Hronika

Pomen Mihailoviću i sanacija spomenika Karađorđeviću nijesu izazivanje mržnje

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je dvije krivične prijave Crnogorskog pokreta za organizovanje parastosa vrhovnom komandantu četničkih jedinica i saradniku okupatora tokom Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću i zbog sanacije spomen obilježja srpskom ijugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću u Budvi ocjenjujući da ti događaji ne predstavljaju izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje, piše Pobjeda.

Koordinator Crnogorskog pokreta Stevo Vučinić podnio je ove dvije krivične prijave prošle godine jednu 1. septembra i drugu 11. decembra, zbog, kako je naveo, kršenja člana 370 stava 1 Krivičnog zakonika izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Suzana Milić, koja je donijela odluke u oba predmeta, smatra, pak, da nije došlo do kršenja ovog člana Krivičnog zakonika, jer prijavljena djela ne predstavljaju to krivično djelo (izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje), kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv nevladine organizacije „Srpski soko“ zbog parastosa vrhovnom vođi četničkih jedinica Dragoljubu Draži Mihailovići u julu prošle godine. Parastos je organizovan 17. jula prošle godine u Crkvi Svetog Nikole u Zlijebima.

U ovom slučaju se, kako smatraju iz Crnogorskog pokreta, „indirektno mržnja raspiruje prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Hrvatima i Albancima koji su bili meta zločinačkih pohoda četničkih jedinica Dragoljuba Draže Mihailovića u toku Drugog svjetskog rata“.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu, pak, smatraju drugačije i tvrde da to „krivično djelo čini onaj ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

“U konkretnom slučaju bilo je najavljeno obavljanje parastosa kao posebnog obreda koji je ustanovila crkva u spomen mrvtih, kao i posebne molitve za njih čin koji zakonom nije zabranjen, a kojim se ni indirektno ni direktno ne upućuje, niti se upućivao poziv, niti podsticalo na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti. Obred sam po sebi ne predstavlja radnju bilo kog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pa ni člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika”, istaknuto je u odbačenoj krivičnoj prijavi koju je potpisala državna tužiteljka Suzana Milić.

Drugu krivičnu prijavu Crnogorski pokret podnio je protiv opštine Budva zbog raspisivanja konkursa za sanaciju spomenobilježja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću u tom gradu.

U krivičnoj prijavi Crnogorski pokret navodi da je članom 10 Zakona o spomen obilježjima zabranjeno podizati spomenobilježja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore i osobi kojaje u istoriji Crne Gore imala negativnu ulogu.

Tužiteljka Milić, međutim, ocijenila je da „samim objavljivanjem javnog konkursa za sanaciju spomen-obilježja nije počinjeno to krivično djelo, kao ni bilo koje drugo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

“Opština Budva raspisivanjem konkursa za sanaciju spomenobilježja kralju Petru Karađorđeviću u tekstu konkursa nije navodila, niti na bilo koji drugi način javno pozivala ili podsticala bilo koga na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe kojaje određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti”,,  istakla je Milić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Zlo je Zlo…Ovo nikad ne bi trebalo dozvolit u CG..CG nema ko da brani…Ko je bio na čelo CG (Sveto..Milo..Filip)…Švica bi pukla…Danas je kasno…Nemoguce je išta uradit…Čeljad u Şvici izgledaju ka Svemirski brod…S.Perovic ne spominje CG…Nikada više Liberala..Nikada više prave ponosne CG…

Tomos
Gost
Tomos

Poslije sastanka Đilasa i Velebita sa Nacistima u Zagrebu 1943 “‘Пфапфенрот, начелник штаба Литерса, је те информације пренио генерал- пуковнику Александру Леру. У тој забиљешци пише у тачки 4. следеће: ”Они изјављују да се не боре против хрватске државе, и ниуком случају против Њемаца, већ искључиво против четника. Они су спремни да са оружјем у руци иступе против сваког непријатеља… Više »

RESERVE
Gost
RESERVE

Govorimo o pokoljima cetnika nad civilnim stanovnistvom.

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačno, govorimo da li ” Pomen Mihailoviću i sanacija spomenika Karađorđeviću izazivanje mržnje”. Pogledaj naslov…

Tomos
Gost
Tomos

A da su tema zločini nad nenaoružanim, zarobljenim i civilnim stanovništvom, tu se držim Ženevske koncencije i prema svima u skladu sa zvaničnim pravilima ratovanja. Ali tu bi na redu došao i “Zidani most” i strijeljanje 40. 000 ne naoružanih ljudi, koji su ne naoružani izašli iz Jugoslavije i tako deportovani nazad u Jugoslaviju jer je Tito garantovao poštovanje Ženevske… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Draža nije mogao svoju porodicu držati na okupu da se tako izrazim. Dvoje djece mu je bilo u partizanima Gordana i Boris a drugi sin Vojislav je poginuo u četnicima kod Foče 1943.god. Kasnije je Boris dao ime svom sinu Vojislav znači od Draže ima i (unuka) koji je na kraju bio i gradonačelnik Beograda 1999.godine. Ko raspetlja našu istoriju… Više »

Nenad
Gost
Nenad

I to je bio gradjanski rat..i tu smo vise jedni drugima oci vadili nego sto mo njemaca ili italijana pobili..mi volimo tako jedni na druge u borbi za vlast..komunisti pobijedili i dalje znamo…

RESERVE
Gost
RESERVE

Cetnici i partizani u Crnoj Gori su bili slozni, politicki I vojno su unistavali pripadnike Crnogorske federalisticke stranke. Cak I prije 13.jula.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kažu četnici zašto Tito i partizani nikada nijesu oslobodili Jasenovac ???
A ja se pitam : zašto četnici nikada nisu oslobodili Jasenovac ?
Na Manjači je bilo 20 ooo četnika, na Ozrenu 10 ooo, a 30 ooo je veliko ljudstvo.

Tomos
Gost
Tomos

Pogledaj ko je bio Veselin Šijaković. I nemoj odgovora ti na pitanje pitanjem. Jer se stiče utisak da nemaš odgovor…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sad’ viđo.
Kakve veze on ima sa Jasenovačkim mučenicima ???

Tomos
Gost
Tomos

Ajde reci sa čim ima veze, da znaju čitaoci. I da li to radi saradnik okupatora. I da li je ko što slično uradio…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Mane Rokvić sa Manjače, desna i lijeva ruka Uroša Drenovića ( inače saradnika ustaša, ima i slika u nekoj kafani prepunoj ustaša i četnika gdje se jasni vidi da je raspoliženje više no dobro, u pitanju su enormne količine alkohola), za račun Italijana vrši pokolj nad hrvatskim civilima na planini Mosor iznad Splita jer su svi muškarci otišli u partizane.… Više »

RESERVE
Gost
RESERVE

Na Cetinju su cetnici u ime Italijana drzali dominantno civilnu vlast. Iako to pripisuju zelenasima njihovi danasnji potomci. Dalje, podrska Italijana nakon Velioog rata zelenasima je podrska od strange saveznike. Cetnici su saradnici Musolinija.

Grundig
Gost
Grundig

Nije tačno

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A dako batalite vise kumim vas kapom !

