Hronika

Suđenje Kašćelanu: Izvjesni Marko vještaku dao 1.000 eura da ubrza vještačenje

Foto: CDM

Vještak Balša Savić, koji je danas svjedočio na suđenju Kotoraninu Slobodanu Kašćelanu u podgoričkom Višem sudu, ispričao je da je vještačio video-kamere koje su bile postavljene u Kotoru i da ga je izvjesni “Marko” pozvao telefonom uz zahtjev da taj proces ubrza. Savić je kazao da je o tom pozivu obavijestio nadležne, a da ja ne prijedlog SDT-a pristao da se naredni razgovor snima. U sljedećem pozivu “Marko” je tražio da se susretne sa Savićem, što se i dogodilo, pa mu je tom prilikom dao kovertu u kojoj je bilo 1.000 eura, kako bi, kako je rekao Savić, ubrzao vještačenje kamera.

Savić se sa tom osobom susreo na Zabjelu, a uz pratnju Specijalnog policijskog tima. Od Specijalnog tužilaštva je dobio sredstvo za snimanje razgovora sa Markom.

“On se predstavio kao Marko. Zvao me je drugi put i tražio da se sretnemo. Došao sam tu taksijem i sjećam se da je momak imao bradu i naglašen bokeljski naglasak. Nudio mi je kovertu i kako nijesam htio da uzmem stavio je u sako. Nije ništa posebno tražio bez da se to završi za dan, dva. Novac sam poslije predao nadležnim”, rekao je Savić.

Prema optužnici, muškarac sa kojom se susreo Savić je jedan od okrivljenih Nikola Andrić, međutim vještak je danas rekao da to nije ta osoba. Nikolu, njegovog brata Igora i Tripa Moštrokola ne poznaje, ali je rekao da je čuo za njih, vjerovatno preko medija.

Nikola Andrić je kazao da je zbog te tvrdnje proveo više mjeseci u zatvoru.

“Više puta sam tražio suočavanje sa svjedokom. Sada se razjasnilo da to nisam bio ja”, rekao je Andrić.

Advokat Marko Radović uputio je prigovor jer je Savić saslušan na okolnosti koje je saznao preko mjera tajnog nadzora, a po naredbi SDT-a. Po naredbi Ustavnog suda, mjere tajnog nadzora može narediti samo sud, a ne tužilaštvo, rekao je Radović.

“Svi dokazi prikupljeni mjerama tajnog nadzora od 28. aprila 2016. godine moraju se shodno Zakonu i pomenutoj odluci izdvojiti iz spisa predmeta kao pravno nevaljani dokazi”, kazao je Radović.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović rekao je da je u pitanju neosnovan zahtjev, jer je, između ostalog, ta odluka Ustavnog suda donesena godinu dana kasnije u odnosu na tu radnju. Naveo je i da je netačno na iskaz svjedoka proističe iz mjera tajnog nadzora.

Naredno ročište zakazano je za 20. februar kada je planirano saslušanje Milana Dragovića putem video linka.

“Dobili smo potvrdu od hrvatskih pravosudnih organa da će saslušanje biti tehnički omogućeno”, rekao je sudija Dragoje Jović.

Kašćelan ne može da napušta zemlju

Sudija je danas oštro demantovao navode pojedinih crnogorskih medija koji su ranije objavili da je Kotoraninu dozvoljeno da napušta državu. On je ponovio njegove obaveze, među kojima i obaveza javljanja kotorskoj policiji.

Viši sud u Podgorici je prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 eura u vrijednosti nekretnina koje su ponudili članovi porodice optuženog Slobodana Kašćelana za njegovo puštanje iz pritvora.

Podsjetimo, prema optužnici, Kašćelan je 50 hiljada eura dao na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto. Sa njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića. Oni su negirali krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Kašćelan se tereti za zelenaštvo na organizovan način.

Pored Kotoranina, optuženi su i Igor Božović, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević i Stefan Brnović. Optužnica protiv Zlatka Samardžića i Ilije Dedovića je spojena sa postojećom.

J.L.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
RealnoGomilaKVAZI CRNOGORACGibanicaNovljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Malo je dao potcenio veštaka ivica stanković im je merica na stotine iljada evra se uzima

Gibanica
Gost
Gibanica

Sramota Mojkovca i BLAM Herceg Novog . Aooooo vidi mu flinzure , ka’ da čivasom i red bull- pravio 😬🤣🤣🤣🤣🤣

Novljanin
Gost
Novljanin

A što Panta nijesu uhapsili? Ojadio je mnoge on u HN, pitam se kad se pogleda u ogledalo, jel mu suze krenu? 🐻 iz Mojkovca!

Gomila
Gost
Gomila

A sto je ovaj na sliku, pominjeli se u tekstu? Sta je ovo top lista nadralista!?

Realno
Gost
Realno

Ovo je lista jedne ugrozene vrste prije homo sapiensa, neidentifikovana jos uvijek, a ovo na slici je novootkriveni primjerak.

Send this to a friend