Hronika

Šta je brod na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša mjesecima radio u Zelenici

Remus foto www.shipspotting.com

Brod Remus na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša u Italiji u uhapšeno 11 Crnogoraca, članova njegove posade, do prije oko mjesec dana nalazio se u luci Zelenika, potvrđeno portalu bokanews.me.

Remus (IMO broj 8822428), je presretnut 30.jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di finanza, pretresom broda su na njemu našli sakriveno čak 20 tona hašiša, čija se vrijednost na ilegalnom tržištu narkotika, procjenuje na više od 65 miliona eura.

<<<Gdje je sve bilo skriveno 20 tona hašiša<<<

Remus je zaplijenjen u luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinirala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

Prije nego što je zaplijenjen u Italiji, Remus se više mjeseci nalazio u luci Zelenika gdje ga je njegov vlasnik-jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u tzv. raspremu jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu što plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti. Brod Remus je u Zelenici proveo više od pola godine čekajući na zaposlenje, odnosno otklanjajući uočene nedostatka kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate. Prema nezvaničnim informacijama, na Remusu je za to vrijeme bio tzv. sceleton crew, odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa sigurnosti plovila koje je u raspremi. Navodno, zapovjednik broda za to je vrijeme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

<<<Crnogorci uhapšeni na brodu, tone hašiša krijumčarili za Libiju<<<

Remus je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Zelenike. Po podacima sa njegovog AIS transpondera, ovaj 47 metara dugi brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto-tona, 27.jula je isplovio iz španske luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2.avgusta, ali je prije toga na njega upala policija, pronašla drogu pa je brod zaplijenjen, a posada uhapšena.

Crnogorski policijski zvaničnici prije nekoliko dana kada se govorilo da je na Remusu nađeno dvije, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod nakon isplovljenja iz Zelenike, uputio u Maroko gdje je navodno ukrcao drogu namijenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa Remusa sa specijalizovanih sajtova pokazuju ipak drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je Remus ipak boravio u marokanskim vodama, te da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučke kapetanije Kotor-Ispostava Zelenika na pitanja o tome koji su bili zvanični razlozi neuobičajeno dugog boravka Remusa u toj crnogorskoj luci, kao i kada je tačno brod isplovio iz Zelenike, što je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti, te što je pisalo u crew listi i tzv. cargo manifest-u da su članovi posade, odnosno teret sa kojim je Remus krenuo iz Zelenike, za sada nisu odgovorili.

<<<Crnogorska policija spriječila krijumčarenje 20 tona hašiša, vrijednog 65 milona eura<<<

Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik Remusa je kompanija Elizabete Venture Ltd, registrovana u Hong Kongu, a na čijem je čelu jedan italijanski preduzetnik.

29 Komentara na "Šta je brod na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša mjesecima radio u Zelenici"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend