Hronika VIJEĆE VIŠEG SUDA OCIJENILO DA JE TUŽILAŠTVO PONUDILO VALJANE DOKAZE PROTIV BIVŠIH DIREKTORA A2A

Potvrđena optužnica protiv Bjanka, Malerbe, Sale i Ravanelija

Viši sud Podgorica

Vijeće Višeg sudaje nakon razmatranja procijenilo da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A, a terete se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Početak suđenja, kako je potvrđeno Pobjedi u Višem sudu, zakazan je za 5. septembar, pred vijećem sutkinje Ane Vuković.

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli. Krajem decemra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede Crne Gore, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja. Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljke Direkcije za finansije Senke Janjušević i rukovoditeljke Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru 2018. godine nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano. Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Flavio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine. Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala. Prema nalazima istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
One_Gorke_SuzeKomšoIzazvana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Koordinator je nevin.
Pravda za koordinatora !!!

Komšo
Gost
Komšo

Brani li ih Rodić i dalje.

Izazvana
Gost
Izazvana

Hahaha!!! Kad su ove dovodili zaposleni u ambasadi Italije su komentarisali da je riječ o mafijaškoj raboti nas i italijana, da si se dogovorila dva mafijaska bosa, Milo i Berluskoni. Sad je muka što su talijanski mafijaši pametniji

Send this to a friend