Hronika NI POSLIJE 12 GODINA NIJE OKONČANA ISTRAGA PROTIV KALINIĆA

Španija nije pomogla u rasvjetljavanju ubistva Pejovića

Istraga koju vodi Više državno tužilaštvo protiv srpskog državljanina Sretka Kalinića (46) zbog ubistva Gorana Pejovića prije skoro 12 godina u Budvi još nije okončana.

Kako je saopšteno Pobjedi iz ovog tužilaštva predmet se nalazi u fazi istrage.

“U navedenom predmetu je, osim brojnih preduzetih mjera i radnji, nadležnim pravosudnim organima Kraljevine Španije upućena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, po kojoj zamolnici je postupljeno, a do sada preduzete mjerei radnje i dobijeni podaci putem međunarodne pravne pomoći nijesu dovele do rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela, tako da će se cijeniti potreba preduzimanja i drugih mjera i radnji, neophodnih za rasvjetljavanje ovog krivičnog djela”, saopšteno je Pobjedi.

Kalinić se tereti da je 11. avgusta 2008. godine ubio Gorana Pejovića u Budvi.

Njegovo ime spominje se i među osumnjičenima za atentat na srpskog premijera Zorana Đinđić.

Srpski istražitelji utvrdili su da je Kalinić ubijao po nalogu Dušana Spasojevića.

Srpske vlasti za učešće u atentatu na Đinđića osudile su ga na 30 godina zatvora

U januaru 2008. godine Kalinić je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorizmu.

Bio je istaknuti član zemunskog klana koji predvodi Beograđanin Luka Bojović.

Kalinić je ranjen u Zagrebu u junu 2010. godine.

Tada ga je ranio Miloš Simović, zahvaljujući i kome je dospio u zatvor. Kod njega su tada pronađena falsifikovana dokumenta zbog čega je osuđen na godinu i po u zatvoru.

Kalinić je imao i hrvatsko državljanstvo, ali ga je, bez obzira na to, ova zemlja izručila Srbiji.

Kalinić je priznao više od 20 ubistava, među kojima i ubistvo Pejovića još tada kada je uhapšen u Hrvatskoj, ali tek nakon šest godina se našao na listi osumnjičenih za zločin u Budvi.

“U avgustu 2008. dobio sam nalog da likvidiram Ivana Delića. Atentat je trebalo da se izvrši u budvanskom kafeu Palma. Greškom sam, umjesto Delića ubio mladića koji je sjedio za susjednim stolom. Nosio je sivu majicu, kakvu je na sebi imao i Delić”, ispričao je hrvatskim policajcima Kalinić.

Prema pisanju Blica tada je Kalinić kazao i ime osobe koja je naručila likvidaciju Delića, ali ni nakon deset godina ime nije poznato.

Crnogorski istražitelji došli su do saznanja da je Pejović bio slučajna žrtva. Njega je života koštala “siva majca”, za koju su ubice znale da nosi potencijalna meta Budvanin Ivan Delić. Pejović i Delić bili su u bašti kafića “Palma”.

“Zbog sličnosti sa garderobom pokojnog Pejovića, pozicije sjedenja i pogrešnog navođenja logistike, Kalinić je zamijenio metu”, saopšteno je iz policije nakon podnošenja krivične prijave protiv Kalinića.

Posto je prišao stolu za kojim je sjedio Pejović, ubica je kazao: “Ovo ti je pozdrav iz Beograda”.

Poslije izrečene poruke maskirani, bradati muškarac, srednjih godina, obučen u kariranu košulju, duge crne kose, sa slamenim šeširom na glavi prema Pejoviću i tri prijatelja koji su sjedjeli sa njim ispalio je 11 metaka.

Pejović je preminuo na licu mjesta, dok su dva njegova prijatelja teže povrijeđena

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Sv.TripunKosmos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sv.Tripun
Gost
Sv.Tripun

Malo istraživačkog novinarstva ne bi bilo na odmet! Raskrinkavanje veza službi i kriminala može samo uz znanje javnosti i njene podrške!

Kosmos
Gost
Kosmos

Pa zasto se ne trazi dokumentacija od Hrvatske gdje je sve i rekao? I vrapci znaju sve detalje o ubistvima koje je pocinio ovaj ubica i za koga je sve ubijao. Kao da se stiti nalogodavac a ubijen je mlad momak u centru Budve. Sramota.

Send this to a friend