Hronika

Problem kadra: Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ilustracija

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu reforme, smatraju sagovornici Radija Crne Gore.

Profesor Miloš Vukčević kaže da država i Sudski savjet moraju poraditi na unapređenju stanja u sudstvu.

“Osim, naravno, promjene zakona, mislim da bi Sudski savjet u narednom periodu morao bolje planirati popunjavanje radnih mjesta. Dakle, to je trebalo dobrano planirati, nije trebalo baš prijevremeno slati u penziju i donositi rješenja, da se jedan značajan broj sudija koji ima iskustva i znanje prijevremeno uputi u penziju, a s druge strane je trebalo planirati broj sudija pravovremeno i onda ne bismo došli do ovakvog problema koji imamo sada”, smatra Vukčević.

On dodaje i da bi bolje trebalo motivisati mlade ljude, to jest bolje promovisati sudijski poziv.

“Prvi put imate da se raspiše da se traži 40 radnih mjesta, a javi se desetak. Jednostavno, to sve nas treba da tjera da se zapitamo zbog čega je to tako i šta možemo u tom dijelu da unaprijedimo”, kaže Vukčević.

Podaci brinu i Pavla Ćupića iz Građanske alijanse. Razni nedostaci u sudstvu razlog su, kaže, nezainteresovanosti za sudijsku i tužilačku funkciju.

“Treba raditi na reformi pravosuđa, ne samo u smislu izbora novih sudija, već i njihove edukacije, povećanje broja ljudi koji rade u sudovima, osoblja, takođe tehnička opremljenost i sve ostalo što slijedi u smislu digitalizacije. Sve je to bitno, kroz, naravno, izmjene zakona koji će pomoći da se procedura ubrza”, ocijenio je Ćupić.

A kada se budu mijenjali zakoni, trebalo bi, sugeriše Ćupić, razmisliti i o promjeni kriterijuma za ocjenjivanje, jer ne odražavaju, kaže, pravu sliku na terenu.

“Vjerojatno neke sudije i zaslužuju te najviše ocjene koje su dobili. Međutim, kad pogledamo koliko dugo traju postupci i šta se sada događa u sudstvu, teško je shvatiti da je stanje tako idealno. Međutim, pojedinci, opet kažem, su odlično ocjenjivani u skladu sa kriterijama koji sada postoje, koje treba negdje preispitati, možda i konkretizovati, dopuniti i precizirati”, naglašava Ćupić.

Marija Kalezić Popović iz Centra za građanske slobode smatra da se, ipak, otišlo korak naprijed kada je riječ o kriterijumima za ocjenjivanje.

“U dijelu ne davanja najvišće ocjene, već ocjene dobar, pokazuju se određeni pomaci i želja da se odstupi od ranijih praksi, da bismo opet išli ka što većoj profesionalizaciji i usavršavanju i nepristrasnosti kada je ocjenjivanje sudija u pitanju”, kaže Kalezić Popović.

Razlog nezainteresovanosti za sudijsku ili tužilačku funkciju Popović Kalezić vidi u, kako ističe, prilično iscrpljujućem modelu, pa bi i to pitanje smatra zakonski trebalo bolje regulisati.

“Zakonski to itekako treba mijenjati i olakšati, ne na način da dobijemo neke promjene u nekom kvalitativnom smislu, ali u svakom slučaju taj vremenski period određivanja bi trebao da traje značajno kraće nego što je to zakonom predviđeno”, navodi Kalezić Popović.

Temeljna i ozbiljna reforma trebalo bi da bude imperativ, jer bez nje, kako zaključuju sagovornici Radija Crne Gore, nema ni poboljšanja u sudstvu u Crnoj Gori.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
DejanRoroRofzStruharJovan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Nije problem sto idu u penziju, ti inace malo rade. Problem je sto nema dovoljno iskusnih sudija u punoj snazi da sude najteze predmete.

Roro
Gost
Roro

Samo da Mugoša i Savić ne odu,jer Dpseovci će puniti zatvore.

Rofz
Gost
Rofz

Obzirom kako rade i koliko iskomplikuju sve, bolje nam je bez “pravosudja”

Struhar
Gost
Struhar

Dovoljno je viđet što se časnoj sudiji Mugoši dešava pa da niko nikad ne poželi da se time bavi ko je častan. Nečasni će naravno hrliti, prvo u URU pa onda u sudove.

Jovan
Gost
Jovan

Nece niko posten da ide u sudije da politicari vrse pritisak na njih pa ako nijesu poslusni spakuju im slucaj. Ovo sto se radi sa Cadjenovicem i jutros Katnicem su najbolji dokazi da je vladajuca vecina slomila tuzilastvo i sudstvo.

Rekvijem
Gost
Rekvijem

Evo vam prva i elementarna stvar je zarada koja je mizerna za sudiju osnovnog ili prekrsajnog suda u odnosu na zarade nrp nekog rukovodioca u lokalnoh samoupravi. Druga stvar prijavite se za sudiju u svom ili okolnom mjestu oni vas rasporede kilometrima daleko od porodice sto pravi enormni trosak pa radite samo da platite stan i rezije a djeca nek… Više »

Milos
Gost
Milos

Kakve su mlade generacije, svaka cast sto nece da se prihvate prljavog posla. Neka pomjeraju granice za penziju ovima na sto godina da na nam drzava bude pravedna ka i do sad.

Send this to a friend