Hronika

Slučaj Karbon: Narednih dana još jedna optužnica protiv Kneževića?

Duško Knežević

Specijalno tužilaštvo privelo je kraju još jednu u nizu istraga protiv odbjeglog predsjednka Atlas Grupe Duška Kneževića, pa će druga po redu optužnica protiv njega Višem sudu biti dostavljena narednih dana.

Kako saznaje Televizija Vijesti, riječ je o slučaju javnosti poznatom kao „Karbon“, gdje je Knežević osumnjičen da je zajedno sa svojim saradnicima, preko IBM banke utajio 1,9 miliona eura poreza. A njegovi saradnici su osumnjičeni Brankica i Biljana Bašović, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić.

Tužilaštvo je, tokom konferencije održane krajem januara, u razrađenoj šemi objasnilo kako su IBM i Atlas banka posredstvom „Global Karbona“ omogućavali kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona.

Kako je tada saopšteno, Knežević se sumnjiči da je sačinio kriminalni plan da formira firme u Crnoj Gori, čiji su osnivači povezane kompanije i poslovne banke koje u njih ulažu sopstvena novčana sredstva, koja će biti korišćena nezakonito.

“Tako što će se putem ugovora o kreditu, oročenih namjenskih depozita, zajma i kupoprodaje akcija, ta novčana sredstava nezakonito transferisati drugim povezanim pravnim licima, pri čemu je za sebe odredio ulogu da daje uputstva članovima kriminalne organizacije o radnjama koje u vezi navedenih pravnih poslova treba da preduzmu, a pripadnici kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana su sprovodeći upustava organizatora kriminalne grupe preduzimali radnje kojima su načinili štetu osnivaču IBM i pravnom licu GK a pravnim licima FI, AG, RTV, RTM, ASB, i MGIHL pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.942.000,00 eura”, saopšteno je iz Tužilaštva 21. januara.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih firmi u Francuskoj i na taj način izbjegnuto je plaćanje poreza i doprinosa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Iskra95
Gost
Iskra95

Toliko radnika je ojadio i poslovnih partnera zeznuo, covjek bez ikakvih principa!

Kinez
Gost
Kinez

Njemu odavno nije mjesto na slobodi, odbjegli tajkun zasluzuje zatvor!

Enesa
Gost
Enesa

Doci ce dan kada ce Knezevic da odgovara za sve sto je uradio nasem narodu, kao i ljudima u inostranstvu koji su mu ukazali povjerenje i upustili se u poslovanjr sa njim.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Knezevicu je trn u oku Milo, uvijek mu je i zavidio i dodvoravao mu se kad god je imao priliku. Brzo ce bjezac od pravde da odgovara za sve nelegalne aktivnosti koje je tokom godina preduzimao!

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Ovaj covjek nije vrijedan nase paznje, jer kriminalac kakav je on, gleda samo svoj interes, a ne interes gradjana, a o tome mogu i da posvedoce 1000 radnika koji su ostali bez posla zbog loseg poslovodstva od strane Knezevica.

uros567
Gost
uros567

Kako ga nije sramota ostavio je na stotine radnika bez hleba

mojsilović
Gost
mojsilović

Sad je fora: Bori se za Crnu Goru svim pravnim sredstvima ali ne radi protiv Države?

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Džaba mu…i sto optužnica da digne protiv Duleta,plesali su zajedno u jednom kolu….kartice,putovanja,druženja,pogotovo koverte….šta sad pokušava,da ovog novog engleza predstavi kao lošeg a on u svemu ovome kao dobar.

ines23
Gost
ines23

Svi koje je Knezevic na bilo koji nacin zeznuo treba da se jave i da podnesu tuzbu, jer njegovo bahacenje nema smisla, on tamo uziva po Londonu od nasih para i za to treba da odgovara!

Vitinka
Gost
Vitinka

Samo se nadam da ce brzo doticni biti procesuiran i da odgovara za sve finansijske malverzacije koje je napravio na stetu ove drzave i ljudi!

oliver14
Gost
oliver14

Koliko se samo ljudi javilo da kazu da ih je Knezevic zeznuo a on sve to stavio u svoj dzep! Covjek ne zna ni sam koliko je “tezak” s obzirom da je svakog opljackao!

Kosta
Gost
Kosta

Ko zna koliko ce tek da bude odje optuznica protiv DiKeja ovo je samo pocetak!

Sen trope eviva
Gost
Sen trope eviva

Je li to u vezi kartice? Ili ljetovanja?

Send this to a friend