Tomos
Gost
Tomos

Da ponovim citat iz memoara glavnog Hitlerovog izaslanika za Jugoistočnu Evropu “Ni Partizanima ni Četnicima Njemci nisu primarni neprijatelj”. Valjda shvatate da su se borili jedni protiv drugih, i otuda nelogičnosti i nepoklapanja između onog što smo učili i o jednom i o drugim, sa onim mišljenjima koje svijet ima u odnosu na njih… Jedni su isticali svoje vrline a… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos Borio se svako sa svakim. Nekako u vrijeme borbi ustaša i četnika na Lijevča polju ( možda mjesec ranije otprilike) četnici i ustaše su zajedničkim snagama branili Knin od partizana. Naravno sa Nijemcima. Za razliku od srpskog življa u Lici, na Kordunu, Baniji, Slavoniji i na Kozari gdje su svi bili u partizanima, oni po sjevernoj Dalmaciji su… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Svi su bili protiv partizana! To je lako dokazati, jer su fašistima najveći protivnik bili ustvari komunisti jer su propagirali jednakost svih naroda i narodnosti, a oni su propagirali da su arijevsaka nad rasa. Komunizam im je smetao za sprovođenjd genocida nad drugim ne Germanskim narodima a pogotovo Jevrejima. Jedan primjer je “Dobrovoljačka antikomunistička milicija” (ital. Milizia Volontaria Anti Comunista)… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Meni dolje General Dukljanin priča da postoje indicije kako je Dangić zarobio Francetićevu dolumentaciju koja upućuje na saradnju ustaša i partizana prilikom oeracije ” Trio” ranog proljeća ’42. god. Citiram : ” . Dangić nije zarobio Francetića već navodno njegovu dokumentaciju koja je upućivala na saradnju ustaša i partizana, te ga je to koštalo života nakon rata. Bio je nezgodan… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Arijevska rasa i Lebensborn projekat. To mi je dobro poznato. Mnoštvo djece ( oko 250ooo) su SS-ovci oteli roditeljima po Poljskoj i Rusiji, a koje su po pripadnicima Lebensborn-a imale ” Arijevske” karakteristike : svijetla put, ravna plava kosa, plave oči, dolikokefalna lobanja i sl. Moram priznati da zlehuda sudbina nije poštedjela ni pojedinu djecu poslje ofanzive na Kozaru, ljeta… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Naveo sam ti citat i ko je to rekso, a ti pogledaj broj Njemačkoj gubitaka po a ćeš vidjeti da li je bio u toku taj koji je informisao Hitlera u realnom vremenu..

Bazinga
Gost
Bazinga

Ako je tebi kapitaliza dobar a to liči na ovo danas, što je onda propast? Svi da imamo jednako, ili da se dijelimo na beskućnike i milijardere, šta je bolje? Ja lično sam gledao obadva sistema i mislim da se ljepše to jeste komfornije kad svi podjednako imaju kao recimo ja i ti. Kad neko ima više tu se stvaraju… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ovo kod nas je divlji kapitalizam. Zašto kažem kod nas ??? Zato jer sam baš na ovom portalu ljetos pročitao da privatnik u Crnoj Gori isplati radniku zagarantovanu najnižu cijenu rada od države ( na nju uplati doprinose i poreze), a ostatak da na ruke, na crno, u kešu a kako bi uštedjeo. Isti je slučaj i kod nas. Ako… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Partizani su pobili i pohapsili i oduzeli (nacionalizovali) imovinu tima tadašnjim “Kapitalistima” koji su u 90% slučajeva pošteno to bili zaradili. Da nije to tada tako urađeno je bi imao danas ovakav kapitalizam, sve danas i što valja i što ne valja je posledica 45’…

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vladimir Sipcic poslednji kraljev cetnicki oficir ,Mala Crna Gora Zabljak.
Vise vrijedi Sipcic Vlade no Titove tri brigade

drug
Gost
drug

Četnici su ostali upamćeni kao loši borci. U svim velikim bitkama su poraženi. Jedino su bili neustrašivi kad je trebalo klati civile i pljačkati po selima.

Bokelj
Gost
Bokelj

Samo da još dodam , četnici su bili redovni na italijanski kazan , vele da niko nije mogao iźes Barilla makarona ka četnik , primali su plate od okupatora , čak i nagrade za svakog ubijenog partizana , zajedno sa ustašama i okupatorom napadali partizane na Neretvi , i na kraju zajedno sa okupatorom bježali . I sad nam preko… Više »

Reg
Gost
Reg

Za italijanski kazan se vezuje Sekula Drljević, tolko valjjda znaš

Bazinga
Gost
Bazinga

Za italijanski kazan se vežu i četnici, zar mislite da nije Crna Gora bila podjeljena na četnike i federaliste, a komuniste niko nije pominjao zato što su bili po šumama i gorama! Sliku Pavla Đurišića iz Kolašins sa Pirciem Birolijem ostat će za sve buduće generacije da znaju sa kim su bili četnici. Ta slika postoji na Wikipediji sa domenom… Više »

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Na talijanski kazan je prvi bio Krsto Zrnov Popović!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

REG USTANI KAD POMINJES SEKULU DRLJEVICA CRNOGORSKOG MUCENIKA

Tomos
Gost
Tomos

Ko je bio u “nacionalistička miliciji” na Cetinju kada su mučili Gojka Krušku…

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Namucio je on dosta srba

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Pircio Biroli je bio nosilac najviseg srpskog odlikovanja.

Sistem
Gost
Sistem

Nije tako, ali ajde navedi mi neku od ofanziva koju su Partizani dobili, odnosno pogledaj njemačke gibitke

Mrgud
Gost
Mrgud

“Sisrem”navedi jednu ofanzivu okupatorskih snaga na četnike. Nema,samo četnici kao sluge okupatora protiv partizana. Popularno “gibaničari”.Pročitaj malo o bici na Neretvi,bici za ranjenike đe su četnici dobili ono što su zaslužili podaništvu okupatoru.

Tomos
Gost
Tomos

Što znači “gibaničari”, kada je sastav Partizana bio 90% Srbi…Ako je Draža bio sluga okupatora zašto je 1943 bio lice Time časopisa”prvi gerilac Evrope”zašto je Odlikovan od Pred. Amer…zašto je svo vrijeme rata proveo u šume i brda. Zašto nije u Beogradu, u hotele kao Pavelić u Zagrebu…razmisli malo… Sa li je vaš sve 100% bilo kao u čitankama…

Ljuta
Gost
Ljuta

Pogledaj mapu slobodne teritorije do 1943 je li bila cetnika ili onih tadašnjih bandita?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Srpski patrijah Maca Vukojcic

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Bjese li ovo onaj sto su ga Amerikanci odlikovali sa najvecim ordenjem sto moze jedan stranac da dobije, ili onaj sto je zavrsio najvece vojne skole u Francuskoj. Je li ovo onaj sto se 20 avgust u Kaliforniji obeljezava dan sjecanja na generala Mihailovica, kao zahvalnost za spasavanje americkih pilota ? Po komunistima bio je kvisling i zlocinac, a vidim… Više »

Car
Gost
Car

To je on.

Ljuta
Gost
Ljuta

Komunisti i njihovi borci su bi do 1945 obični banditi koji su ugrabili pobjedu ruske vojske i izdajstvo engleske vlade i uzeli silom vlast

LSCG
Gost
LSCG

Amerikanci sada valjaju!??haaa

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Spc i cetnici srpski junaci

Podgorica
Gost
Podgorica

Vazda su bili ološ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Opet se potpisuješ sa tuđim nick-om. Mada za jedno si u pravu, četnici se ne mogu porediti sa ustaškim ološem.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Cetnici jako fini ljudi,jos kad idu trojica i to nocu,a vodi ih koljac maca vukojcic

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto koristi crne trojke i milova sluzba

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne ne mogu se porediti ustase nikad nisu ubije svoje ljude za razliku od olosa tvojih
Takvih olosa ka tvoji idoli nema im premca

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma ni komunistickim

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Četnici su u mnogim prilikama sarađivali i sa ustašama, a kamoli sa Njemcima i to je nesporno. To im se odbilo o glavu. Slušali su pobjeguljsku vladu u Londonu ( zašto se nije vratila u svoju zemlju zajedno sa kraljem, no je čuvala svoje dupe?) koja ih je na kraju i izdala pozvavši 1944.god. da se priključe Titu.

