Hronika

Rakočević: Izmjena Ustava jedino rješenje za izlaz iz blokade VDT-a

Rakočević

Izmjena Ustava jedino je moguće riješenje za izlaz iz blokade Vrhovnog državnog tužilaštva, koje će od 7. oktobra biti u v.d. stanju, zbog nemogućnosti postizanja dvotrećinske većine u Skupštini oko izbora prvog čovjeka tužilaštva, kazao je za Dnevne novine kriminolog i član Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević. Međutim, te izmjene moraće da budu urađene u narednih godinu dana koliko može trajati v.d. stanje jer aktuelno vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji će nakon isteka mandata biti vršioc dužnosti, mora ići u penziju.

Kako je pojasnio Rakočević, trenutno rješenje za izbor vrhovnog državnog tužioca, za kojeg je potrebna dvo trećinska većina u Skupštini, je neodrživo i takvo izborno rješenje ne postoji u nijednoj državi.

“Treba definitivno ići na promjenu Ustava i to da se admandmanskim djelovanjem traži prosta većina u Skupštini prilikom izbora VDT-a, ili pak da se predloži da, kao što je to u većini evropskih država slučaj, taj izbor vrši Vlada. Tako je, na primjer, u Sloveniji ili Češkoj gdje vrhovnog tužioca, na predlog ministra pravde vrši Vlada. Ili u Njemačkoj ili Holandiji, gdje izbor vrhovnog tužioca vrši predsjednik saveza države na predlog ministra pravde, dok se u Italiji to obavlja putem javnog konkursa”, kazao je Rakočević.

Kako navodi, cilj takvog predloga rješenja je da se izbor VDT izmjesti iz parlamenta, da to odradi Vlada ili ako to nije prihvatljivo da bude varijanta proste većine u Skupštini, što je u skladu sa demokratskim principima, jer je veoma teško, gotovo nemoguće bilo gdje postići koncenzus dvotrećinske većine, jer postoji opasnost od blokade sistema, kao što je to trenutno kod nas.

Po njemu, ovaj predlog, koji je bio u najboljoj namjeri Venecijanske komisije, se u praksi pokazao kao pravni stub koji je doveo do blokade.

“Sada idemo sa privremenim rješenjem, odnosno uvodimo vd. stanje koje takođe ne može dugo trjati, odnosno svega godinu dana. Za to vrijeme treba stvoriti pravne pretpostavke, da Skupština izglasa amandmane, ili da se dogovore da to ide u skladu sa zapadnom demokratijom, da Vlada bira VDTa. U svakom slučaju mora se naći rješenje, ali oba predviđaju mijenjanje Ustava” kaže Rakočević.

Shodno Ustavu, predlog za njegovu promjenu može podnijeti predsjednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 25 poslanika. Predlogom za promjenu Ustava može se predložiti izmjena ili dopuna pojedinih odredbi Ustava ili donošenje novog Ustava. Predlog za promjenu pojedinih odredaba Ustava mora da sadrži naznačenje odredbi čije se promjene traže i obrazloženje. Predlog za promjenu Ustava usvojen je u Skupštini, ako za nj ega glasa dvij e trećine svih poslanika.

Ako predlog za promjenu Ustava nije usvojen, isti predlog ne može se ponoviti prije isteka jedne godine od dana kada je predlog odbijen.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
BanjoraVladoJusticiawordEkolog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banjora
Gost
Banjora

Ao dje nalazite sve ove eksperte mili brate.

Vlado
Gost
Vlado

Ovo je dokaz vrijednosti nosioca doktorskog zvanja.

word
Gost
word

I za izmjenu Ustava ti treba 2/3 većina. Rakočeviću, sjedi 1.

Justicia
Gost
Justicia

Imaju ih u DF kad god zatreba, no sto se ovaj ne javi i ne primijeni na vrhovnog iz sudstva

Ekolog
Gost
Ekolog

Dosadno mi je nilo da.citam citav tekst , ali iz prvih par recenica sam shvatio sustinu i imam predlog da Ivicu zamijeni Draginja .Funkcija ostaje u kucu a ostalo sve isto.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Opet ovaj ekspert za S&S sa doktoratom svoje supruge. Ne razumijem ko mu i zasto daje prostor u medijima, koji apsolutno ne zasluzuje ni znanjem ni zvanjem.

Neka to
Gost
Neka to

Kako mislis izmijeniti zakon za koji trebaju dvije trecine.To bi bilo nezakonito.I ja mislim da treba da ostane dvije trecine da ne bude jos veceg javasluka u sudstvu

Send this to a friend