Hronika

Optužnica protiv 18 osoba: Falsifikovali dokumenta za kriminalce iz Crne Gore i Srbije

Foto: Twitter

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Uskok je podigao optužnicu protiv 18 osoba, među kojima su i zaposleni u Ministarstvu unurašnjih poslova, zbog sumnje da su došli do milion i po kuna (više od 200 hiljada eura) pribavljajući informacije i hrvatska dokumenta kriminalnim grupama uglavnom iz Crne Gore i Srbije.

Radi se o grupi koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s nekoliko saradnika pritvoren još krajem novembra prošle godine, prenosi Hina.

Uskok je, otkrivajući samo inicijale optuženih, objavio da pripadnike grupe tereti za zločinačko udruženje, falsifikovanje isprava, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, trgovanje uticajem i podsticanje na ta djela.

Istražitelji sumnjaju da su pripadnici grupe svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacionog sistema MUP-a za po najmanje 500 kuna (više od 70 eura), a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1.300 eura.

Za komplet hrvatskih dokumenata – ličnu kartu i pasoš s njihovom fotografijom i tuđim identifikacionim podacima, tražili su po najmanje 3.500 eura, dok su navodno uzimali najmanje 2.500 eura za vozačke dozvole.

Uskok tvrdi da je grupa svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore i Slovenije obezbijedila najmanje 41 ličnu kartu i 41 pasoš i najmanje 15 lažnih vozačkih dozvola.

“Takođe je bio omogućen prelazak državna granica između Hrvatske i Slovenije bez granične kontrole za najmanje šest osoba i to 21 put”, a grupa je izvela i za sada neutvrđen broj provjera u Informacionom sistemu MUP-a”, saopštio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi i istražni zatvor za dvojicu optuženih.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Čong Li
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čong Li
Gost
Čong Li

Cim cujem rijec putovnica, odmah se sjetim legendarnog filma Kozjak, kad onaj obecava , putovnicu za Milano … itd itd

Send this to a friend