Hronika

Suđenje prekinuto, Ivanović bez odgovora o državnim parama za Vijesti

Suđenje po tužbi Željka Ivanovića protiv Antene M, u podgoričkom Osnovnom sudu, zbog prenesenih tekstova Šekija Radončića, prekinuto je i odgođeno, nakon zahtjeva advokata Antene M Nikole Martinovića za izuzeće sudije Marije Bošković. Konkretan je povod za Martinovićev zahtjev što sudija nije dozvolila odgovor na njegovo pitanje: da li je i koga Vlada Crne Gore štitila kada je odlučila da za, ukupno, cca. 180 hiljada eura, kupi knjige koje su štampale Vijesti.

Martinović je objasnio da je to pitanje, kao i set prethodnih, postavljeno zbog navoda u tužbi, kao i Ivanovićevih tvrdnji u današnjem iskazu, da je Radončićev tekst dio 14- godišnje hajke što je protiv osnivača Vijesti vodi “udružena propagandna grupa”, po nalogu vlasti.

Da bi provjerio Ivanovićeve tvrdnje o progonu, punomoćnik Antene M pitao je tužioca za konkretne iznose pomoći Vlade koncernu Vijesti u proteklih deset godina, koji u zbiru prelaze milion eura.

Ivanović nije konkretno odgovorio na pitanje advokata da li je medijska kuća čiji je osnivač, u više navrata dobila pomoć Vlade.

A posrijedi su provjerljivi podaci: u 2009. i 2010. godini, na ime oprosta duga Radio difuznom centru, za TV Vijesti 413.312,11 eura, za Radio Vijesti 29.593,23 eura, a onda i Vlada Duška Markovića, u paketu sa drugim TV stanicama, još 200.000 duga; zbog stečaja Begapresa Vijesti su iz budžeta dobile 217.392 eura. Konačno, sudija, kako smo naveli, nije dozvolila pitanje o novcu koji je, na tzv. Užem kabinetu Vlade, u dva navrata izdvojen za kupovinu knjiga što su ih štampale Vijesti.

”Tuženom se ne dozvoljavaju pitanja kojima bi se utvrdili navodi iz tužbe. Ti činjenični navodi moraju biti provjereni u sudu, kako bi se dokazalo da je tuženi imao razloga da vjeruje da su navodi u prenijetom tekstu istiniti”, rekao je Martinović. On je takođe kazao da je sudija dozvolila Ivanoviću da, umjesto konkretnih odgovora na pitanja, iznosi političke stavove i lične doživljaje o sebi i Vijestima kao navodnoj žrtvi režima.

“Kada sud zabrani pitanja kojima se hoće utvrditi činjenice, onda imam opravdan razlog da vjerujem da se postupak ne vodi na objektivan i nepristrasan način”, rekao je Martinović u obrazloženju zahtjeva za izuzeće.

Prethodno, jedno od pitanja odnosilo se i na ulogu njemačkog WAZ-a u Vijestima. Iako je na pitanje da li je WAZ bio suvlasnik Vijesti, Ivanović rekao da ne želi da odgovori, ipak je, “kao iznimku”, naveo da je saradnja sa WAZ-om prekinuta nakon, tvrdi on, pokušaja vlasti da preko čelnika njemačke kompanije ucijene vlasnike Vijesti kako bi taj list prestao da kritikuje Đukanovića.

”I tada se desila prava mafijaška ponuda koja se ‘ne odbija’. Ponudili su nam četiri miliona eura, tri puta više od vrijednosti našeg udjela, ali smo to odbili i pokazali da ne trčimo za srebrenjacima”, dodao je Ivanović.

Tužilac je izbjegao direktan odgovor na pitanje: da li je WAC kontrolisao finansije Vijesti, dok je bio dio vlasničke strukture kompanije Daily press. Bez odgovora ostalo je i pitanje Nikole Martinovića da li je Ivanović imao poslovne veze sa vlasnikom firme sa Britanskih Djevičanskih Ostrva i još nekih of shore destinacija. Svrha tih pitanja je da se utvrdi status tužioca – da li je on samo progonjeni novinar ili “medijski tajkun”, uključen u pobočne biznise i izrazito politički angažovan (Martinović je i tom segmentu posvetio niz pitanja, koja je Ivanović uglavnom izbjegao i ocijenio kao nevezana za konkretan slučaj).

Ivanović smatra da je i razlog nastanka serijala tekstova Šekija Radončića pokušaj da se afera ”Atlas” stavi u drugi plan.

