Hronika ZAVRŠEN KONKURS ZA IZBOR NOVOG VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA, JOŠ DVA DANA ZA PRIJAVE POŠTOM

Stankovic još godinu ostaje na čelu Vrhovnog državnog tužilaštva

Ivica Stanković

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca završen je juče, ali iz Tužilačkog savjeta nijesu odgovorili koliko se kandidata prijavilo i ko su oni, dok je više izvora Pobjede, bliskih ovom tijelu, rečeno da će na čelu tužilačke organizacije još godinu ostati aktuelni rukovodilac Ivica Stanković.

Pobjedi je saopšteno da će se sa informacijom o prijavljenim kandidatima oglasiti tokom naredne sedmice, nakon isteka još dva dana od zatvaranja konkursa, zbog prijava koje su, eventualno, upućene poštom.

Oglas za vrhovnog tužioca raspisan je 7. avgusta i to dva mjeseca uoči kraja petogodišnjeg mandata aktuelnog šefa tužilačke organizacije Ivice Stankovića 7. oktobra.

On će, međutim, kako tvrde izvori Pobjede, ostati na toj poziciji kao vršilac dužnosti još godinu, nakon čega stiče uslov za penziju.

Nezvanični sagovornici Pobjede objašnjavaju da je “jasno da parlament neće izabrati novog vrhovnog tužioca, s obzirom na uslove za izbor dvotrećinska većina u parlamentu u prvom krugu, odnosno tropetinska u drugom”.

“Nijedan kandidat neće dobiti tu većinu, tako da će Stanković ostati v. d. još godinu”, kategorični su oni.

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Član 46 predviđa da se lista kandidata dostavlja proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, u kojoj su vrhovni državni tužilac, državni tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu, rukovodioci viših državnih tužilaštava i glavni specijalni tužilac. Proširena sjednica daje mišljenje o svakom od kandidata, a nakon toga Tužilački savjet sa kandidatima obavlja intervjue.

Savjet predlaže Skupštini jednog kandidata za izbor i taj prijedlog mora biti obrazložen. Predloženi kandidat se potom saslušava u nadležnom skupštinskom odboru, poslije čega se odluka donosi na plenumu dvotrećinskom većinom.

Ukoliko predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu, Skupština u drugom glasanju, najranije mjesec kasnije, bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor i to tropetinskom većinom.

Član 48 predviđa da u slučaju isteka mandata, ostavke ili razrješenja vrhovnog državnog tužioca „Tužilački savjet određuje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva”.

Aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izabran je 7. oktobra 2014. godine u drugom krugu sa tri petine glasova poslanika. Prethodno je bio sudija Vrhovnog suda Crne Gore.

Ista osoba može biti birana za vrhovnog državnog tužioca najviše dva puta.

14

avatar
1000
13
1
0
 
14
VasilijeBnjjVozi miskoStara PodgoricaMarija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

KOLIKI STRAH JE DA SE BILO STO NE PROMIJENI.DA JE BAR POKUŠANO SA IZBOROM NEKOG KANDIDATA? 15 ili 20 godina prakse!?OVOGA STANKOVICA TREBA ŽALITI!!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Uhljeb dobio je stan i kredit čuvar visoke kaste

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Sucur dragom alahu,fala tiboze…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dakle još godinu nećemo imati VDT-a

Marija
Gost
Marija

Bravo za ovu informaciju.Zasluzeno! Al zamjerka,treba malo da se osvrne na pratnju..i.odradi pojedinima neke analize i provjere jer jednog sretam cesto i mislim da takve osobe ne zasluzuju taj posao. Vama SRETNO.

Banjora
Gost
Banjora

Ovo je super za SDP.

E,moj Saša
Gost
E,moj Saša

Jedno veliko pi!!!!!!

AERO DOM
Gost
AERO DOM

Bio ti nama zdravo I do 100 tine vladao..

Dule
Gost
Dule

Potpuno zasluzeno. Sudstvo nam je najjace

Sefket
Gost
Sefket

Neka Honey girl ujedini titule.

dobro jutro kva
Gost
dobro jutro kva

drati – da li mu je potrbno jos kvadrata osvestanih i neosvjestanih?

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Ali si trebao u penziju????
Cudno!!!!!!

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Zna li ko ovoga ?

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Mislim da je bio Titov pionir kao ja I tvoji stari

Send this to a friend