Hronika Za tri i po mjeseca tri bjekstva

Pritvorenici preskakali ograde i bedeme, minuti ih dijelili od slobode

Za samo tri i po mjeseca, od 12. maja do 3. septembra tri pritvorenika pobjegla su čuvarima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS, iskoristivši njihovu nepažnju, ali su ubrzo i uhapšeni, piše Pobjeda.

<<<Filmske scene u KCCG: Pritvorenik pokušao da pobjegne, policija koristila biber sprej pa ga uhapsila<<<

Dva pritvorenika nakratko su pobjegla iz bolnice, a jedan iz ZIKS-a. Sva trojica bjegunaca disciplinski su kažnjena, dok se, kako tvrde iz uprave ZIKS-a, “utvrđuje da li je bilo propusta u radu službenika”.

Događaji govore sve. Činjenica je da su pritvorenici pobjegli, da su službenici zatajili i da problemi u toj ustanovi nesumnjivo postoje. To potvrđuje i kriminolog Darko Trifunović. On kaže da je jedan slučaj bjekstva signal da nešto ne funkcioniše kako treba, a već tri ozbiljan problem i poziv na odgovornost nadležnih.

“Ako se to dogodi jednom, znači da je neophodno uraditi procjenu rizika, odnosno analize da se to ne ponovi. U slučaju da se ležerno pristupi tome, dešavaće se sve češće”, jasan je Trifunović.

On smatra da je glavni razlog ovog problema loš kadar.

“Problem su isključivo kadrovi. Rukovodilac ustanove nije preduzeo nakon prvog bjekstva sve mjere, korake i aktivnosti da tako nešto spriječi i zaustavi. Mislim da je neophodno da se nadležni oglase i objasne zašto se to dešava. Pitanje je da li nakon svega toga rukovodilac ustanove može da opstane”, istakao je Trifunović.

Nezvanično je Pobjedi saopšteno da čuvari ne prolaze fizičke provjere, tako da kriterijumi nijesu jasno definisani.

“Većina pritvorenika i zatvorenika je fizički spremnija od čuvara, pa nije ni čudo što se dešava da iskoriste tu činjenicu i njihovu nepažnju i pokušaju da pobjegnu”, kazao je Pobjedin sagovornik iz bezbjednosne službe.

Upravo to se dogodilo prije nedjelju dana, 2. septembra, kada je pritvorenik Marko Vukčević oko podne iskoristio nepažnju zatvorskih policajaca kada je bio na ljekarskom pregledu u Kliničkom centru Crne Gore i nakratko uspio da pobjegne.

Vukčević je bio brži od čuvara, napustio krug bolnice, sjeo u taksi i odvezao se u Siti kvart. Za njim je pošao jedan od policajaca, prema saznanjima Pobjede, ne onaj kojem je pobjegao i ušao u radnju u kojoj se Vukčević sakrio.

Tu je upotrijebio biber sprej, stavio mu lisice i dovezao ga kod zatvorskog čuvara kod bolnice. Više sagovornika Pobjede, koji su se tada nalazili u Kliničkom centru ili u neposrednoj blizini zgrade, tvrdili su da su čuli četiri pucnja, baš u vrijeme kada je trajala potjera za Vukčevićem.

Nekoliko sagovornika Pobjede, koji su željeli da sačuvaju anonimnost, tvrde da su vidjeli kako su Vukčevića tukli nakon toga iza bolnice.

“Doveli su ga iza bolnice gdje je bilo parkirano zatvorsko vozilo i njih nekolicina su ga udarali, tamo na parkingu. Vrištao je dok su ga udarali, a sve to gledali su bolesnici sa prozora, a neki su i snimali i vikali na njih da ga ne biju”, ispričao je očevidac.

Nakon incidenta oglasili su se iz uprave ZIKS-a tvrdeći da je “pritvorenik M. V. u 11.30 sati pokušao da pobjegne i da su koristili biber sprej i vezali ga nakon hvatanja”. Iz uprave ZIKS-a negiraju da je bilo upotrebe vatrenog oružja.

Prije njega, 19. jula iz Istražnog zatvora pokušao je da pobjegne Anes Adžović. Adžović, koji se nalazi u Istražnom zatvoru Podgorica, pokušao je da pobjegne iz zatvora dok je koristio pravo na šetnju. Na nesreću Adžovića, vrijeme nije bilo na njegovoj strani. Samo petnaestak minuta dijelilo ga je od slobode.

Toga dana Adžović, oko 14.45 sati preskočio je bedeme zatvora, a nakon toga i ogradu ZIKS-a, i sve to prošlo je neprimijećeno. Ali, na njegovu nesreću, nabasao je na službeno vozilo direktora ZIKS-a, koje ga je čekalo i tada je otkriven.

Znači, uspio je da pobjegne uprkos video nadzoru, pa i ljudima koji su bili na osmatračnicama, odnosno karaulama. No, to nije spriječilo upravu da se ,,pohvali rezultatom.

“Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja, spriječeno je bjekstvo pritvorenog lica”, saopšteno je iz ZIKS-a.

