Hronika

Sprovođenje vladavine prava ključni izazov za države Zapadnog Balkana

Foto: PR Centar

Sprovođenje vladavine prava, posebno kroz reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i dalje predstavlja jedan od ključnih izazova u državama Zapadnog Balkana. To je poručeno na panel diskusiji “Borba protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori”, koju je organizovao Fakultet pravnih nauka i Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, direktor Uprave policije Veselin Veljović i predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Zdravko Begović govorili su o ključnim dostignućima i izazovima u radu crnogorskog pravosuđa, tužilaštva i policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminaliteta.

Stanković je kazao da posao protiv organizovanog kriminala zahtijeva konstantan i kontinuiran rad, jer kriminalci na raspolaganju imaju velika finansijska sredstva koja im omogućavaju da kriminalne radnje obavljaju na organizovan, sofisticiran način.

On je naveo da je oduzimanje profita, imovinske koristi najslabija tačka organizovanog kriminala.

Stanković je saopštio da je prošle godine, po otuženjima državnih tužilaca, osuđujućom presudom riješeno skoro 91 odsto predmeta, oslobađajućom manje od četiri, a odbijajućom manje od dva odsto.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu po naredbama Tužilaštva preduzimane brojne mjere i radnje koje su rezultirale rasvetljavanjem najtežih krivičnih djela, uhapšeni brojni pripadnici različitih kriminalnih grupa.

“Do ovih rezultata nijesmo došli samo, pokazali smo koliko je neophodan zajednički i timski rad. Samo na taj način pripadnicima kriminalnih organizacija šaljemo poruku da smo odlučni namjeri da ih privedemo pravdi prije ili kasnije i da nećemo dozvoliti da budu iznad insittucija“, poručio je Stanković.

On je napomenuo da je za borbu protiv organizovanog kriminala potreban i organizovan pristup toj borbi i to pokretanje svih nas, kako onih koji su najjuže vezani za borbu protiv organizovanog kriminala, tako i cjelokupne javnosti, svih političkih činilaca, da učinimo sve što je u našoj moći da organizovanom kriminalu stanemo na put.

Panelisti su istakli ključne rezultate i izazove sa kojima se susrijeću u svakodnevnom radu, realizicijući ciljeve i dostižući evropske standarde iz ove oblasti.

Studenti osnovnih i postiplomskih studija UDG-a imali su priliku da postave pitanja panelistima, što im je omogućilo da u direktnoj komunikaciji čuju njihova iskustva o svakodnevnom radu tužilaca, sudija, advokata u borbi protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Sa kim se sprdate? Prvo raščistiti vas nivo kriminala……što ste stvorili i na koji način? Drzava ce se odbraniti od kriminala kad vas zamijene iskreni i posteni nosioci vaših titula….sudstvo je sprdnja od organizacije..iz kotora plaćamo advokate da idu u nikšić.. cetinje itd….sudije ispod nivoa a dosta i ovih iz viših sudija postavljeni nezasluženo….koji je procenat potvrdjeno presuda sudijama KOTORSKOG… Više »

Send this to a friend