”Ivanovićev današnji nastup obrazac je bljutavog llicemjerja. Da nije CKL -a i Jevrema Brkovića, Ivanović i njegove nazovi kolumne bile bi rodno mjesto ad hominem tekstova. On je svoj izraz lišio ozbiljnog sadržaja i sveo se na ruganje, denunciranje i uvrede, baveći se na najprizemniji način privatnošću onih sa kojima se obračunava… I, sad, on, takav, nariče nad sopstvenom povrieđenošću i tuži zbog duševnih bolova? Bilo bi pravno logično i društveno racionalno zakonom spriječiti osobe, koje su svojim djelom pokazale nesposobnost da spoznaju kategorije čast i ugled, da ovakvim procesima zamajavaju institucije i troše novac poreskih obveznika”, rekao je o današnjem ročištu vlasnik Antene M Darko Šuković.

Ivanović u tužbi traži 10.000 eura odštete zbog toga što je Antena M prenijela tekstove Šekija Radončića ”Voajer i balerina”, koje su objavile ”Dnevne novine”. Istim povodom Antenu M tužio je i istovjetan iznos odštete zatražio Miodrag Perović, takođe osnivač Vijesti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

@mileva ne filozofiraj. Miško, Milo, Slavko

Mileva
Gost
Mileva

Mutni dvojac. Mali i visoki. A visoki je opsjednut dugi niz godina onim drugim visokim. Tako je bio opsjednut njime i vođa jedne slavne partije, pa je sad nažost ostavljen od svakoga. Sujeta ubija.

@Mileva
Gost
@Mileva

Wtf? Što je pjesnikinja htjela da kaže? No comprende. Be more specific.

Jiko
Gost
Jiko

Dobro se zna u pg ko je druga familija, kako je osnovana ckb, odakle pare dvijema sluzbenicama sdk da osnuju ckb, okle pare za osnivanje vijesti, đe su se vijesti stampale 90′ u cijoj stampariji. Dokle misle perovic i ivanovic da se foliraju.

Dupleks
Gost
Dupleks

Šuković. Oličenje čestitosti I poštenja. Čovjek samo takav.

@Dupleks
Gost
@Dupleks

Nadam se da je ovo ironija.

Dupleks
Gost
Dupleks

Ada nijesi valjda mislio da je to istina I da zaista mislim tako. Ironija, nego što.

Poltron
Gost
Poltron

Dobri I pošteni Darko Šuković. Samo ću dodati- no comment. Ko razumije shvatiće.

Alek
Gost
Alek

Da se razumijemo. Ne volim tabloid ” Vijesti” nit Željka Ivanovića. Ali Darko Šuković je posebna priča. Ništa bolji od konkurencije nije. Klasični izvrtač činjenica. Kako njemu odgovara.

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Podrška Darku Šukoviću i AnteniM.

Ako cemo pravo
Gost
Ako cemo pravo

ANTENA M je najčasnije glasilo u CG. Bravo za Antenu M, za nepristrasne informacije, za njegovanje novinarske profesije, za ISTINU koju iznosite. Redovno vas pratim.

Wolfgang
Gost
Wolfgang

Tako mi te časti I poštenja. I istine.

Svjefol
Gost
Svjefol

Razni crnogorski kriminalni klanovi su bijelo perje naspram Ivanovica i njegovog sefa i ortaka… Najveci reketasi na balkanu. I oni su uvrijedjeni i povrijedjeni…..hahahahaha… Nisu oteli nivca koliko su planirli, za reketiranje. Kazna za njih je 5 i 19, kako je to Nikola I radio…. sibanje na glavnom gradskom tgu.

Mejbl
Gost
Mejbl

Zaboravio si da dodaš da su nadležni zavrnuli slavinu i Darku I Drašku. Zato su ovako puni jeda I gorčine. Sad crkavaju od muke. Svakome prema zasluzi.

Lopata
Gost
Lopata

Zašto gospodinu Ivanoviću ne napišete i nadimak, često nadimak otkriva dosta o čovjeku?

Ljaljo
Gost
Ljaljo

Koji? 😃

Slavko
Gost
Slavko

Vlada finansira Vijesti, a cdm prica kako su Vijesti ruski i srpski spijuni. Hahahaha, jasno je ko je ko ovdje…

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Sllavko složio bi se sa tobom u većini osim kod ovog da je jasno ko je ko ovdje , jer niko pametan i normalan nemoze ovu našu zavrzlamu riješit ko koga finasira i ko je sa kim u igri jer je vise ovo ludnica !!!!

Kotor66
Gost
Kotor66

Kako ne moze?? Kasno se zna ko za koga radi…ko na ciju vodenicu ide kad mu treba. Evo daj mi email objasnici ti sve i jos cu ti objasnit za svakog novinara ponaosob.

Fatmir
Gost
Fatmir

sljavko, opet ti bre? U svako čorbi zaprška. Uzmi radi nešto bre.

Send this to a friend