Hronika POJAČANA SARADNJA I TEHNIČKA PODRŠKA

Sporazum Crne Gore i Frontexa stupio na snagu

Sporazum o statusu o graničnoj saradnji između Crne Gore i Evropske unije (EU) juče je stupio na snagu. Ovaj sporazum omogućiće Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Frontex) da sprovodi zajedničke operacije i rasporedi timove graničara i eksperata na granicama između Crne Gore i EU, navode u Evropskoj komisiji.

U saopštenju EK se naglašava da Crna Gora ostaje odgovorna za zaštitu svojih granica, ali da je Frontex u mogućnosti da joj pruži tehničku i operativnu podršku.

“Timovi Fronteksa biće u mogućnosti da podrže crnogorske graničare u obavljanju provjera na graničnim prelazima, npr. i da spriječe nedozvoljene ulaske. Sve operacije i raspoređivanja na zajedničkim granicama biće sprovođene uz punu saglasnost crnogorskih vlasti”, ističu u Komisiji.

Sporazum, kako se navodi, takođe garantuje neophodne zaštitne mjere kako bi se osiguralo puno poštovanje osnovnih prava tokom operacija.

“Jačanje saradnje doprinijeće boljem upravljanju nelegalnim migracijama i pojačanoj bezbjednosti na vanjskim granicama EU, što je u zajedničkom interesu EU i Crne Gore”, saopšeno je u EK.

Prva Fronteks operacija u zemlji koja nije članica EU pokrenuta je u maju 2019. u Albaniji, dok su slični sporazumi inicirani sa Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

Sporazum je potpisan i sa Srbijom u novembru prošle godine i čeka na zaključivanje.

Podsjetimo, Sporazum su u Luksemburgu prošle godine potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos.

Nuhodžić je tada ocijenio da Sporazum predstavlja “osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbjednosti granice”

“Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove. Samo jačanjem saradnje možemo ostvariti zajednički cilj kojem težimo, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca.

Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji da djelujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi”, rekao je Nuhodžić.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
KachaWendyTragikomedija🎭Slobodanvjecna da jeManage
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Samo jos ne rekose koliko miliona je cg duzna da placa fronteks godisnje.

Slobodan
Gost
Slobodan

Bolje da su dali nove uredjaje za brze skeniranje dokumenata

vjecna da je
Gost
vjecna da je

korak po korak da steknemo njihovo povjerenje i postanemo dio evropske unije ….evropa je kultura ekonomija istorija sve sto joj treba ona ima …da generacije koje dolaze bolje zive u drustvu najbogatijih i najrazvijenijih drustava i naroda svijeta

petar
Gost
petar

bravo, bravo! E sad smo na konja😂😂😂😂…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sta ce nam oni da rovare.

Manage
Gost
Manage

Ne no cemo mirotocive postavljati da nam cuvaju granice

KachaWendy
Gost
KachaWendy

dosta su drugi vardali i rovarili

Send this to a friend