Hronika APELACIONI SUD POTVRDIO ODLUKU VIŠEG SUDA

Okrivljeni za pokušaj ubistva Gardaševića ostaju u pritvoru

Viši sud

Apelacioni sud potvrdio je rješenje nižestepenog suda kojim je produžen pritvor okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva Velizara Gardaševića 20. avgusta prošle godine u lokalu “Savoja” u Baru.

Pritvor je produžen okrivljenima Marku Vujadinoviću, Vuki Lakićeviću, Hasipu Muriću, Andriji Glavičaninu i Bojanu Vuksanoviću, zbog opasnosti od bjekstva ali i težine krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Optužnicom SDT-a, osim ovih lica, obuhvaćen je i Stefan Đukić, koji je u bjekstvu.

On se inače tereti i za ubistvo Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Gardaševića, koje se dogodilo 1. novembra prošle godine na istom mjestu kao i prvobitni pokušaj ubistva.

Lakićević se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, Vujadinović za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, Murić i Vuksanović za stvaranje kriminalne organizacije, kao i Glavičanin, kojem se na teret stavlja još i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Naime, u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, koje krivično djelo se stavlja na teret okrivljenima VL. i M.V, osnovana sumnja proizilazi iz sadržine dokaza na kojima se zasniva predmetna optužnica, a naročito iz iskaza saslušanih svjedoka očevidaca koji su naveli da je dana 20.8.2019. godine jedno lice ušlo u lokal ‘S’ u B., tražeći nekoga, da je na sebi imalo garderobu tamne boje, kao i kapu žute boje, a što proizilazi i iz snimaka izuzetih sa sigurnosnih kamera, kao i da je do lokala došlo vozilom marke ‘R.C’, da je sa automatskom puškom izašlo sa mjesta suvozača, te da se u vozilu nalazilo više lica, potom materijala odnosno dokaza koji su prikupljeni iz vozila marke ‘R.C’, a koji su analizirani i vještačeni od strane Forenzičkog centra, a u kom vozilu je pronađen DNK materijal koji pripada, između ostalog, okrivljenima VL. i VM.”, navodi se u rješenju Apelacinog suda.

Kako se dodaje, u vozilu su pronađena i dva plastična bidona za koje se utvrdilo da se u istima nalazi benzin.

“Nadalje osnovana sumnja proizilazi i iz listinga komunikacija, te nalaza i mišljenja vještaka telekomunikacione struke, a iz kojih proizilazi da su dana 20.8.2019.godine, i to samo toga dana okrivljeni, L., V. i Đ. imali ugašene telefone, kao i iz drugih dokaza, te odbrana okrivljenih V. i L. iz kojih proizilazi da su se navedenog dana nalazili u B. Takođe provjerama koje su izvršene preko Interpola, te nalazom vještaka trasološke struke utvrđeno je da je predmetno vozilo ukradeno u B., te da su na njega prikačene falsifikovane registarske oznake”, stoji u obrazloženju odluke.

Iz iskaza svjedoka VO. proizilazi da je okrivljeni Glavičanin 2019. godine predao automatsku pušku Đukiću.

“Svjedok detaljno opisuje primopredaju i identifikuje lice koje je donijelo automatsku pušku kao osobu koja na grudima ima istetoviranu ružu i mikrofon, dok iz same odbrane G., a koja odbrana je u tom dijelu potvrđena i fotoelaboratom sačinjenim od strane službenika Uprave policije se utvrđuje da G. ima jedinstvenu tetovažu na grudima u obliku mikrofona i ruže”, navodi se u odluci.

Iz podataka dobijenih pretresom telefona Murića proizilazi da je isti kod sebe imao velike količine novca i više komada oružja koje je telefonom slikao. Takođe on je osuđivan više puta za krivična djela krijumčarenje i nedozvoljena trgovina.

“Iz odbrane okrivljenog B.V. proizilazi da je isti u okviru kriminalne organizacije prihvatio da bude čistač drugim okrivljenima radi kretanja na putnim pravcima i prebacivanja vozila koja su namijenjena za izvršenje krivičnih djela, a kako ne bi bili zaustavljeni od strane policije, te samim tim i da sakriva vozila koja su namijenjena za izvršenje krivičnih djela. Osnovana sumnja u pogledu krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije proizilazi i iz mjera tajnog nadzora. Takođe osnovana sumnja proizilazi i iz listinga komunikcija koji su pribavljeni, te nalaza vještaka, a iz kojih proizilazi da su svi okrivljeni imali međusobne kontakte, a što takođe ukazuje na osnovanu sumnju u pogledu povezanosti članova kriminalne organizacije”, zaključuje se u odluci.

Send this to a friend