Hronika

Slučaj Carine: Propao posljednji pokušaj za optužnicu protiv Dragana Đukića

Ilustracija

Bivši direktor Direktorata za imovinu glavnog grada Dragan Đukić definitivno se neće naći na optuženičkoj klupi pored bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju poznatom pod imenom Carine, odlučio je Vrhovni sud.

Naime, Vrhovni sud odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore protiv rješenja Višeg i Apelacionog suda u Podgorici koji su obustavili krivični postupak protiv Dragana Đukića. Specijalno tužilaštvo je teretilo Đukića da je u slučaju Carine pomogao nekada prvom čovjeku Podgorice Miomiru Mugoši da ošteti gradsku kasu za više od 6.700.000 eura, piše Pobjeda.

U presudi koju je potpisala predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica se navodi da je razlog za odbijanje zahtjeva VDT-a zastarjelost krivičnog gonjenja u odnosu na Đukića.

U obrazloženju odluke Vrhovnog tužilaštva se navodi da je Specijalno tužilaštvo početkom avgusta prošle godine optužilo Đukića da je 4. septembra 2007. godine počinio zloupotrebu službenog položaja, tako što je na osnovu odluke gradonačelnika sklopio dva ugovora sa kompanijom Carine ukupne vrijednosti 2.508.825 eura.

Međutim, ovaj sud ističe da je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u Krivičnom zakoniku Crne Gore, koji je važio u vrijeme učinjenog krivičnog djela bila propisana kazna zatvora od dvije do 10 godina.

Istim zakonikom je određeno i da se krivično gonjenje ne može preduzeti ako protekne 10 godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko pet godina.

“Imajući u vidu da je od preduzetih procesnih radnji iz 2007. godine do saslušanja okrivljenog Đukića 15. juna 2018. godine proteklo više od 10 godina, a da za to vrijeme nije preduzeta nijedna procesna radnja s ciljem otkrivanja i krivičnog gonjenja okrivljenog Đukića za predmetno krivično djelo, to je u konkretnom slučaju nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Podsjećamo, Viši i Apelacioni sud su u istom slučaju zbog zastarjelosti obustavili krivični postupak protiv nekadašnje savjetnice za imovinsko-pravne poslove u Direkciji za imovinu Dragice Vidić i nekadašnjeg gradonačelnikovog savjetnika Dragana Kruščića.

Đukić se zajedno sa Kruščićem i Vidić našao na optužnici nakon što je nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša u maju 2018. godine, iznoseći odbranu pred Višim sudom, ustvrdio da nije donio nijedan akt kojim je omogućena prodaja 15.205 kvadrata na Starom aerodromu kompaniji Carine, već su to radile nadležne službe.

11

avatar
1000
8
3
0
 
11
BanjaVasilijeLjutaBrziLjuma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banja
Gost
Banja

Ima Cedo vezu i po.

Vasilije
Gost
Vasilije

Očito se Medenica revaloriziraje i uloženo se pljačkašima vraća. I Mugiju će doći do zastare a zna li se ko usvoji ovakve zakone za zaštitu pljačkaša drpsa i poslušnika.

Ljuma
Gost
Ljuma

Djukic je postrni covjek kojeg su zarobili njihovim lazina,postrni covjek ne vidi dalje od nosa dok lopov krade i nemoze se obuzdati.

Staxe
Gost
Staxe

Neka ti ,nego ćemo mu još platit odštetu, duševne bolove itd…Bjež te odavde đeco, spašavaj se ko može…

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

Sve je po ustavu i zakonu..reče Vesna i potpisa im meleone..Neka je sa srećom .Zdravo ih trošili.. Nećemo se sad Ciganisati..

Koko Milonjić
Gost
Koko Milonjić

Ne avetajte, i tice znaju da Djukić nije kriv ništa. da je najpošetniji čojek. Čojek leba nema da jede danas. Ne avetajte zlonamjernici.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato ima mugoša i DPS OKG..i sad niko nije kriv sto je krivicno djelo zastarjelo….stankovica i katnica u ZATVOR zbog zloupotrebe sluzbenog položaja

Bxdc
Gost
Bxdc

I tako pravni aparat čeka da jedna po jedna optužnica zastaraju…

pero
Gost
pero

Koja je ovo sprdnja, namjerno puste da zastere postupak a koji mjesec pred zastarevanje kao malo dignu prašinu… pa znaju li oni da narod to gleda i čita i prati. Kako ih nije sramota i od boga i od ovog jadnog prevarenog, pokradenog i izmanipulisanog naroda kako ih nije stod i sramota da za neke druge ne važe nikakvi zakoni.… Više »

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Srandardno.

Brzi
Gost
Brzi

Možemo mi gledat i čitat a oni su odavno sjeli na obraz.

Send this to a friend