Region
Gost
Region

Pavla Đurišića su ubile Ustaše u njihovom logoru, toliko o toj “saradnji”

R. Srpska
Gost
R. Srpska

To je bilo na kraju rata, na Lijevča polju. Početak aprila ’45. godine. A ubili su ga zbog pokolja muslimana u Pljevaljsko- Čajničkom kraju ’43 godine. A ovaj se opet svetio zbog ustaškog pokolja Srba ranog proljeća ’42 u mjestu St. Brod iznad Višegrada od kada je Jezdimir Dangić priznao vrhovnu vlast ustaša, pustio na slobodu zarobljenog komandanta Crme Legije… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Djelimično se slažem, a počelo je1914 i napadi hrvata u sastavu Austrougarsku na Srbiju i Crnu Goru. Hrvatski general je granstirao Njegoševu Kapelu. Nastavlja se 1916g u Nišu kada Jr lj daje zadatak da se i hrvacka oslobodi okupatora. Nastavlja se 41′ kada hrvatski komadanti odazvali vojne tajne i predavali jedinice Njemcima, i ponovo došli i hrvati zauzeli Zrmun, i… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sve je počelo 29. maja 1903. godine, kraljeubistvom i dovođenjem Karađorđevića na vlast. Ako su ( dugoročno) Karađorđevići ikome štete nanijeli, onda su nanijli Srbima, i to nama : prekodrinskim i Dinarskim Srbima. 7.12. 1914. godine Niška deklaracija u kojoj ratni ciljevi Srbije nisu srpski no Jugoslovenski. Odbijanje Londonskog ugovora kojim bi cca 80% Srba billi u jednoj državi, a… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Svima su Karađorđevići samo radi svog trona zakuvali čorbu, ali ako mi puste komentar pročitat ćeš šta o tome mislim, ukratkosvi smo stanovnici planete zvana Zemlja.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja sam siguran da si ti dobar čovjek, ali se dobrim dijelom ne slažem sa tvojim stavovima. Naravno da ne postoje ni dobri ni loši narodi, postoje samo dobri i loši pojedinci i ja sam pojedinac i kako sudio neka mi se Sudi pred licem Svevišnjeg ali ” svi smo stanovnici planete” mi zvuči nekako globalistički, a ja sam antiglobalista.… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Jesam i dalje mislim da sprovode svoje planove samo nismo svi spremni da u to povjerujemo. A li jedno je sigurno što su bogatiji to i njihova moć raste i imaju sve veći uticaj na nas, da kažem nas obične smrtnike! I mislim da su oni izmislili nacionalsocijalizam koji je u suprotnosti komunizmu, a koji su u suprotnosti sa zadatkom… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dobrim dijelom se slažem sa tobom.
No, mislim da su oni koje spominješ na nižoj hijerarhiji piramide.
A još više mislim da sam se dovoljno izlaprdao i da je vrijeme za spavanje.
Valja sutra na posao, valja zaradit koru ‘ljeba.
Laku noć Bazinga, lijepo sanjaj.

Ljuma
Gost
Ljuma

Kad je pocela netrpeljivost prema Srbima,u vrijeme austrougarske kada su se Hrvat i madjari pobunili protiv hasbuske monarhije,u gusenju pobuna naroda su im pomogli Srbi,tj.karuci,vojska sastavljena od Srba,koji su tokom noci napadali madjarska i hrvatska sela ubijali palili i silovali,ne zaboravite ime,karuci,srpska vojska u službi austrougarske,koja je ubijala nevini narod.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ljuma, ne lupetaj gluposti i zaobiđi me.
Inače češ dobiti crveni karton što znači da će svako tvoje možebit’ buduće obraćanje meni biti zaludno.

Ljuma
Gost
Ljuma

Istina boli,budimo realni,pricamo istorijske dogadjaje,zato se drzi one prave ni po babu ni po stricevima,vec po pravdi istinskoga boga,Amin.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Crveni karton Ljuma.

Reg
Gost
Reg

Gluposti obične koje ne treba ni komentarisati

Bazinga
Gost
Bazinga

Stvaranje nove nacije ili vraćanje u kameno doba, samo ako smo pametni sve ćemo to prezreti. Danas postoje društvene mreže gdje se informacije brzo prenose pa se nadam da je to što imamo danas samo naša prednost. A mržnja nikome nije donijela ništa dobro. Moj zaključak je da možda ne moramo da se slažemo po pitanju partizana i četnika, treba… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

A moje mišljenje je da su i partizani i četnici prevaziđeni, odavno. Postoje doduše, ali na nivou folkolorne grupe neke manje Mjesne zajednice. Krajnje su agresivni, ali su još više bezopasni. Dolazi nova era, novo vrijeme, nove turbulencije, mračni oblaci se pomalo vide na najudaljenijim horizontima. A ovdje o partizanima i četnicima. Inače Bazinga, i kod nas se isto ovako… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Kako je počelo i kad jeli sa državom SHS, ili još prije nije važno. Naravno sa događajem u Split 2019 svi ćemo se složiti, ali jednog dana svi ćemo živjet opet u nekoj konfederaciji, kakvom god uređenju ali sigurno nas ovoliko istorije neće interesovati. Ima tu i progresa tipa 200€-400€-500€-600€…(2500€) e kad postignemo ovaj target od 2500€ onda će nam… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Bazinga “… ali jednog dana svi ćemo živjet opet u nekoj konfederaciji, kakvom god uređenju …” Možebit’. Vidiš da Albanci predlažu savez Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Lako je moguće da si u pravu što se tiče konfederacije. A što se Splita tiče meni je najupečatljivija scena sa Alesandrom Kraljem kad viče iz mora : ” Nemojte mene, ja… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Ovi nasi Srbi srbiju,kad im dodje voda do poda,onda su Crnogorci, oni se nisu kako vjetar duva.

Tomos
Gost
Tomos

Sobzirom da je u Zemljopisu Crnogorsko Cetinje 1911g pisalo “da u CG živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci” da mo smo kako vjetea duva, ti sada neko drugi ili ne potiče od nekog od tih 300.000…

Bazinga
Gost
Bazinga

Ne trpam ja strpat će nas u neku zajednicu jednog dana naša djeca. Ja se iskreno nadam da će biti pametnija od nas, i shvatiti da mržnja nikom ništa dobro nije donjela. Zašto ako se naprimjer ne volimo ne možemo trgovati međusobno? Primjećuješ li Srbiju je najviše pogodilo 100% carine sa Kosova. A moje pitanje glasi, zašto Srbija i pored… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja sam mislio na nešto drugo. Spomenuo sam da su ovo banana- državice, ali je područje itekako trusno na koje utječe globalna situacija a koja nije ni naj manje svijetla. Iskreno, ne vjerujem u budućnost, a još iskrenije bi voljeo da nisam u pravu. Mada, sve što sam slutio ( ne moraš ti meni vjerovati) od ’92 na ovamo se… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Nadam se više nikad u nijednoj u sjednici ni sa kim…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos

Bazinga kao nekoć komunisti ( dobro pamtim iako sam 1971. godine) vjeruje u ” svijetlu budućnost” a koja nikada nije došla no je došao rat, a ne vidi kakva je geopolitička situacija ne samo na Balkanu no na globalnom nivou koja itekako ima utjecaj na ove trusne prostore.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Puno toga pričate napamet. Dangić nije zarobio Francetića već navodno njegovu dokumentaciju koja je upućivala na saradnju ustaša i partizana, te ga je to koštalo života nakon rata. Bio je nezgodan svjedok pa su ga komunisti pogubili. Bajka za malu đecu, inače… Đurišić je stradao zato što nije htio pristati da se bez oružja sa svojim ljudima povuče preko Hrvatske.… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

14.februara.1945. Pavle Đurišić se sastaje sa Dražom Mihailovićem u selu Kožuhe, ali sa njim dolazi u sukob. Poslije toga sukoba odlučuje se da potpiše sporazum sa Sekulom Drljevićem o prelasku svoje vojske preko (NDH), u Zagrebu 16.marta.1945 dolazi do podpisivanja sporazuma sa posrednicima jedne i druge strane. Jedan rođak Sekule Drljevića je kasnine i izvršio samoubistvo zbog tog sporazuma. Konačno… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Odavno je Đurišić bio u sukobu sa Mihajlovićem…I njih dvoje nisu znak jednako…

Mrgud
Gost
Mrgud

Zato mu Đurišić podnosi izvještaj o uspješnom pokolju muslimanske nejači u Pljevaljskom srezu i prekidu pohoda na Bosnu zbog ćetničke pljačke i napuštanje jedinica.

Ljuta
Gost
Ljuta

Tako je kad mu je garantovao Sekule Drljević ustaski oficir

faust
Gost
faust

Treba mu podic spomenik uokvrit i postavit u Narodni muzej raport djurisica đe mu se hvali da je pobio 8000 zena i đece U Čajničkom srezu. Onda kukamo sto albanci skandiraju UČK, a kad risto naziva Crnogorce komunistickom kopiladi i drzi pomene koljacima niko se cut ne smije. To se desava narodu koji od zeljka ivanovica i nikole markovica napravi… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Ne ne treba nikog reahabolitocati i pozdravljam pravac Crne Gore u održavanju i insistiranje na Antifažizmu i Nob-u. I u Podgorici je spomenik Tita, ukrašen i osvijetljen. Toliko o tom kome i koliko smeta. A u Tuzima natpis na brdu “Tito” je opstao dva dana, i zvanično iz Tuzi su rekli da je to “Tito” provokacija. Da li si reagovao… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Zeljković Ivanović stari srpski Cetnik,danas nezavisni novinar,.

ALATRISTE
Gost
ALATRISTE

ZIVIO TITO !

Tomos
Gost
Tomos

Pitanje, da li je “četnik” ili “fašista” svako ko se makar delimično složi sa DeGolom ili Trumanom, o Fen. Mihajlović i njegovoj ulozi u II sv ratu… Mislim da, nije…

faust
Gost
faust

Slazes li se onda sa haskim tribunalom ili NATO alijansom 99′? ili je jedno dobar zapad a drugo los zapad?

Tomos
Gost
Tomos

Ne ne slažem se za 99′, i pozivam se upravo na zapad, valjda znaš da gotovo svi sada kažu da je to bila greška, jer se na to pozvao Putin kada je uzeo Krim. I navode razlog da je Nato kao odbrambeni blok je napao zemlju koja nije napala ni jednu članicu tog bloka. Ukoliko je neko napao (u tom… Više »

faust
Gost
faust

To “sad svi kazu” macku o rep, to nije zvanican stav nijedne od zemalja alijanse, razlika izmedju Iraka I Kosova je sto je na kosovu sav civilizovan svijet vidio potrebu za intervencijom dok je Irak je americki projekat bez podrske francuske, njemacke.. Ako neko pokolje 2 miliona ljudi u ruandi znaci li to da najjaci vojni savez nema obavezu reakcije… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Ukoliko u statutu piše sa se može intervenusati jedino ako…i ako to ne ispoštuješ, da onda znsči da si prekršio pravila.
Provjeri stavove zapada o “intervenciji 99”, oni kažu da su otvorili “Pandorinu kutiju”. A rekao sam ti da se upravo na to pozvala Rusija na Krimu…to znači da to može sada svako. Provjeri ove navode….

faust
Gost
faust

Ne postoje “stavovi zapada” postoje zvanicni stavovi zemalja NATO i oni su jasni kad je u pitanju intervencija na Kosovu. NATO je vojna alijansa 20 i kusur zemalja svijeta sa organima na kojim je izglasana vojna intervencija na Kosovu. Rusija je anektirala dio teritorije druge zemlje i pripojila ga sebi. sumo sumarum – 99′ godine ogromna vecina zemalja koja priprada… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Znam ja što su bili izgovori za to, sli ti kažem što oni sada kažu o tone i o Račku i o tim stvarima. To je i Rusija rekla, ušli smo da “preventiramo zločin i građanski rat”. A narod je odlučio na referendum gdje će, a vi ste odvojili Kosovo bez toga. To se zove “Pandorinu kutija” i to svako… Više »

faust
Gost
faust

To sto medjunarodno pravo ima rupe ne znaci da treba dozvoliti jednom diktatoru (milosevic) da posle jednog genocida (srebrenica) pocini drugi.

Tomos
Gost
Tomos

Milošević nije ni optužen za Srebrenicu, i podeli događaja u Srebrenicu on jevažio za faktor stabilnosti, sve do odbijanja da preda Kosovo. Isto će biti i sa Vučićem, svi ga sada podržavaju ali onog momenta ukoliko odbije to, proći će isto. Da međunarodno pravo ima “rupa”…

Tomos
Gost
Tomos

U prv. Sv ratu sa strane Austrougarske Srbiju je kao vojnik napao Tito u sastavu “66 vražje” i odlikovan za hrabrost, u kaplara. U istoj bici ali sa druge strane je bio mladi poručnik Mihajlović, koji je branio Srbiju, isto odlikovan u istoj bici. Da bi koju deceniju kasnije Tito njega osudio kao neprijatelja države, haha. Bez obzira što je… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos Tačno. A komandant Vražije divizije je bio Slavko Kvaternik. Tog istog Kvaternika nosati kralj poslje rata stavlja u aktivnu službu i dodijeljuje mu čin više, a Živojina Mišića penzioniše. Taj isti Kvaternik se 1941,god. stavlja u službu ustaškog pokreta , bio je glavni za Bihački okrug i najveći krivac za pokolje Srba oko Sanskog Mosta i za logor… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Isto je bilo i na kraju dr sv rata mnoge su ustaše uključene u JNA i zadržavali čak vojne likove koje su dobili u borbi upravo protiv partizana, toliko o Srbpskoj naivnosti…o bratstvu i jedinstvu…

Zoran
Gost
Zoran

Sramota za crnogorsku drzavu da štiti velikosrpsku mitropoliju i organizacije koje velicaju cica drazu.

Grundig
Gost
Grundig

Nije sramota već logična presuda, ajde da vidimo da li će iko iz Svijeta i Nato partnera reagovati povodom toga, naravno da neće. Jer oni znaju ko je ko

Ivan
Gost
Ivan

Sramota za tuzilastvo…

Strijelac
Gost
Strijelac

Kod nas bi, Hitleru i Musoliniju, mogli održati parastos da Vrhovno Državno Tužilaštvo u tome samo vidi posebni obred koji nikoga ne ugrožava i nema za cilj izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.Tako da pop Risto, može i njima održati neki crkveni odred, kao žrtvama komunizma.

Tomos
Gost
Tomos

U prvom ustanku u Svijetu ptotiv Hitlera u Muskilinija su učestvovale jedinice G. Mihajloića. U ratu je bio u odnosu na Savznike takav da je odlikovan najvećim priznanjem od Pred. Amer.. 1948g, da je bio lice godine časopisa “Time” kao prvi gerilac Evrope… Da ne širim dalje, provjeri da li je ovo tačno…

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Cetnici,anfilohije,spc,df,zlo na zemlji

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A taj sto mu ime nosis saradnik Ustasa

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Sekula je bio Crnogorac u zlom vremenu,domoljub el gordo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Svako ima pravo na pomen (parastos) pa i ratni zločinac i kvisling Draža, tako da ne vidim u tom krivično djelo.. Problem je što se isti gura u antifašiste. Zar je pokolj nedužnih muslimana u Foči i Podrinju antifašizam? Zar ja saradnja sa okupatorom tokom bitke na Neretvi antifašizam? Puno je sličnih primjera, a jako malo suprotnih..

Tomos
Gost
Tomos

Ko da gura pred Amer, De Gol ili neko treći..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Guraju ga istorijske činjenice. Te političke manipulacije svjetskih moćnika, motivisane političkim interesima me ne zanimaju. Kad Hag kaže da su Karadžić i Mladić ratni zločinci, onda se ne pozivaš na Zapad, jel’ da?

Tomos
Gost
Tomos

Pričam sa istorijske distance od 70g. Dozvoli da toliko prođe i od tog. I nije isto da li je neko zločinac ili je neko koje napravio zločin. Tito je mario za Ženevskom konvencijom na Zidanom Mostu kada je pobio 40.000 nenaoružanih depotovanih ljudi, koje je garantovao Zapadu da mu ih vrate u Jugoslaviju. Pa ne čuh da je zločinac od… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Onda je zločinac i Truman na kog se pozivaš. Ko je bacio dvije atomske bombe na Japan? Nema vojske koja u ratu nije počinila ratne zločine. Ali postoje vojske kojima je ubijanje ljudi druge nacije i vjere postalo načelo i ustaljena praksa. Sa četnicima je to bio slučaj.

Tomos
Gost
Tomos

Delimično se slažem sa tim. Ali nisu samo Srbi bili u četnicima, i nisu samo Pravoslavci bili u četnicima, ali je tačno da su bili većina…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A znaš li da je Pavelić imao oko 10- visokih oficira pravoslavaca. Najpoznatiji su bili Đorđije Grujić i Mihajlo Lukić. Grujić je po kratkom postupku nakon rata osuđen i pogubljen od komunističkih vlasti u Beogradu, skupa sa još 20-ak ministara i visokih oficira NDH, Hrvata i muslimana..

Tomos
Gost
Tomos

Znam da ih je bilo porijeklom Pravoslavaca, da znam to. I da im je Papa i Vatikan preko “pacovskih kanala” pomagali bjekstvo u J. Ame…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Đuro Grujić je BIO PRAVOSLAVAC! I još 12 generala NDH pored njega. Ja ne pričam o porijeklu, to su vaše veljesrpske bajke po kojim su svi Hrvati porijelklom Srbi i sl. Ja pričam o ljudima koji su bili Srbi, pravoslavci- i generali NDH! I Đuro Grujić i Fedor Dragojlov su nosili titulu “viteza”, taman kao i Hrvati Francetić, Boban, Moškov,… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

U pravu si da je u NDH bilo oficira pravoslavaca , kao i što je u četničkom pokretu bilo Muslimana, Slovenaca i Hrvata ( vojvoda Takovski Đuro Vilović, Hrvat).

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Oprem dobro

Zaboravio si Zvonimira Vučkovića, koji je u četničkom pokretu imao visoko mjesto.
A jedan Srbin sa Ozrena ( skoro sam čuo) je bio najodaniji Pavelićev tjelohranitelj kojemu je ovaj najviše vjerovao.
Ludilo kod Dinaroidnih plemena.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

R.Srpska, bilo ih je još na svim stranama. Što se tiče Pavelića, moguće da ga je čuvao Srbin sa Ozrena, ali je činjenica da je preminuo d posledica atentata, koji je na njega izvršio Srbin iz Crne Gore Blagoje Jovović.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

To je tačno, Jovović je negdje oko Danilovgrada rodom.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne Đorđije, već Đuro Grujić, Srbin, Pavelićev general sa titulom “viteza” čak. Nije ih puno nosilo tu titulu, inače. Čudni su putevi Gospodnji..

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zar je ,,pasje groblje” kod Kolašina i jama ,,Kotor” na Vidrovanu kod Nikšića antifašizam, zar je ubistvo Tadije Tadića (koji je bio organizator ustanka u Pivi), zbog toga što nije htio da ubije strica antifašizam, je li antifašizam to što je jedan partijski rukovodilac (da mu ne spominjem ime, zbog porodice) ubio oca, što je drugi pobio desetak svojih rođaka,… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Partizani su bili Antifašista, ali su pravili greške koje su i sami nazvali “lijeve greške” ili “lijevo skretanje”, ali to ne znači da nisu bili antifašisti. S’tim što smo mi imali dva antifašistička pokreta koji su se u tom ratu borili za prevlast, da su oba pokreta jedan drugog doživljavali za glavne neprijatelje, a ne Njemce. Ovo kažu Njemci…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li antifašizam ruski teror, pljačka i silovanja po okupiranoj Njemačkoj? Jesu li antifašizam britansko bombardovanje Drezdena ili američke atomske bombe bačene na Japan? Zaključak: svi su činili ratne zločine, ali nijesu svi sarađivali sa Italijom i Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Jedno su incidenti, a drugo je ustaljena ratna praksa i programska načela sa ciljem pravljenja etnički čiste Velike… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Nije potpuno tačno, svi su u određenoj mjeri sarađivali sa Njemci a pogledaj Grčku na pr. Ta to nisu ni imali toliko pokolj. A zemlje zapada su čak planirali da pri kraju rata sa zarobljenim Njemcima zajedno napadnu Sssr, ukoliko Sssr ne stave u Njemačkoj. Amer.. su sa Laki Lućianom sarađivali sa bi se iskrcali na Suciliji gdje ih je… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Reći da se Velika Srbija pravila tokom II Svj.rata u kome su Srbi pretrpjeli genocid u NDH i gdje su Njemci u Srbiji strijeljali 100 za jednog potpuno neutemeljeno. Što se tiče saradnje sa Njemcima i Italijanima, to su radili svi, neki baš malo ( partizani) neki više ( četnici i zelenaši).

Londonac 90
Gost
Londonac 90

Kako vas nije sramota da ga uopste spominjete tu olos državnog neprijatelja i neka ti se nikad saznat gdje si strijeljan i sahranjen

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Zna, se u Srbiji

Anonimus
Gost
Anonimus

Tuziteljka kao da nije ucila dalje od cetvrtog osnovne.A placaju ih gradjani i to golemo!Uzas

Anonimus
Gost
Anonimus

Sramota koliko nepoznavanje prava,formalizam i kolika steta za ovo drustvo.Tumacenje tuzilastva je tuga tuzna

Stefan
Gost
Stefan

A podizanje spomenika Titu koji je toliko ljudi pobio i otjerao na Goli otok, to ovom Vucinicu ne smeta…Mrs, bagro jedna!

Mrgud
Gost
Mrgud

Očito nedovoljno.

