Hronika

Provjerava se imovina Stefana Đukića

Istražitelji provjeravaju imovinu Podgoričanina Stefana Đukića (Mandića) (29) koji se tereti da je bio direktni izvršilac ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića, saznaje Pobjeda.

Protiv Đukića je donijeta naredba o sprovođenju istrage i on se osnovano sumnjiči da je 1. novembra ispalio smrtonosne hice u Klisića i teško ranio Gardaševića u Baru kao i da je dva i po mjeseca ranije ušao naoružan automatskom puškom u lokal ,,Savojo“ da bi likvidirao Gardaševića.

Istražitelji su u okviru istrage ova dva slučaja prilikom pretresa pronašli više od 50.000 eura, pa su tim tragom krenuli u finansijske provjere porijekla imovine. U fokusu inspektora biće bankovni računi i transferi novca od i ka Đukiću i njemu bliskim osobama, kao i imovina koja se vodi na njega i njegove srodnike. Istražni tim koji radi na ovom slučaju pokušava i da identifikuje nalogodavca i ostale učesnike u zločinu.

Čelnici policije i Tužilaštva su na nedavnoj konferenicji za medije saopštili da su identifikovali osobe koje se dovode u vezu sa upadom u ,,Savojo“ i likvidacijom Klisića i ranjavanja Gardaševića. Nalazi iz istrage ukazuju na osnovanu sumnju da je Đukić u oba slučaja bio određen da bude ključni čovjek u akciji likvidacije koja je prvi put bila bezuspješna, da bi svoj naum on ostvario 1. novembra kada je povredama podlegao Klisić, dok je Gardašević zadobio teške povrede. On je nakon odrađenog posla napustio Crnu Goru i policija intenzivno radi na njegovom lociranju.

U istrazi upada u lokal ,,Savojo“ policija je osim Đukića identifikovala tri osobe Vuka Lakićevića, Marka Vujadinovića, Hasipa Murića koje su bile dio logističke podrške. Đukić je nedostupan našim vlastima, dok se Lakićević, Vujadinović i Murić nalaze u pritvoru.

Već u prvim danima istrage inspektori su znali da je Klisić ubijen u obračunu kriminalnih klanova. On je, prema evidenciji bezbjednosnih službi, bio blizak grupi pokojnog Armina Muše Osmanagića, koji je godinama bio u sukobu sa Lukom Đurovićem. Upravo to su bili inputi da inspektori napadača traže u redovima klana koji je predvodio Luka Đurović, nakon čije smrti u saobraćajnoj nesreći klan predvode njegov brat Jovan i Alan Kožar.

Analiza pronađenih tragova, prvenstveno oružja – automatske puške i heklera u zapaljenom vozilu, kojim su ubica i pomagači pobjegli sa mjesta zločina pomogli su timu da dođe do materijalnih dokaza koji su razotkrili ulogu Stefana Đukića. Vozilo „seat“ pronađeno je u Bjelišima iznad pruge.

Đukić, koji se ranije prezivao Mandić, identitet je promijenio kako bi sebi olakšao kretanje po zemljama Evrope jer je kao Stefan Mandić ranije registrovan kao počinilac krivičnih djela. Prije četiri godine bio je pod istragom i u Srbiji nakon hapšenja u Beogradu zajedno sa Draganom Đokićem, Almirom Dragišićem i Vladislavom Šljivančaninom.

U iznajmljenoj garaži koju su koristili pronašli su veću količinu oružja kojim je, kako se tada pisalo, trebalo da budu počinjene likvidacije. Zaplijenjena je automatska puška, dvije kutije municije, garderoba i kanta sa benzinom. Takođe, u stanovima koje su koristili nađeni su pištolji sa prigušivačem, dva rezervna okvira sa municijom i pištolj sa metkom u cijevi.

Nakon sudskog postupka Dragišić je osuđen na 18 mjeseci zatvora, Mandić (sada Đukić) na 11, dok su preostala dvojica puštena na slobodu. Mandić je tokom suđenja preuzeo krivicu na sebe za pronađeno oružje, tako su prenosili mediji u Srbiji. Četvorica uhapšenih oslobođeni su za kriminalno udruživanje i pripremanje likvidacije, dok su Dragišić i Mandić odgovarali za oružje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Zakon o porijeklu imovine bi se trebao primjeniti na svakog ponaosob, bez obzira da li pripada kriminalnom miljeu, politici ili je obican gradjanin. Zakoni kao zakoni kod nas postoje ali se nazalost ne primjenjuju ili se primjenjuju selektivno. Na taj nacin bi puno manje bilo malverzacija i kriminala. Zalosno je na sto je spala ovako “mala” Crna Gora sa potencijalima… Više »

mickp
Gost
mickp

e bravo sto ste ih oslobodili. Sve naopako radite . Kao da se igrate malo hapsite pa onda odredjujete kazne kako vam koji odgovara nista naspram zakona nikakav red .

Send this to a friend