Hronika ZAŠTITNIK NAKON POSTUPKA PO PRITUŽBI OSUĐENIKA:

Policija da sprovede ponovni postupak bezbjednosne procjene osuđenika Ljubomira Stanišića

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, na osnovu pristigle pritužbe osuđenika Ljubomira Stanišića iz Martinića, preporučilo je Upravi policije da sprovede ponovni postupak njegove bezbjednosne procjene. Naime, Stanišić je podnio pritužbu na rad Centra bezbjednosti Podgorica u kojoj navodi da je osuđen na 14 godina zatvorske kazne, te da mu je do isteka kazne ostalo tri godine i pet mjeseci, međutim nekoliko puta je odbijan za pogodnosti, pišu Dnevne novine.

U pritužbi je istakao da je CB Podgorica do sada dao nekoliko negativnih mišljenja po pitanju njegove procjene bezbjednosti, a te procjene su “bez ikakvog obrazloženja a negativno mišljenje Uprave policije sa terena je proizvoljno i neosnovano” Inače, Stanišić je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora, zbog podmuklog ubistva svoje supruge Milice (45) hicem ispaljenim iz lovačkog karabina. Prema navodima optužnice, Stanišić je 31. jula 2009. oko 17 časova u mjestu Donji Martinići ubio suprugu Milicu dok su se nalazili u dnevnom boravku porodične kuće.

U izjašnjenju CB Podgorica je, između ostalog, navedeno da se tokom razgovora sa oštećenom porodicom moglo vidjeti da su uznemireni i potrešeni, jer nijesu mogli shvatiti zašto policijski službenici dolaze i pitaju da li njihov otac treba da koristi pogodnosti UIKS-a, jer se, po njihovom kazivanju, radi o osobi koja za njih više ne postoji, jer je ubio njihovu majku. Oni su istakli i da je starateljstvo nad njima preuzela njihova tetka.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilograd su, u periodu od 30. 06. 2016. godine, do danas, izvršili terenske provjere, kojom prilikom je traženo mišljenje da li osuđeno lice može ili ne može koristiti pogodnosti UIKS-a Podgorica. Takođe, policijski službenici su u više navrata obavili razgovor sa porodicom osuđenog Ljubomira Stanišića i pokojne Milice, i to sa kćerkom i sinovima, koji se nalaze kod svoj e tetke u Spužu. Stav oštećene porodice je da Stanišić ne treba da koristi bilo kakvu pogodnost UIKS -a Podgorica”, navodi se u mišljenju Zaštitnika.

Ipak, stav Zaštitnika je da se još jednom sprovede postupak bezbjednosne procjene. Uz to, Upravi policije je preporučeno da se u budućem postupanju bezbjedonosne procjene jasno obrazlože, te da donese akt koji će bliže definisati postupak bezbjednosne provjere za uhapšene osobe.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
BojanLjumaLjumaBoca SeniorSvašta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

On veću pogodnost od ovih 14 godina nije mogao dobiti. Da je sreće služio bi doživotnu bez prava na pomilovanje, pa bi se razmišljali drugi kad se odluče na nešto ovako

Ljuma
Gost
Ljuma

Praviicn po osnovu ljudskih prava zatvorenika, ispitati da li je proces suda bio adekvatan ili po onom nekom majka nekom maceha.

Ljuma
Gost
Ljuma

Ne odlučuje porodica o bilo kojim pravima,vec postoje zakonske odredbe, ipak zastitnik za ljudska prava mora biti

Boca Senior
Gost
Boca Senior

Policijia da sprovede postupak protiv onog irvasa što kači četničke zastave po Beranama!

Svašta
Gost
Svašta

Što je ovo? Ubici pogodnosti?

Send this to a friend