Bazinga
Gost
Bazinga

Parastos Hitleru nije izazivanje pripadnika Jevrejske zajednice? U ovom slučaju je izazivanje antifašističke zajednice, ali neka bude kako sud kaže, tako mi te”demokratije”! Ali Ima i viših(Božijih)sudova, pa neka im on sudi. A da je ko došao da se buni proti parastosa policija bi ga pretukla, znači pendrekom se brani parastos, što ti je demokratija. Osim toga parastosu obično prisustvuju… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Bazinga Nema sumnje da je Drenović karakterno bio bitanga, prijeratni kockar i prevarant, a mrcina visoka preko dva metra. Inače on je sa Manjače ili iz Visoke Krajine, južno od B. Luke. Takođe nema sumnje da je Dr. Mladen Stojanović, sa Kozare a porijeklom starinom od Nevesinja bio ljudina koji je sjerotinju prije rata besplatno liječio, kojeg je narod… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Što se tiče jednopartijskog sistema i socijalizma u bivšoj SFRJ ( koji nije bio loš, za razliku od onih pod dominacijom SSSR-a) on nije mogao opstati poslje pada Berlinskog zida jer je bio alternativa liberalnom kapitalizmu koji sada vlada u ovim banana- državicama. Inače, socijalizam je najbolje uspjeo u arapskim državama ( mislim zbog toga jer islam ima jaku socijalnu… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Totalno se slažem demokratija koju nam nude nama (banana državama) je jako loša. Ali sa četnicima ne mogu da se pomirim previše su mojih ubili a neke preživjele i mučili, i prosto ne mogu to da im to oprostim dok sam živ. A šta je sigurno neću svojoj djeci prenositi tu mržnju neka sami dođu do spoznaje šta je istina,… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

To je tvoja lična tragedija koju poštujem i žalim. A u mom kraju ( nekad sam ovdje iznosio i identitet i prebivalište) ranog proljeća ’45.g. naišli su četnici iz Srbije na čelu sa Dražom i mobilisali sve živo, mlađariju od 16- 18 godina najviše u nekakav pokret. Pa pravac zapad i kad su čuli za Lijevča Polje i stradanje crnogorsko-… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

R [email protected] Niko ne može izbrisati sliku Pavla Đurišića sa Pircijem Birolijem gdje Pavle Đurišič drži govor u Kolašinu koji stoji za mikrofomom, a bio je cijelo vrijeme pod komandom Draže Mihailovića. I da li zaista vjeruješ u istoriju da je Čerčil kralja Petra II Karađorđevića držao u podrumu da bi pod pritiskom dao Titu i partizanima legitimitet? Ako vjerujrš… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ti očito ne čitaš ono što ja pišem. Pa ja i pišem da je pobjeguljska vlada u Londonu na čelu sa kraljem pozvala četnike da prijeđu na stranu partizana. Ja i pišem da je sramotno da su oni koji su odgovorni za suicidalni 27. mart 1941. kukavički pobjegli mjesto da su ostali sa narodom, mada ih ni to nebi amnestiralo.… Više »

Dejo 10 mln
Gost
Dejo 10 mln

Pozdravljam ja jutros jednog albanca a on meni italijanski tuzi prezzo Albanija. U prevodu tuzi su uzeli albanci.

Prof. Ilić
Gost
Prof. Ilić

Draža Mihajlović u dokumentima i arhivima savezbičkih snaga se tretira kao ključna figura u pokretu otpora protiv nacističke alijanse.Međutim mora se istaći da krajem 1942 i početkom 1943g strategija Mihajlovića se rapidno mijenja i On skoro prekida dejstva protiv Njemaca i okreće se borbi protiv komunista.Mogu se naći mnoga dokumenta kako koristi njemačku logistiku da se obračuna sa partizanima i… Više »

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Svudje je bilo zlocina a prava istina se nikad ne moze saznat jer nismo boravili s njima pa da znamo ko je sve sto radio…Draza mozda nije ali sigurno je bilo njegovih vojnika koji su bez njegovog znanja ubijali…isto tako i sa partizanima

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Zašto je o da odlikovan 1948g, zar to nije nekoliko godina poslije 1943′

miro
Gost
miro

Četnici tražili da budu prisutni na vojnu paradu uz prisustvo Putina povodom oslobođenja Beograda,jedini uslov organizatora je bio da budu prvi u stroju sa podignutim rukama uvis.

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!

Tomos
Gost
Tomos

Ne smeta da neko koga interesuje oca tema zbog potpunije sagledavanja ukuca na google “Veselin Šijaković” , sa vidi ko je bio i šta je uradio. I neka se zapitaju zašto ranije to nisu znali, i kome je odgovaralo da se to ne zna…

Marko
Gost
Marko

Ukucaj i Draza Mihajlović pa sagledaj

Tomos
Gost
Tomos

Ajde prvo ti, sobzirom da nisi nikad čuo za toga. A onda vidi ko mu je bio komandant. I nađi neki sličan poduhvat od strane Tita…

Marko
Gost
Marko

Ha ha

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bijah lani na parastos iz inata ovakvima, a ove godine cu s gustom ponovit.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

dje vam je protest sinoc na trg.. vidjeli ste da nema srece od toga pa ono izac ponekad…

LAZAR VUJOVIC
Gost
LAZAR VUJOVIC

CETNICI=SPC TO JE NASA FAMILIJA

Danko
Gost
Danko

To se vidjelo da ova vlada ide u tom ( cetnickom ) pravcu! Prvo tolerisanje tih stvari onda onaj tuzilac naziva Danilovica i Amfilohija prijateljima CG itd.itd. Na sto ce sve ovo da ispane ne znam ali bi trebala ova vlada malo da obrati paznju na program koji je doveo i odrzava. Sad preci na cetnistvo je prilicno kasno meni… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Haha vidimo mi u kom pravcu ide. Naousali neki komentar za “tvoje Tuzi ovih dana

Milutin
Gost
Milutin

I dan danas postoje dokumenta obavještajne službe Savezne Republike Njemačke poznatije kao BND u kojima se navodi da su Trećem rajhu jedini neprijatelji na teritoriji Jugoslavije bili partizani i četnici! Zašto nadležne institucije Crne Gore ne upitaju zvanični Berlin da li je to istina? Zašto se o tome ćuti?

Mrgud
Gost
Mrgud

Po tom fokumentu koliko si njemci ubili partizana,a koliko četnika? Četnika samo greškom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mrgud, ne simpatišem četnike, ali čisto da znaš, u njemačkoj operaciji BADER/DIE OSTEN BOSNIA od 15-23.01.1942. od strane Njemaca je ubijeno 70 četnika, a tom prilikom je ubijeno 9 Njemaca, u Operaciji Kopaonik iz oktobra 1942. Njemci su ubili 10 četnika i strijeljali 550 njihovih simpatizera i jataka, u operaciji TEUFFEL od 14-17.04.1943. Njemci su ubili 158 četnika, a imali… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Neka pogleda raspored soba u zatvoru na Banjici…

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Naravno da je istina, nije to tajna

Ljuma
Gost
Ljuma

Mislite na one veznike sto su pomagali Nijemcima da se deportuju Jevreji uz njihovu pomoć,oteli im svu njihovu imovinu i sa tim blagom pobjegli u London i dalje prije završetka rata,zapadu nije odgovarao komunizam.

