznog Sofranca iz sacmarice..uzas..vjecito je proklinjao sebe..Ima jos nesto, njegov sin je bio drug sa porodicom Soc i njihovu sestru je maltretirao neko od ovih tada dosta obijesnih momaka..Nikolin sin je razvadjao njih i njenu bracu i nesrecna sudbina je htjela da zbog toga igubi glavu. Znalo se za Kaludjerovice da nece lako oprostit, cestiti al tvrdi… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Primitivna družina, primitivan narod

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

“Ne vidim ni da te osvete nešto čine. Bez efekta su. Zaista sam protiv osvete”, naglašavao je Nikola.
Lakše ćeš proć’ bilo đe nego na Cetinje da ostaneš dužan krv nekome.
Ovo sve govori!Pošten čojek mora da pravi glupst radi društva koje ga okružuje/optužuje!

Trol
Gost
Trol

radi drustva? mojega da neko ubije iz obijesti do zadnjega daha bi radio na tome da ih istrijebim do zadnjega… mojega ne bi vratio, ali ne bi se ni oni vise veselili

Jakov
Gost
Jakov

Trol respekt

Vip
Gost
Vip

Svaka mu cast sto je osvetio al ubio je i on neduznog to niko ne spominje.zna li se dje je zavrsio pravi ubica Grdinic?on mu je brata ubio ne njega

Falco
Gost
Falco

Vjerovatno nijesi upucen/a u pricu od pocetka ! Na sudjenju je odmah izjavio da se kaje zbog ubistva neduznog i mladog momka Sofranca, i to je govorio do zadnjeg svog dana !!! Grdinic je umro prije nekoliko godina, u Njemackoj cini mi se… Svi akteri toga dogadjaja su dozivjeli neke zle sudbine,svaki na svoj nacin… A Nikola je “prozivio” zadnjih… Više »

Vip
Gost
Vip

Nedaj boze nikom….zla sudbina

Bnjj
Gost
Bnjj

Ubio je nedužnog Šofranca, ovo je primitivan narod.

Ratko
Gost
Ratko

A to tvoje primitivan samo govori ko si i što si pi.

Mirko
Gost
Mirko

Grdinica je u samo odbranu ubio nikolinog sina pa ti pisi kad neznas sto oces.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Velika muka izgubiti jedinca i još veća osvetiti se. Lako je nama pisati o ovome,ne bio niko u njegovoj koži. Počivaj u miru,napaćena dušo!

Jelena
Gost
Jelena

Neka počiva, kraj svog sina .Učinio je sto je morao, i nastavio zivot u bolu.Radu i Banji iskreno saučešće za njihovim ,stricem Nikolom!

cetinje
Gost
cetinje

Pocivaj u miru zajedno sa tvojim Zeljkom napacena duso.

🤐😥😥
Gost
🤐😥😥

Ne daj Bože nikom muke ovih ljudi

Ana Nirvana
Gost
Ana Nirvana

Počinuo zlosrećni Nikola Kaluđerović, neka mu je laka njegova crnogorska zemlja.

Doxford
Gost
Doxford

Na zalost,CDM je medju zadnjima objavio ovu tuznu vijest.Napusti9 nas je covjek,muskarac,Crnogorac,gromada od covjeka.Nemoj Nikola da te iznenade ovi zluradi komentari.Da svaki covjek ima hrabrosto da sveti svoga bliznjega,ne bi bilo ovokiko ubistava,silovanja pedofilije..Uradio si ono sto si midlio da trebo,Imao si hrabrosti,.Mnogi od nas nijesu dostojni da te pomenu,nijesu ti ni u mali prst.Pocivaj u miru ljudino,bila mi je… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Nije on htio no ga je nacerala familija pa su se onda svi odmakli od njega ali zato Božija pravda ih sve polako stize
Samo polako svi ce doci na naplatu

zastidje
Gost
zastidje

nije osvetnik vec mucenik ,cio zivot patnja za sinom,i to sinom koji je bio dusa od momka dobar,posten,a ovaj rajko jos od malih nogu jos u prvom osnovne sve nas pljuvao u odeljenje a tek bili posli u skolu…to je,, vaspitanje,,…

Vuk
Gost
Vuk

Počivaj u miru. Laka ti crna zemlja, čestiti Crnogorče!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Честит што је убио и недужног момка приде?! И за двоструко убиство мање од десет година?! Зато и јесмо ђе смо!

