Hronika

Slavljenje Mladića je za Tužilaštvo sloboda izražavanja i stav, a ne razlog za gonjenje

Tužilaštvo neće krivično, ali ni prekršajno goniti sada već bivšeg konsultanta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimira Vukovića koji je na svom Facebook profilu slavio ratnog zločinca Ratka Mladića, jer smatra da nema osnova za takav potez, piše Pobjeda.

Ministarstvo je raskinulo sa Vukovićem ugovor zato što je na Facebooku napisao status sadržine: ,,Jer u mjestu ispod Treskavice, ne rađaju majke kukavice, zajedničke čuvamo slike, đenerale Srpske Republike“. Nakon što je izazvao oštre kritike dijela javnosti, deaktivirao je svoj profil.

Državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić, međutim, kazao je za Pobjedu da je pravo na slobodu izražavanja garantovano članom 47 Ustava Crne Gore i članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i može se ograničiti samo ako se njime vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast drugog ili ako ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore.

“Što u konkretnom očigledno nije slučaj, imajući u vidu da objava na društvenoj mreži odražava lični stav pojedinca, pa nema osnova za krivično, ali ni prekršajno gonjenje”, kaže Radonjić.

S druge strane, iz institucije ombudsmana kazali su za naše novine da je nedopustivo glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca.

“Zaštitnik ljudskih prava i sloboda podsjeća da negiranje genocida ne spada u domen slobode izražavanja, jer je kao takvo zabranjeno domaćim kao i međunarodnim zakonodavstvom”, istakli su oni.

Budući da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta raskinulo konsultantski ugovor sa Vukovićem, smatraju da su na taj način iskazali nedvosmislen stav po ovom pitanju.

“Tako da u ovakvom razvoju događaja nema mjesta za postupanje institucije zaštitnika”, zaključuju u odgovoru.

Vladimir Vuković ranije je vrijeđao, šikanirao i omalovažavao novinara RTCG Nebojšu Šofranca tokom dočeka boksera Petra Liješevića, ali zbog toga nije dobio nikakvu sankciju.

Vuković je uživo na svom Facebook profilu prenosio doček Liješevića i vrijeđao i šikanirao Šofranca nazivajući ga „splačinom“ i ometajući ga na svom radnom zadatku.

Send this to a friend