Bazinga
Gost
Bazinga

A ima li u tom BND-u Koste Pećinca(pokornog fašistima), Uroša Drenovića (pokornog NDH fašistima) , nosioca (Gvozdenog krsta)Pavla Đurišića ili slučajno transkripta (zapisnik) sa sastanka njemačkog potpukovnika Kogarda,itd…sa generalštabnim pukovnikom Dražom Mihailovićem od 11. novembra 1941.god koji je održan u gostionici preko puta stanice Divci, a počeo je u 19,15 i završio se u 20,35 časova. I još jedno pitanje… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Bazinga Uroš Drenović je sa svojim četnicima ( doduše kao pozadina) učestvovao u ustaško- njemačkoj ofanzivi na Kozarački kraj gdje je krv nevinih civila u potocima tekla. 40 ooo njih protiv šačice partizana od 3. 500 ljudi i opet im je trebalo 39 dana ( Poljska, Francuska, a pogotovo trula kraljevina su pale u manjem vremenskom roku) da ih… Više »

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Zasto bi CG boljela neka stvar za tamo neke inperijalisticke organizacije iz drugih drzava?!?

,,,
Gost
,,,

eto, i sto onda imamo sve ovo ? Kad, i ako, ljudi shvate, pogotovo mladji, da svaki ekstremizam radja drugi, tek onda mozemo naprijed. Ovako, kad slavis Mihailovica, ocekuj pavelica, ocekuj UCK-OVK, ocekuj radikalni islam i obrnuto. Zlocinci su zlocinci, i tacka ! Dok god budete brojali nekome nacionalna krvna zrnca i vjeru, ovdje srece nema. Dobrih i losih ljudi… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Apsolutno ste u pravu,nažalost kod nas je to još dugo nemoguće. Bar dok je ovakvih političara i klera.

Kondor
Gost
Kondor

Kakve veze ima Mihailović sa ubicama i teroristima iz Pavelicevih eskadrona smrti i UCK? On je predvodio regularne jedinice Kraljevine Jugoslavije i bio ministar. Nacisti su mu ucijenili glavu isto kao Brozu, a Truman ga odlikovao najvećim odlikovanjem. To su činjenice, sve drugo je zla namjera.

Ljuma
Gost
Ljuma

Truman i svi drugi nijesu zeljeli komunizam na Balkanu,zato su tog krvoloka i odlikovali.

Reg
Gost
Reg

Haha, ako je zbog toga okle komunizam na Balkanu, kada je raj ko unizam upravo od strane zapada podržan. Kada su Čerčiča pitali zašto u Jugoslaviji sada podržava Komuniste, odgovorio je to e što pita Da li ćeš ti da živiš tamo. NE. E neću ni ja”

vnk
Gost
vnk

Sa Sekulom je sve počelo naopako i za inat drugima. Mogli smo i bez njega imati mirniju državu.

Reg
Gost
Reg

Da nije obrnunuto

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Rece li sto Stevo y vezi Tuzi…..

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Ne, ni on ni Miraš

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Reče Miraš: Alah je veliki i njemu se svi molimo!

Prč
Gost
Prč

Pa pitaj te njemacki sud smiju li da drze parastos Hitleru

Tomos
Gost
Tomos

Hitleru ne znam, ali zašto ne onom ko je podigao prvi ustanak u Svijetu ptotiv Hitlera, (zajedno sa Partizanima), i koi je dobio najveća priznanja od svih zemalja pobednica (Aner..Franc..) tog rata (valjda su znali kome ih daju) , sem varavno od Tita. Ne bi ni Tito od njega da je Mihajlović dobio u tom bratoubilačkom ratu. Ne opravdavam sa… Više »

Emiyo
Gost
Emiyo

Prč, vidi se da ne znaš ništa, da si tu zbog sendviča. U Americi koja je, slozicemo se, dala veliki doprinos u borbi protiv nacizma ima veliki broj spomenika generalu Mihailoviću i održavaju mu se parastosi, pa ne vidim da to njima smeta. To što je ovdje ogromno neznanje, zatucanost i nespremnost da se nešto nauči i pročita je već… Više »

Ratko
Gost
Ratko

To radi SPC isrbi bivsi cetnici.

Grmozur
Gost
Grmozur

kad mogu muslimani i albanci u Vusanju da podignu spommenik ratnom zlocincu Isufu Celjaju (Jusufu Celicu), a drzava cuti, ne vidim nista sporno u tome da i srbi odrze pomen djen. Mihajlovicu.

Bbc
Gost
Bbc

Jos i hitleru da pocnemo da dizemo…

Sistem
Gost
Sistem

Ogromna je razlika, da li je Hitlera o dlikvao Pred. Amerike

Miloica
Gost
Miloica

Opet cetnici i Partizani 🙂

Black Block
Gost
Black Block

Kao da opozicija i Dps namerno provociraju vjersku i nacionalnu mrznju,i pokusavaju da istim hipnotisu gradjane da zaborave pravi(ekonomski)problem CG kradju i korupciju.I kad su bez odgovora vade iz rukava raznovrsne vampire proslosti,uz pomoc privatnih dvorskih ludaka.Bravo

)

Cgmne
Gost
Cgmne

Odlicno, samo naprijed sa afirmisanjem cetnistva.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Steva treba odlikovati ordenom zasluga za narod za borbu protiv četnika i SPC 😁

Crna Gora
Gost
Crna Gora

To su ordenje možda delili 41’u HR. Nije toga bilo u CG

kokolo
Gost
kokolo

Da je poglavnik NDH živ, on bi ga sigueno oslikovao. Ovako ništa.

Hans
Gost
Hans

Ovo bi znacilo da ja mogu da nosim majicu sa likom Hitlera i zakacim na kucu zastavu sa kukakstim krstom? Ne pozivam nikoga na mrznju i netoleranciju i to je to? Vrh!

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Vidi se da o tom ratu znaš kolko o prelasku Rubikona

Grundig
Gost
Grundig

Da to nije izazivanje mržnje znali smo i bez te odluje

Tomos
Gost
Tomos

Glavni Hitlerov izaslanik za Jugoistočnu Evropu kame “Ni Partizanima ni Četnicima Njemci nisu bili primarni neprijatelj”

Tomos
Gost
Tomos

A to se jasno vidi po broju stradalih Njemaca u tom ratu

Mrgud
Gost
Mrgud

I stradalih četnika od strane njemaca.

Tomos
Gost
Tomos

Pogledaj raspored doba u zatvoru na Banjici, koje su sobe bile za Partizane a koje za Četnike. Pogledaj na google Veselin Šijaković ko je bio..

Tomos
Gost
Tomos

Sanacija spomenika Karađorđu, je obaveza države i mora se voditi računa o tome. Tako da je smješno nekog za to prijavljivali. A pomen Mihajlović, isto, svako ima pravo na to. Posebno onaj koga je odlikovao Pred. Amerike, ako mu oni daju “pomen” zašto kritikovati druge a naša politika se u potpunosti naslanja na tu… Amer. i Zapad, ne interesuje lični… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Mogli smo onda i pavelicu i hitleru odrzat parastos(za malo zaboravih musolinija)oni su se drzali zajedno i imali su iste ciljeve
Pobiti,zapaliti,poklati ,procerati….

Sistem
Gost
Sistem

Razlika je ogromna, ali malo da više čitaš znao bi to

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Samo sto Cica Draza je bio Antifasista i protiv Njemaca, zamisli koliko ne znas kad uporedjujes sa Pavelicem koji je ima gori logor od Ausvica

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

EL GORDO ,ZA CETNIKE CRNOGORCI SU SRBI STO TI ZNAS.
NE POSTOJI ZA NJIH C.G.TOLIKO ZA OVE STO IM SPC ISPIRE MOZAK

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

CG postoji a Crnogorci jesu Srbi i bez Cica Draze

Ljuma
Gost
Ljuma

Crnogorci nijesu potomci tuka i madzuka kao srbi.vecina ih je bila konjušari osmanlijske vojske.