KOMIT
Gost
KOMIT

@Budimo realni
Vidi se da ti korijeni nisu crnogorski!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Него који, ајде ме просвијетли? Свети Петар Цетињски је са тешком муком искоријенио освету, а ми сад треба да величамо неког што је из освете убио два недужна момка. Итекако добро знам своје коријене али још боље знам ђе освета води.

MNE
Gost
MNE

Svaka cas Nikola laka ti crna zemlja

Navijač
Gost
Navijač

Čitav tekst odiše dozom opravdanja za učinjeni čin. Takvi su uglavnom i komentari. Kao da se zaboravilo da su ubijena, na kraju, dva nedužna čovjeka, jednom je jedini grijeh što je bio u društvu brata ubice. Da, Marko Miljanov je mislio baš na ovakvo čojstvo i junaštvo. Ako želite šta da naučite o čojstvu, junaštvu i pravdi i to i… Više »

Drnik
Gost
Drnik

Nedo ti bog njegovu sudbinu.. pisa bi drugacije.. a i Marka Miljanova ne citiras kako treba.. CUVAJ SEBE OD DRUGIH I DRUGE OD SEBE. Covjek je osjetlio obraz porodici.. Nikola Kaludjerovicu laka ti ova nasa CRNOGORSKA ZEMLJA SVE TI PROSTO BILO..

Krsto
Gost
Krsto

Ne ubijaju fukaru koja je kriva. Sveti se na bratu ili sinu, koji kao covjek veze sa krvnikom nema. Dje je tu logika? Ko to moze podrzati? I zbog osvete ubiti jos i nekoga neduznoga. Herojstvo, nema sta.

Janko Tipsarevi
Gost
Janko Tipsarevi

Poenta je da ubica osjeti gubitak i bol. Ne podrzavam, da se razumijemo. Ima toga jos, albanci da bi to prekinuli ponesu novorodjence osvetniku da nadoknadi dug, 100% slucajeva se zavrsi pomirenjem, kumstvom.

460
Gost
460

Pa za to je osveta, zločinac treba da pati.

Ljubo
Gost
Ljubo

Nema vise takvih ljudi

Toni
Gost
Toni

Ne promovišite čojstvo i hrabrost time što je ubio nevinog momka, kao ni krvnom osvetom uopšte. To je primitivan i nepotreban običaj.

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Tačno. 120 sati društveno-korisnog rada za ljudski život je budućnost i zaista jedna fenomenalna civilizacijska EU tekovina. (sarkazam)

Licno
Gost
Licno

Ko li mi te brani
Od krvnika od nemani.
Od zle kobi i osvete
Krvlju ispisane posvete.

Ps. Bog nek’ nam prosti grijehe.

Sekulagovno
Gost
Sekulagovno

A nedužni Šofranac…što ćemo sa njim

Bruce Lee
Gost
Bruce Lee

Uz svo postovanje prema Jugoslavu smatram da je najpoznatiji osvetnik u novijoj istoriji Rade Đukić. Ono sto je on uradio je, bar po mom misljenju, neizvodljivo. Planiranje, drzanje, sama egzekucija i nacin obracanja policiji je prosto nevjerovatna.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Po njemu bi se trebalo snimiti film. To je nevjerovatna orica sto je Rade Djukic napravio.

ovca ristova be
Gost
ovca ristova be

laka mu zemlja

Mili 123
Gost
Mili 123

Pocivaj u miru dobri čoječe

Send this to a friend