Hronika

Oduzete cigarete vrijedne 43 miliona eura

Ilustracija

Uprava policije tokom prethodne godine oduzela je skoro 37 miliona komada cigareta. Da je šverc duvanskih proizvoda jedan od „unosnijih poslova” u Crnoj Gori i da raste iz godine u godinu pokazuju i podaci da je godinu dana ranije oduzeto deset puta manje cigareta. Akcije zapljene nelegalnih duvanskih proizvoda izvodili su policajci tokom redovnih ili planskih aktivnosti, u nekim slučajevima i sa kolegama iz Uprave carina. U akcijama, kojima su presječeni međunarodni šverc cigareta ali i nedozvoljena ulična prodaja, oduzete su cigarete vrijedne skoro 43 miliona eura, piše Dan.

Prema podacima iz izvještaja o radu i stanju u upravnim poslovima Ministarstva unutrašnjih poslova za 2018. godinu navedeno je da je u oblasti borbe protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama nadležnim državnim tužiocima procesuirano 45 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nedozvoljena trgovina i krijumčarenje cigareta. Godinu ranije podneseno je duplo manje, odnosno 21 prijava.

“Realizacijom tih aktivnosti privremeno je oduzeto 36.993.740 komada cigareta”, piše u izvještaju, u kom dodaju da je tokom 2017. godine oduzeto duvanskih proizvoda ukupno 3.876.580 komada.

Specijalnom državnom tužiocu podnijete su dvije krivične prijave, kao rezultat sprovođenja kriminalističkih istraživanja, usmjerenih prema kriminalnim grupama koje se bave krijumčarenjem cigareta na lokalnom i međunarodnom nivou.

“Ovim istraživanjima presječeno je više krijumčarskih ruta i zaplijenjeno 25.490.000 komada cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na 41.330.000 eura. Identifikovano je i procesuirano 35 lica među kojima i službenici Uprave carina. Osnovnim državnim tužiocima procesuirane su 43 krivične prijave protiv 45 lica zbog osnovane sumnje da su počinili 38 krivičnih djela nedozvoljena trgovina (cigaretama) i šest krivičnih djela krijumčarenje (cigaretama), koje su realizovane kroz obavještajni projekat „M…” Tokom ovih aktivnosti privremeno je oduzeto 11.503.740 komada cigareta, vrijednosti 1.475.682 eura”, navedeno je u izvještaju.

Specijalnom državnom tužiocu podnijete su tri krivične prijave i 16 dopuna krivičnih prijava, protiv 78 osoba i 65 kompanija, zbog sumnje da su organizovano tajili poreze i doprinose. Materijalna šteta obuhvaćena podnijetim krivičnim prijavama je 3,3 miliona eura.

Tokom 2017. godine kroz obavještajni projekat „Merlin”, usmjeren na suzbijanje nedozvoljene trgovine akciznim robama, podneseno je 20 krivičnih prijava, protiv 20 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena trgovina, kao i jedna krivična prijavu protiv dvije osobe zbog sumnje da su počinili krijumčarenje.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
NenaSlavkoGreota bi bilaNevjernikTupan i glupan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nena
Gost
Nena

Pustite jadni narod da se snalazi.To je samo prezivljavanje

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nemojte ih bacat. Dajte ih na tender i od tih para napravite nesto korisno za narod. Neko djecje igraliste ili dom za beskucnike. Mnogo je to novca.

Greota bi bila
Gost
Greota bi bila

Ne bačaju se, ne boj se!

Slavko
Gost
Slavko

Dps ih ponovo stavlja na crno trziste kako bi dobijao pare kojima kupuje izbore. Znaci opet direktno unistava ionako suplji budzet Crne Gore. Toliko o tome koliko dovra zele gradjanima i da nam plate vece budu.

Tupan i glupan
Gost
Tupan i glupan

Pustite ovaj nesretni narod da zivi. Vi koji ste svercovali 90-ih milijarde i obogatili se,vi isti ocete narodu koji jedva prezivljava da stegnete uzde? Zakon treba da vazi za sve, ali krenite prvo od vrha.

djuradj
Gost
djuradj

…na svaku ali svaku privatni trafiku mozete kupiti nelegalne cigare…ne drze ih unutra vec u gepek auta u blizini…to znaju svi…to nije atomska fizika za shvatiti…

Primorac
Gost
Primorac

I dalje po privatnim trafikama prodaju švercane cigare,ma zaustavite to više,oduzmi trafiku kaznu da plati kolicina oduzeta puta godinu dana pa da vidiś ko će da javno švetca,ovako su priče,to je šverc ovog ili onog inspektora i ispada da su jači od države.

Slavko
Gost
Slavko

Pa Milo je javno priznao da je svercovao cigare, sto pokazuje koliko voli Crnu Goru unistavajuci joj budzet i na taj nacin.

Send this to a friend