U maju, 12. pritvorenik Aleksandar Đukić nakratko je pobjegao iz Infektivne klinike. Kratak bijeg dogodio se kada je Đukić iskoristio nepažnju zatvorskih policajaca M. P. i M. I. i pobjegao kroz prozor. Povodom ovog događaja, od zatvorskih policajaca je uprava ZIKS-a uzela izjavu, ali nije poznato da li je protiv njih pokrenut disciplinski postupak. Đukić je uhapšen kada se javio bliskom srodniku, koji mu je kazao da je već obaviješten o njegovom bjekstvu. Zahvaljujući kontaktu sa srodnikom, pritvorenik je ubrzo lociran, uhapšen i vraćen u bolnicu.

Đukić je i ranije pokušao da pobjegne iz bolnice, ali je u tome spriječen.

Ovi slučajevi jasan su poziv na reakciju nadležnih, prvenstveno uprave ZIKS-a koja očito ima problem u identifikovanju problema. Znači, kad pobjegne pritvorenik nije ,,brzom reakcijom spriječen pokušaj bjekstva, nego je on pobjegao i treba ustanoviti pod kojim okolnostima, kako, ko je odgovoran i spriječiti da se to ponovi. Jednom, drugi put, ali već treći, a da nema reakcije, mnogo je, piše Pobjeda.

15

avatar
1000
14
1
0
 
15
faustMarkoGoranBocaKiki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Pritvorenik je pobjegao iz bolnice jer ga cuvar nije dobro pazio,onda SE cuvar iznervirao sto ce mu mozda odbiti od plate jer ne radi svoj posao kako treba, i kad se dokopao ovog momcica ugazio ga od batina da smanji nervozu! Bravo za sluzbenike Koji postupaju u skladu sa zakonom! Samo sto one prave krimose ne smiju poprijeko ni pogledat,pa… Više »

Goran
Gost
Goran

Treba staviti posebnu rubriku digađaji u ZIKS u, ubistva snajperom, napadi dezodoransom, mobilni telefoni, unošenje droge od strane čuvara, masovna bekstva, šuga….

Boca
Gost
Boca

Neka bjeze ne vrcalise😝

Kiki
Gost
Kiki

Pa nozete li bilo sta napisati da ne pitate ovog nesrecnika iz BG?

Pedja
Gost
Pedja

Znaci , junak je vristao .

Dositej
Gost
Dositej

Tamo ima osim telefona i oruzja. Ne vjerujem da je iikada bilo detaljne pretrage,detektorima i sl. Ovi sa najvecim robijama, imaju najvise motiva ds pobjegnu. Treba nam jedan zatvor sa max strogim uslovima boravka. Odakle nema bezanja. Kao u Srbiji.To je pametno ulaganje u Cg.

Eto tako
Gost
Eto tako

Ovo uopste nije tacno.
Glavni razlog je hronicni nedostatak sluzbenika obezbjedjenja,koje je daleko ispod evropskih standarda.
To govore sve domace i medjunarodne analize kada je stanje zatvora u CG,ali drzava nema izgleda sredstava za povecanje broja izvrsilaca.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Za gomilicu eura preskočiće kad god požele rukovodioci i stražari će baš tad biti jako zauzeti

Alfa
Gost
Alfa

…..cu tukli ga, trebali su mu casu slatke vode dati, umorio se coek….

Sova
Gost
Sova

Nekad je bilo mnogo manje kriminala. Naslušao sam se teorija zašto ga danas ima ovoliko. Poznavao sam nekoliko ljudi koji su, prije 40 godina, imali posla sa zakonom. Oni su se plašili samo jednog – batina koje su dobijali od policije. Zatvor je, za njih, bio mjesto za odmor. Osveta onome ko te izbije je obaveza, po shvatanju kriminalaca. Policiji… Više »

faust
Gost
faust

Ja sam strucnjak, eo ti resenje: povecaj minimalne kazne propisane zakonom- ubistvo 25, trgovina drogom 10 (u zavisnosti od statusa u kr grupi povecati kazne) , silovanje 20, itd itd. Govorimo o minimumu. U Americi su te stope kriminala lokalizovane na urbane zone NYC, LA itd, geta, imigranti itd. Ako pogledas amerciki srednji zapad i jug stopa je mnogo niza,… Više »

alo
Gost
alo

Nekada su policajci tukli pritvorenike kad niko ne vidi – u vozilima. A danas pred nekoliko desetina ljudi, dje svi mogu da snime kamerom od mobilnog telefona. E stvarno su junci, mogli su sacekati da udje u vozilo pa mu dati koju vaspitnu a ne ovako pred mnogobrojnom publikom. Samo zbog toga im treba rebnut od plate koji mjesec

Rašo
Gost
Rašo

Nije problem u kadru kako kaže kriminolog, problem je u sistemu koji je dozvolio zatvorenicima demokratiju u zatvorima, tu je problem a ne u zaposlenom osoblju.

doklevise
Gost
doklevise

Lakse je pobjeci iz Spuskog zatvora,nego djetetu sa casa iz skole.

Pravda
Gost
Pravda

Sad nama treba da bude zao sto su policajci tukli ovog sto je pokusao da pobjegne a oni ga doveli u bolnicu na pregled??? Neka ih izbiju dobro,pa nece sledeci put bjezati!

Send this to a friend