Hronika

Pokušaj ubistva Đurovića: Da je bomba aktivirana usmrtila bi nekog

Foto: Jedro.me

Improvizovana eksplozivna naprava, koja je bila postavljena pod motocikl Baranina Jovana Đurovića, velike je razorne moći i da je aktivirana, dovela bi do smrti ili teških tjelesnih povreda žrtve, kazao je danas vještak Nenad Milikić. On je na suđenju sedmočlanoj grupi, pred sutkinjomVišeg suda u Podgorici Anom Vuković, istakao da je naprava bila funkcionalna, a da joj nedostaje daljinski upravljač, koji ipak nije njen sastavni dio.

“On zato ne može biti na napravi. Nalazi se kod nekog lica koje želi da je aktivira. Aktiviranje ove naprave je bilo moguće, ona je napravljena da se aktivira putem daljinskog”, rekao je Milikić.

Međutim, on je objasnio i da se može bomba mogla aktivirati i prilikom pritiska ili pada nekog tereta većeg od 2 kg na detonatorsku kapislu.

“U donjem dijelu električne detonatorske kapise nalaze se primarno i sekundarno tijelo koje je osjetljivo i ukoliko padne neki teret može doći do aktiviranja. Ukoliko dođe do udara u kapislu može se aktivirati”, rekao je Milikić.

On je naveo da nije “bilo smetnji” da se ona aktivira , te da na elementima bombe nijesu utvrđena nikakva oštećenja.

Na pitanje advokata odbrane Vasa Bečanovića da li moguće naći tragove “pokušaja” aktivacije, vještak je rekao da nema pokušaja već se naprava aktivira ili ne.

“Ona je imala sigurnosni prekidaču položaju jedan kada je bomba dostavljena na vještačenje. Kada je bomba u položaju nula prekidač je u stanju mirovanja i tada je bezbjedna za onog ko je nosi. Ali kada je u položaju jedan znači da je spremna za aktivaciju”, kazao je on, odgovarajući na pitanje sutkinje Vuković.

On je istakao da je naprava imala težinu 584,4 g i da je bila velike razorne moći. Odgovarajući na pitanje odbrane, to znači da, ukoliko bi došlo do aktivacije, izazvala bi kod žrtve teške tjelesne povrede ili smrt.

“Sa ovom količinom eksploziva da je došlo do aktivacije nastupile bi teške tjelesne ili smrtne posledice”, ocijenio je vještak, dok se odbrana usprotivila ovoj tvrdnji, navodeći da ova naprava “nije mogla da ubije”.

U nastavku suđenja danas su prestavljeni listinzi, odnosno poruke jednog od optuženih Đorđa Cicmila.

Kod Milića u telefonu pronađene fotografije sa lica mjesta, zgrade Đurovića, pištolja…

Takođe, predstavljene su i fotografije iz telefona optuženog Darka Milića gdje su pronađeni skrin šatovi novinarskih članaka vezano za predmetni događaj i slike sa lica mjesta. Milić je objasnio da su u pitanju fotografije sa lica mjesta, ali preuzete sa interneta, te da on nije uradio već je ih dobio putem jedne viber grupe.

“To je grupa gdje ima više od 100 članova. Dodao me jedan drug, kojeg ne bih da imenujem. Ta grupa služi za praćenje saobraćaja i gdje se nalazi policija, pa javljamo jedni drugima. Recimo, jave da je policija u Sutomoru i ja ukoliko nemam vezan pojas znam da moram da ga stavim”, objasnio je Milić.

Potom je predstavljeno nekoliko fotografija jedne zgrade, a prema riječima specijalnog tužioca Saše Čađenovića, u pitanju je zgrada u kojoj živi Jovan Đurović.

“Ja ne znam da on tu živi. Ove slike su vjerovatno nastale slučajno jer se više vidi ova popločana ulica nego zgrada”, tvrdi optuženi. U njegovom telefonu pronađena je fotografija na kojoj se vide tri pištolja, za koje je Milić potrvdio da su njegova.

“Jedan je policija oduzela prilikom hapšenja,  a dva su svadbarska”, navodi on. Velike količine novca, koje je fotografisao, opravdao je prodajom automobila.

Podjsetimo, sedmočlana grupa se tereti za planiranje likvidacije Jovana Đurovića, a optužnim aktom, osim Cicmila i Milića, obuhvaćeni su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ciriković, Darko Milić i Eldar Nurković. Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim vlastima i za njima su raspisane crvene potjernice. Prema navodima optužnice, Jahović je 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koju je ispod motora Jovana Đurovića postavio Ciriković.  Međutim, naprava najvjerovatnije nije aktivirana zbog tehničkih problema. Prema sumnjama istražitelja, planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće, za koje je bilo predviđeno 50.000 eura.

J.L.

 

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Basketaš 3 x3Serdard.b.Nemaju pojmaKos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Da je nedaj bože zveknula atomska bomba mnogo više bi poginulo

d.b.
Gost
d.b.

Kako je tuzan zivot onih koji drugima oduzimaju zivot zbog novca. Strasno!

Nemaju pojma
Gost
Nemaju pojma

Kad se ovim bave amateri. Čuješ to, ispala bomba.

Kos
Gost
Kos

pustite vise jova na miru nema boljeg coveka

Serdar
Gost
Serdar

Predobar!A bjezi avetinjo!

Send this to a friend