Hronika

Okrivljeni za seksualno zlostavljanje djevojčice opet pred sudom, ukinuta oslobađajuća presuda

Ilustracija

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je oslobađajuću presudu koju je u maju prošle godine Viši sud u Bijelo Polju izrekao osamdesettrogodišnjem M.V. zbog produženog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje u vezi krivičnog djela obljuba nad djetetom.  Ovom odlukom, predmet se vraća na ponovno suđenje,a glavni pretres u bjelopoljskom Višem sudu zakazan je za 25. mart.

U slučaju u kome je starac optužen za seksualno zlostavljanje sedmogodišnje djevojčice, Više državno tužilaštvo je, u završnici suđenja, zatražilo kaznu od sedam godina zatvora, ali je uprkos tome vijeće sudije Dragana Mrdaka procijenilo da to nije dokazano i donijelo oslobađajuću presudu.

Na ovakvu odluku uložene su žalbe višeg tužioca i odbrane djevojčice, o čemu se Apelacioni sud izjasnio sredinom decembra.

Slučaj da je starac, inače komšija i rođak porodice žrtve, seksualno zlostavljao sedmogodišnju djevojčicu prijavljen je 20. juna 2022. godine, nakon što je ona to ispričala roditeljima. Iako mu je tada određen pritvor, na slobodi se našao već poslije nekoliko dana. Uslijedio je višemjesečni proces, najprije u Osnovnom, a potom i u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. U tom periodu, tada osumnjičeni je odlagao saslušanje, pod izgovorom bolesti. Optužnica je konačno potvrđena u Višem sudu Bijelo Polje 14. novembra 2022. Kako je tada utvrđeno, M.V. je krivična djela nedozvoljenih polnih radnji i obljube nad djetetom ponavljao više puta, a pretpostavlja se prema svjedočenju djevojčice da je to trajalo i dvije godine. Sve se dešavalo na imanjima gdje žive ove dvije porodice.

Lukač: Nelogična i neosnovana odbrana

Kako je portal Roditelji.me ranije izvještavao o ovom slučaju, početak suđenja je odlagan više puta, uz tvrdnje odbrane da je okrivljeni bolestan. Prvi put se pojavio na sudu 6. februara, a prethodno je, prema saznanjima porodice djevojčice, pokušavao da dobije uput za bolničko liječenje.

Prema navodima optužnice, M.V. je 20. juna 2022. pored seoskog puta, na livadi koja je vlasništvo porodice djevojčice, nedaleko od kuće u kojoj i žive, izvršio nedozvoljene polne radnje sa djetetom na način što je dodirivao po tijelu, ljubio u usta, lizao po usnama, zavrtao joj majicu i grizao je po stomaku, govorio joj da mu sjedne u krilo, dodirivao je po njenom polnom organu preko donjeg veša. To je, kako piše, dešavalo više puta i u ranijem periodu tokom 2022. u šumi i na terasi njegove kuće. Tužilaštvo je, na osnovu dokaza, utvrdilo da je pri tom on bio sposoban da shvati značaj svog djela i postupaka.

Viši državni tužilac Hasan Lukač utvrdio je u optužnici, na osnovu svjedočenja optuženog, da je njegova odbrana potpuno nelogična, neosnovana, usmjerena na izbjegavanje krivice i u suprotnosti je sa predloženim dokazima.

Mrdak: Ponašanje okrivljenog nije prelazilo mjeru moralnosti i dobrog ukusa

Za razliku od njega, vijeće sudije Mrdaka iz Višeg suda u Bijelom Polju, ocijenilo je, prema navodima presude, da ponašanje okrivljenog prema oštećenoj ni u kom slučaju nije imalo nijedan atribut izražavanja seksualnosti, niti je u bilo kojem smislu na taj način okrivljeni pokušavao da zadovolji svoj polni nagon.

„To ponašanje je takođe, po ocjeni suda, nekad bilo uobičajeno, međutim za današnje vrijeme neuobičajeno ponašanje djeda prema maloj djeci, ali isto nije prelazilo mjeru moralnosti i dobrog ukusa, kako je to utvrdila vještak psiholog „kod okrivljenog se ne uočava promjena moralnosti i životnog stila…“ Iz svih navedenih razloga sud je u potpunosti prihvatio odbranu okrivljenog”, stoji u presudi.

Navodi se, između ostalog, i da je imajući u vidu porijeklo okrivljenog, njegovu životnu dob, socijalno ekonomski milje u kojem je rastao i u kojem sad živi, sud stanovišta da i u vrijeme kada je kod okrivljenog postojala seksualnost, nije je ispiljavao na način kako je to opisala oštećena.

„Naprotiv svi izvedeni dokazi upućuju na to da je optuženi volio malu djecu, bez obzira da li su mu rod ili ne, volio da se igra sa njima, volio da mu sjednu u krilo da ih mazi,davao im pare za čokoladu, kao i na to da se tada nije ponašao u cilju zadovoljenja polnog nagona, već da je predstavljalo „diranje“ u cilju maženja i igranja djeda sa unučadima kako je okrivljeni i doživljavao oštećenu i ni u kom slučaju nije imalo obilježje seksualnog akta”, piše u oslobađajućoj presudi, koja je poništena odlukom Apelacionog suda.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
NikolaŠugaracVisitorMirjana A.R.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Ne lupetajte na osnovu optužnice samo sudite u komentare coveku ne znajuci ni 1% istine

Visitor
Gost
Visitor

Ljudi, ja ne znam za vas, ali da li je prirodno da te dok čitaš ovo obuzme onaj iskonski neizdrživi bijes, onaj životinjski bijes koju imaju paščad, pit bulovi, i tako tome slično? Bukvalno da se čovjek, otac djevojčica, ili bilo koji drugi otac trese od takvog bijesa, kao pod temperaturom.

Šugarac
Gost
Šugarac

Ja sam majka pa dijelim isto mišljenje, plus dobijam nagon da ga rastrgam kao pit bul, sporo i bolno. Je ne bih žalila dana zatvora, jer ovo stvorenje ne zaslužuje da krade kiseonik. Alo bre, 7 godina, dvije trpila zloostavljenje od gerijatrijskog fosila?! I pušten na slobodu.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Smets! Što mu krijete ime i prezime? Ko god da je, poremećen je.

Send this to a friend