Hronika

Pokušaj terorizma: Tri mjeseca od presude, još se čeka pisani otpravak

Suzana Mugoša

Tri mjeseca je prošlo od izricanja prvostepene presude u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, a kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Višeg suda u Podgorici, pisani otpravak te odluke još nije završen.

Podsjetimo, predsjednica vijeća sudija u tom predmetu Suzana Mugoša prije mjesec dana tražila je od predsjednika Višeg suda u Podgorici produženje zakonskog roka – a taj rok je u složenim stvarima shodno članu 378 Zakonika o krivičnom postupku dva mjeseca po objavljivanju presude.

“S tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda”, ranije je saopšteno iz Višeg suda.

Mugoša je potom dobila dodatni rok da završi pisanje presude ali taj rok međutim nije ograničen. Podsjetimo da je samo izricanje presude 9. maja u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici trajalo šest sati, iz čega proizilazi da će pisani otpravak odluke biti vrlo obiman. Prema riječima advokata, moglo se i očekivati da pisani otpravak presude neće biti izrađen u predviđenom roku. Naime, kako tvrde pojedini advokati, dešavalo se čekanje i do četiri mjeseca u predmetima znatno manjeg obima.

Trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine 9. maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju.Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Pazin ima druga posla sada dok traje sezona. Suzi zna da je svejedno sto god da napise jer ne može biti vjerodostojno.Na kraju Dule može donijeti odluku da presuda nije pisana ni neophodna s Medenica da donese neobavezujući stav da tako može. I “venecijanci”će potvrditi jer je situacija vanredna.

peepooneeca
Gost
peepooneeca

peepoone, zovu te na telefon

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Prica se za zdravlje – pravda uvijek dodje da pokuca.

Bokelj
Gost
Bokelj

Mora da im to pise Beba Popovic jer niko drugi ne moze povezati sve ove koje su obuhvatili istragom a da opet budu krivi Rusi i Df.

Gero
Gost
Gero

Ni Agata Kristi ne bi mogla dovesti u vezu Ruse, Jevreje i i ostale “organizatore”državnog udara, sa Sinđom,ubicom,i Pajom konjokradicom!

Samo opušteno
Gost
Samo opušteno

Ali može Mandića i družinu jer su nivo Sinđe i Paje.

Send this to a friend