Hronika UKINUTA JOŠ JEDNA PRESUDA PO TUŽBI KONTROVERZNOG ROŽAJSKOG BIZNISMENA

Safet Kalić ostao bez 300.000 eura naknade

Safet Kalić

Viši sud ukinuo je presudu kojom je porodici Safeta Kalića dosuđeno 300.000 eura na ime štete pretrpljene zbog blokade njihovog preduzeća, piše Dan.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu i taj postupak je toku. Krajem prošle godine, Viši sud je ukinuo još jednu presudu Osnovnog suda po Kalićevoj tužbi, a drugu je preinačio.

Po dosadašnjim presudama, porodici Safeta Kalića trebalo je da bude isplaćeno oko 3,2 miliona eura. Međutim, gotovo sve te presude je ukinuo drugostepeni sud.

Kalić je sredinom januara odlukom Osnovnog suda u Rožajama dobio spor protiv države, koja će na ime naknade štete za preduzeće „Turjak“ morati da mu plati 318.000 eura. Sud je tada djelimično usvojio njegov tužbeni zahtjev kojim je na ime naknade štete za navedeno preduzeće tražio 740.000 eura.

Firma “Turjak“ bila je dio imovine koja je blokirana dok je protiv Safeta, njegove supruge Amine i brata Mersudina vođen sudski postupak za pranje novca.

Prije toga, o čemu je Dan već pisao, Kaliću je dosuđeno oko 800.000 eura na ime naknade štete nastaleu njegovoj firmi “M-petrol“ dok je bila zaplijenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega.

Rožajski biznismen je u tužbenom zahtjevu tražio da mu se na ime materijalne štete nadoknadi 1.925.178,29 eura. Međutim, sud je utvrdio da je nastala šteta od 789.024,11 eura i odlučeno je da mu se isplati toliko novca. Osim toga, sud je državu obavezao i da Kaliću isplati sudske troškove u iznosu od 7.672,03 eura.

Nedjelju dana ranije, sud u Rožajama je odlučio da Kaliću isplati više od 1,6 miliona eura za štetu nastalu u dvije njegove firme tokom vođenja krivičnog postupkau kojem su on, njegova supruga i brat bili optuženi za pranje novca. U tom predmetu sud je odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD “Kristal”, koje se takođe našlo među imovinom koja je Kalićima oduzeta dok su bili optuženi za pranje novca.

Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, odnosno od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta od više od milion eura. Osim toga, država će u tom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura. U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

Safet Kalić uhapšen je u oktobru 2015. u Austriji. Za vrijeme skrivanja mijenjao je pasoše i identitet, a kod njega je prilikom hapšenja u Austriji pronađen lažni pasoš izdat na Kosovu na ime Murik Rifat, rođen 1970. u mjestu Lipnja. Kalićevo hapšenje bilo je razlog da Viši sud u Bijelom Polju odloži izricanje presude u postupku koji je pokrenut, očekujući njegovo izručenje.

Kada je stigao odgovor od njemačkih nadležnih organa, koji su takođe tragali za njim, da postoji mogućnost da Kalića privremeno izruče Crnoj Gori kako mu se više ne bi sudilo u odsustvu, bjelopoljski sud je odlučio da postupak ipak završi bez njega.

U decembru naredne godine Kalići su oslobođeni svih optužbi.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
petarDakaNjegošBoban
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

Čiji je on kum ?

Daka
Gost
Daka

Sta ce siromah ,trebali ste mu to uplatiti.hehehe

Njegoš
Gost
Njegoš

Naravno da je ukinuta sramna presuda, čovjek bi zaradio milione, a oni mu daju samo 300 tisuća odštete.

Boban
Gost
Boban

Sramotno,treba covjeku uplatiti sve sto je zasluzio.Trebalo bi razmotriti da se ukinu ma nekoliko mjeseci penzije pa da se ovakvi ljudi koji su bitni za drustvo ispostuju sa uplatom

Send this to a friend