Hronika

Protekle godine sedam nezgoda sa električnim trotinetima

FOTO: Ilustracija

Posljednjih godina na ulicama crnogorskih gradova sve se više mogu vidjeti bicikla, ali i druga alternativna prevozna sredstva, poput električnih trotineta. Promjena načina razmišljanja i razvoj svijesti o značaju zaštite životne sredine doveli su do toga da, naričito od početka epidemije korona virusa, mnogi standardna motorna vozila zamijene ovim, manje štetnim. Ipak, slabo poznavanje pravila saobraćaja dovelo je do povećanja broja nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti. Naime, prema posljednjim podacima Uprave policije, od početka godine u Crnoj Gori se dogodilo 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, a samo tokom juna, njih pet.

Kada su u pitanju električni trotineti, koji predstavljaju novi trend koji je u svijetu zavladao tek posljednjih nekoliko godina, situacija je slična.

Naime, kako su Dnevnim novinama saopštili iz Uprave policije, tokom protekle godine prijavljeno je sedam saobraćajnih nezgoda sa električnim trotinetima.

“U protekloj godini, građani su prijavili sedam saobraćajnih nezgoda sa električnim trotinetima, u kojima je sedam lica povrijeđeno, dok nije bilo smrtno stradalih lica”, navode iz Uprave.

Međutim, kada je riječ o ovoj vrsti vozila, ne postoje specifične zakonske odredbe, a podsjećanja radi, iz Uprave policije su prošle godine najavili da će, posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, biti upućena inicijativa za izmjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja u tom dijelu, kako bi upotreba električnih trotineta bila precizno zakonski definisana.

Ipak, kako su sada saopštili DN, za tim nije bilo potrebe s obzirom da je, kako navode, broj električnih trotineta koji učestvuju u saobraćaju u Crnoj Gori i dalje mali.

“Nedavno usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima nije regulisao niti propisao način upotrebe i učestvovanje u saobracaju električnih trotineta. Imajući u vidu da je broj električnih trotineta koji učestvuju u javnom saobraćaju u Crnoj Gori relativno mali u odnosu na ostala vozila, to se na osnovu sopstvenih iskustava i prakse nije moglo na kvalitetan način zakonski regulisati učestvovanje u saobraćaju električnih trotineta”, naveli su iz Uprave policije.

Oni navode da ni države u regionu, kao i veći broj država članica Evropske unije koje imaju znatno veći broj električnih trotineta koji učestvuju u javnom saobraćaju, još nijesu zakonski regulisale ovu oblast.

“Takođe, električni trotineti još nijesu obuhvaćeni evropskim direktivama o uslovima koje moraju ispunjavati vozila koja učestvuju u saobraćaju. Ne želeći da ishitreno predlaže zakonska rješenja, pogotovo u oblasti gdje ima mala i veoma skromna praktična iskustva Uprava policije, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nijesu predlagali konkretna zakonska rješenja u nedavno usvojenom Zakonu”, objašnjavaju u Upravi.

Kako ističu, Uprava policije će nastaviti da prati i analizira problematiku upotrebe električnih trotineta, a na osnovu uporednih iskustava i budućih zakonskih rješenja koja bi važila za članice Evropske unije predložiće donošenje zakonskih propisa koji će urediti ovu oblast na savremen i kvalitetan način.

“Napominjemo da kroz razmjenu iskustava i pozitivne prakse, Crna Gora ne bi imala jasne impute i pravni okvir, kako zakonom definisati upotrebu navedenog prevoznog sredstva (ko ga može koristiti, na koji način, pod kojim uslovima, na kojim površinama i sl.)” dodaju iz Uprave policije.

8

avatar
1000
7
1
0
 
7
RealnonmnmnrassoekoJABLANKO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Elektricne trotinete bih zabranila da se koriste uopste! Zna se sta je za djecu,kao u moje vrijeme,biciklo, i normalan trotinet..pa sam guraj brale moj. Nekad se znalo sta je za djecu. Ovo danas su sve DEgenaracije.. Pocevsi od iskompleksiranih roditelja, do debilne djece koja naravno nisu nista kriva,jer opet sve je do RODITELJA.🖐🏼

rasso
Gost
rasso

Zabraniti koriscenje el.trotineta osobama mladjim od 14 g.Kad se vidi dijete od 5,6,8…,godina na ulici kako vozi trotinet,a prije toga vjerovatno nije ni sjeo na bicikl,to nije nista drugo nego hir njihovih iskompleksiranih roditelja!

eko
Gost
eko

Đeca su sa ovom vrstom trotineta postali aktivni učesnici u saobraćaju.Sve ih je više na ulicama ,od 7-8 pa do 15 -tak godina.Treba li neko od njih da nastrada,da bi se neko iz policije sjetio da zakon treba promijeniti u ovom dijelu?

JABLANKO
Gost
JABLANKO

E to bi zabranio djeci isto kao i motor do 18bgodina.Jako je opasan

Animus
Gost
Animus

Kad voze kao stoka, ne mareci za ostale ucesnike saobracaja, niti za pjesake po trotoarima…najgora su djeca, momcici…

Nije preša
Gost
Nije preša

Ma naravno, sačekajmo da pogine nekoliko djece, pa ćemo to onda regulisati.

Police
Gost
Police

Po definiciji iz zakona o saobraćaju, to nije nikakav električni trotinet, nego moped, za koji je potrebno imati 16 godina, odgovarajuću svjetlosnu signalizaciju i poznavanje propisa. Moped je svako vozilo na samostalni pogon, koje se može kretati brže od 40km na sat, bez obzira na vrstu pogona.

nmnmn
Gost
nmnmn

elektricni trotinet ne ide preko 30 na sat, tako da nisi dobro informisan

Send this to a friend