Hronika NEĐELJKU GARDAŠEVIĆU, OPTUŽENOM U SLUČAJU HOTELA AS, PRIHVAĆENO DODATNO JEMSTVO

Podgorički biznismen pasoš i slobodu platio pola miliona eura

Hotel As (Foto: Pobjeda)

Nakon što je položio 100.000 eura jemstva da bi izašao iz pritvora, crnogorskom biznismenu Neđeljku Gardaševiću sud je prihvatio i dodatno jemstvo od skoro pola miliona eura, vratili mu pasoš i ukinuli obavezu povremenog javljanja policiji, piše Dan.

Istim rješenjem Gardaševiću je ukinuta i mjera nadzora koja se odnosi na zabranu pristupa i sastajanja sa određenim licima svjedocima u ovom krivičnom postupku, V.P., S.A. i G.M.V.

Gardašević je optužen za krivično djelo zloupotreba službenih ovlašćenja u privredi i davanje lažnih garancija prilikom privatizacije hotela „ AS” u Perazića Dolu.

Specijalno tužilaštvo žalilo se na rješenje Višeg suda na prihvatanje polamilionskog jemstva, ali je Apelacioni sud odbio žalbu.

Prethodnu odluku o prihvatanju jemstva od 100.000 donio je sudija za istrage koji je nakon hapšenja, 13. marta, na predlog Specijalnog tužilaštva Gardaševiću odredio pritvor do 30 dana.

To jemstvo se sastojalo u gotovini koje je za Gardaševića položio Aleksandar Jovanović, dok se dodatno jemstvo od 469.200 eura sastoji u upisu hipoteke na nepokretnostima u korist Višeg suda.

Po mišljenju sudija Apelacionog suda, dodatno jemstvo u iznosu od 469.200 eura, imajući u vidu njegovu vrijednost kao i ranije položeno jemstvo od 100.000 eura u novcu, dovoljna je garancija da okrivljeni neće pobjeći, piše u rješenju.

U obrazloženju ove odluke sudije tvrde da su iz tog razloga i žalbeni navodi „bez osnova za drugačiju odluku ovog suda”.

Gardašević je uhapšen sredinom marta prošle godine zbog zloupotrebe službenog poslovanja u privredi, a u Istražni zatvor u Spužu sproveden je zbog opasnosti uticaja na svjedoke.

Hotel „As” prodat je prije 2016. godine rusko-crnogorskoj kompaniji „Nega turs” za pet miliona maraka, od čega je država prihodovala tri, a Budvanska rivijera dva miliona maraka. Ugovorom je bilo predviđeno da se u hotel uloži 22 miliona maraka i da bude izgrađen do kraja 2003. godine.

Nesuđeni kompleks sa pet zvjezdica dobio je još jednu šansu od Vlade 2014. godine, kada je potpisan aneks ugovora uz bankarsku garanci ju ruske Sberbanke od 3.000.000 eura da će dovršiti hotel „ Ac” u Perazića Dolu, za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikovana.

Iako je godinama, od samog početka privatizacije, Vlada Crne Gore uporno tvrdila da se iza novih vlasnika hotela „ AS” nalaze ruski investitori, istraživanje MANS-a je pokazalo da iza kompletnog posla stoji izvjesni Podgoričanin Neđeljko Gardašević, a da je ruska kompanija služila samo za prikrivanje stvarnog vlasništva nad ovim projektom.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
danoMC1ZabjeloBeti B.Fox
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dano
Gost
dano

Umjesto da mu se sve oduzme pri prvom nepostovanju ugovora on dobija jos jednu sansu.Ko stoji iza ovog kvazi bizmismena?????

MC1
Gost
MC1

Jedna od najsramnijih privatizacija. Ni puta, ni hotela, a plaža upropaštena za vijek i vijekova i to tako decenijama.. Kako da nas drugi cijene, kada mi ne cijenimo ono što imamo

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Odakle mu ovolike pare. Sto to ne ispitate

Beti B.
Gost
Beti B.

To nije jedini slučaj , ima ih koliko hoćeš.

Fox
Gost
Fox

Pa što ne kritikovaste vladu do sad nego se pravili da ništa ne znate …aooo kakvo licemerje?!

MUO
Gost
MUO

Da hoće napokon zimski bazen u kotoru završiti,pa eto im ga!
4 godine!!!!!

BLACK ARROW
Gost
BLACK ARROW

U taj hotel kad udari talas ili zemljotres izvlacice ostatke hotela iz mora

Laura
Gost
Laura

Nije prodat ”prije 2016 “nego 2003.
Taman da novi sef ANB kupi jos jedan Majbah.
Bravo vam ga !!

Send this to a friend