Ljuma
Gost
Ljuma

Kad je on bio antifašista,moguve i prvom svjetskom ratu.hahaha

Sova
Gost
Sova

Objasni mi šta je fašista?

max
Gost
max

Samostalna Četničko-Fašistička Crna,da crnja bit ne može,i gora od najgorih,kad smo krenuli u rehabilitaciju zlotvora,koljača,izdajnika… Pih na sudstvo!No nema’u kad,skiau se

vjecna da je
Gost
vjecna da je

a dje u budvu sve potomci nemanjica i karadjordjevica …..micite onu lazljivu tablu sa staroga grada

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Vsljda ti Crnogorci koji su je stavili, i svi oni koji su tu živjeli znaju da li je “lažljiva”. Zna se ko jevkapitulirao 1916g, i ko je nastavio da se bori, i ko je izgubio 2/3 populacije u tom ratu.

Tomos
Gost
Tomos

Zna se da su Njemci 45′ u Jugoslaviji kapitulirali zbog napada Rusije na njih tu na položajima u Jugoslaviji. Nisu Rusi u drugom.sv.ratu u svaki grad u Srbiji ušli, a tek nisu u Crnu Goru, i zamisli da recimo neki grad kaže da ih nisu Rusi oslobodili jer nije direktno Rus ušao u taj grad haha

Mrgud
Gost
Mrgud

I čija je vojska pobjegla i ostavila narod,ne izostavljaj najvažnije.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Crna Gora 1. Gubljenje 57% muške populacije u ratu ( a ne ukupno 2/3 populacija) nije nikakav herojski čin no ludilo 2. Francuska nije krajem 1915, g. pružila Srbiji pomoć, a i Bugarska ju je napala s’ leđa zbog odbijanja Londonskog ugovora 3. Da je Srbija prihvatila Londonski ugovor u kojemu bi 80% srpskog etničkog prostora bilo u jednoj… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Uzrokovala je i ratove devedesetih. No sve je to sada prošlost jer je došlo novo vrijeme i da nije bilo svega toga. Ovi prostori ( od Slovenije pa dolje do Grčke) će za dvije decenije pusti ostati od domicilnih naroda ( nizak natalitet čak i kod Albanaca, masovno iseljavanje) , a naseliće ih migranti iz dalekih zemalja Azije i Afrike.… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Možda se baziraju na tome sto je karadjordje porijeklom iz mslisorskih brda.,od Klimenta.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Da biće i Đoković i Tesla, i Obilić haha. Ne sprdaj se

razocarani
Gost
razocarani

Ne daj BOZE,da Crnogorski Ookret i Stevo Vucinic,predstavljaju neku VRIJEDNOST u C.Goru,davno bi izbilo krvoprolice medju ovo MALO naroda sto imamo. Sva sreca,pa njih niko ne zarezuje ni za pet grosa ,jedino natjera covjeka da razmislja,i sebe pita ,,Zar jos ima ovakvih budaletina,u vrijeme GLOBALNE informatike,kada covjek,svake g trenutka,dovija informacije ,osvim dogadjajima sa poslednjeg Tibetanskog sela,a ne tu,na pragu nase… Više »

Danko
Gost
Danko

Gubite vi fasisti svaki dan po jednu bitku, to je jedino bitno!!! Uskoro cete nestat pa da malo odmori ovaj dio Evrope!

Nk86
Gost
Nk86

Cica Draza je za Srbiju isto sto i Krsto Popovic za Crnu Goru. Dokazani vojnik, bazrezevni patriota i neprijatelj bande crvene.

Mrgud
Gost
Mrgud

…sluga okupatora,koljač svog naroda. Ne preskači najbitnije.

Niks
Gost
Niks

Isto kao i sava kovacevic djilas krcun..u tom svijetu su svima ruke krvave do ramena.ne kroji se revolucija sa svilenim rukavicama na dlanovima.evo vidi se sta su komunjare i sluge zapada u krajnjem donijele narodu

Joško
Gost
Joško

Pa i Krsto je od strane crnogorskih komunističkih vlasti označen kao saradnik okupatora.

Region
Gost
Region

Za De Gola je bio heroj, a De Gol je za 10m viša uloga od Tita u tom ratu. Za Trumana je bio heroj i odlikovao ga je 1948′. Za najćuveniji časopis “Time” je bio lice godine “prvi partizan Evrope”. Dalje, 1943′ u Holivudu sniman i flim o njemu.
Provjeri da li je ovo što sam naveo tačno

Ratko
Gost
Ratko

Draza je izdajnik ,koljac,bratoubica,fasista i za srbe crnogorce muslimane .

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Samo sto je Krsto pobjega za Argentinu

Znate ga vi
Gost
Znate ga vi

Ovaj tip-karikatura je odličan primjer i veliki dio razloga zašto ljudi osjećaju odbojnost prema našoj naciji i ikonografiju. Srećom, mnogo nas više ima normalnih

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Kakav crni “CRNOGORSKI POKRET” hahahahaha opet im odbačena prijava.Koji “delegati” ovi iz pokreta.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ispravno,zasto ne Čiča Draži kad mogu spomenici Skenderbegu i ostalima? Kamo sreće da komunisti ne bombardovaše Pg 1944. Danas bi bili kao Njemačka.

Kuku tebe
Gost
Kuku tebe

Komunisti bombardovali Podgoricu? Sjećaš se ko da je juče bilo? E, bogami si dobro izmatufio.

Tomos
Gost
Tomos

Da, Komunisti, i lično Tito je tražio bombardovanje gradova u Jugoslaviji od Saveznika, najviše od svih je bombardovana Podgorica (preko 70 puta) a da gotovo nije bilo ni jednog Njemca u njoj, ( o tome ko je bombardovao, ko je tražio to od njih da urade, i o rezultatima bombardovanja postoji arhivska građa, i nikakva tajna nisu)…

Walter
Gost
Walter

O čemu pišeš. Na tabelu je tada bio glavni cetnicki stab.
To su saveznici znali. A za tvoju informaciju ,50 ./. Crnogoraca bilo je u cetnicima.
Toliko o tome …

Ljuma
Gost
Ljuma

Možda zbog Albanaca jer ih je tada bilo vise od polovine gradnjana Podgorice.

Sova
Gost
Sova

Nije bilo ni jednog Njemca u Podgorici u decembru 1944. godine? Jesi li ti normalan?

xxy
Gost
xxy

Komunisti (Tito ,Peko idr )trazili od Engleza i Amerikanaca odredili ciljeci i poslali pismeni zahtjev i od 16 000 stanovnika Podgorice poginulo je 2000 medju njima i puno djece , njemacki vojnik samo 1 poginuo.
Sve troskove bombardovanja Titova Jugoslavija uredno platila poslije rata.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ xxy

To je tačno.
Npr. u Srbiji je Koča popović izrazito zahtjevao da se bombarduje Leskovac od strane Američkih i Britanskih bombardera. Gradić je sravnjen sa zemljom. A ono tobožnje bombardovanje Beograda od strane Njemaca 6. aprila ’41 ( prikazivano nebrojeno puta preko TV-a) je ustvari savezničko bombardovanje Beograda septembra 1944. po izričitom zahtjevu Koča Popovića.

Ljuma
Gost
Ljuma

Skenderbeg se borio protiv Osmanlija,a ovaj protiv svog naroda.

Reg
Gost
Reg

Tito je raj rat nazvao “bratoubilački” nisam siguran da je mislio na Njemce kada je rekao braća, a to se i vidi po Njemačkim žrtvama možda ukupno 100 njemaca

Član 370
Gost
Član 370

A da se poćera Stevo po istom osnovu?

Send this to a friend