Hronika

Suđenje Medojevićevoj grupi: Poreska uprava utvrdila da je Nikolić utajio porez

Predstavnica Poreske uprave Gordana Pejović saslušana je danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Nebojši Medojeviću, lideru Pokreta za promjene (PZP), optuženom za stvaranje kriminalne organizacije, i biznismenu Momiru Nikoliću, optuženom za utaju poreza i doprinosa. Pejoviće je kazala je Nikolić utajio porez, što je Poreska uprava utvrdila nakon što su se upoznali sa spisima predmeta.

“Utvradili smo da je postojala obaveza plaćanja poreza na dohodak i pdv. U Crnoj Gori važi princip samooporezivanja, što znači da je Nikolić bio dužan da sam prijavi poreskom organu, ali to nije učinjeno. On je bio prijavljen kao obveznik plaćanja po paušalu. Smatramo da je došlo do utaje poreza i doprinosa, pa se pridružujemo krivičnom gonjenju”, kazala je ona.

Pejović je istakla da se PU pridružuje krivičnom gonjenju Nikolića, i postavila odštetni zahtjev od 66.266 eura za neplaćeni pdv i 10.800 eura za neplaćeni porez na dohodak.

“Postojala je Nikolićeva obaveza plaćanja pdv-a i porez na dohodak fizičkih lica. Bio je obavezan da sam prijavi prihode poreskom organu, kada je prešao granicu od 18.000 eura, jer u Crnoj Gori vazi obaveza samo oporezivanja. Kako to nije učinio, smatramo da je utajio porez, rekla je Pejović.

Pejović je nakon toga skoro dva sata odgovarala na pitanja odbrane, objašnjavajući cjelokupan proces plaćanja poreza, obaveze poreskih obveznika, ko utvrđuje obaveze, kako su u konkretom slučaju došli do saznanja da su oštećeni…

Ona je navela da je rok za utvrđivanje postojanja poreske obaveze pet godina, a da je rok za naplatu poreske obaveze 10 godina, odnosno nakon toga zastarijeva.

“Na žalost, ne možemo da naplatimo poresku obavezu od Nikolića, za 2007. i 2008. godinu, osim u slučaju da postoji neki upravni akt kojim je došlo do produženja roka”, pojasnila je Pejović.

Nebojša Medojević, ali i adovokati odbrane prigovorili su iskazu, navodeći, između ostalog, da je PU tek danas shvatila da je oštećena.

“Smatram da je iskaz konfuzan i u suprotnosti sa vještačenjem”, kazala je odbrana.

Nikolić se tereti da je od 2003. godine u Crnoj Gori gradio objekte za čiju izgradnju je dobijao po nekoliko stotina hiljada eura, a da je državi za porez uplaćivao paušal od svega 2.000 eura. Nikolić je prema spisima tužilaštva, 2015. godine kupio zemljište na kome je izgradio stambeni objekat od novca nepoznatog porijekla.

Pripadnici organizacije, pored Medojević i Nikolića, postali su prema SDT-u, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pored toliko kriminalaca, opljačkaše milione, sve sumljivi, kontraverzni biznismeni oni baš Meda da sude?

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Vala bi ih više osudili koliko pričate i prijetite. I njih i DF… Nego ste nesposobni gospodo!!! A ima više nego dovoljno dokaza za sve!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zida stanove a prijavljen na paušal???

Mila K
Gost
Mila K

Ovo ovako predstavljeno nije dobro argumentovano. Šta je suština poslovne transakcije a ne šta je forma norme koja treba da odigra masku. Gđa Pejović mira da bude svoja a ne direktorova.

Pedja *
Gost
Pedja *

Robija ili Srbija .

Beranac Igor
Gost
Beranac Igor

Necete valjda da zatvorite Medojevica ?

Crnogorac 85
Gost
Crnogorac 85

A koverta?

Mirko
Gost
Mirko

Zatvor!

marko
Gost
marko

Medo Medo… pokusavas da se spasis odgovornosti rusenjem Drzave …
Spremte se spremte… ti pipun i sabljarka da odlezite . Nek je vjecna Crna Gora

Lukosadilac
Gost
Lukosadilac

Medojevićeva grupa VS Katnićeva grupa?

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Gledaj sjutra kad Medo razvali DF…i puste ga…

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Opet plaše malog 🐻 da se pretvara u 🐰

Lukosadilac
Gost
Lukosadilac

Katnićeva grupa protiv Medojevićeve grupe?

Ljuta
Gost
Ljuta

I kakve to veze ima sa medojevicem i pranjem para?

Send this to a friend