Hronika

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture kontrolisao policiju u Beranama i Andrijevici

Berane

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture NPM na čelu sa zamjenicom zaštitnika Zdenkom Perović, obavio je nenajavljeni, kontrolni obilazak Centra bezbjednosti Berane i policijske stanice u Andrijevici, saopšteno je danas iz kabineta zaštitnika ljudskih prava sloboda.

Kako je saopšteno, tokom obilaska je utvrđeno da je ispoštovan dio preporuka NPM-a, koje su prvi put upućene u Godišnjem izvještaju NPM-a 2015. godine.

“Preporuke su se odnosile na unapređenje materijalnih uslova u prostorijama za zadržavanje, u kojima borave zadržana lica najduže do 72 sata. Stare prostorije ni u kom pogledu nijesu bile uslovne – kada je u pitanju dotupnost vode za piće, adekvatnog prirodnog osvjetljenja, sanitarnog čvora itd”, navode u toj instituciji.

Berane nekad

Ističu da su nove prostorije, koje su izmještene iz podrumskog dijela i nalaze se u blizini dežurne službe, u upotrebi nekoliko mjeseci.

“Međutim, zapažanja NPM su da i u odnosu na njih treba ispoštovati potrebne standarde – opremljenost prostorija shodno kvadraturi, dostupnost sredstava za higijenu u toaletu (naročito ako se uzme u obzir aktuelna situacija sa korona virusom)”, navode u kabinetu zaštitnika.

Berane sada
Berane sada

NPM je takođe utvrdio da nije ispoštovana preopruka u odnosu na precizno vođenje evidencija.

“Naime, pojedine evidencije nemaju arhiviran informativni list, nemaju potpise zadržanih lica ili policijskih službenika. Napominjemo da su svi ovi segmenti važni u prevenciji zlostavljanja i nedozvoljenog postupanja prema licima lišenim slobode”, dodaju u kabinetu ombudsmana.

Održan je i sastanak sa načelnikom Centra bezbjednosti Darkom Ćorcem i izuzeta je određena dokumentacija vezano za nedavna hapšenja zbog blokade puta kod Andrijevice, gdje će Zaštitnik postupati u okviru postupka pokrenutog po sopstvenoj incijativi.

Andrijevica

Tim NPM-a nenajavljeno je posjetio i policijsku stanicu u Andrijevici.

“Od zamjenika komandira Budimira Koraća tražene su informacije o organizaciji i funkcionisanju ove policijske stanice. Prostorije za zadržavanje u objektu stavljene su van upotrebe, ali se vodi dokumentacija o lišenjima slobode. Upravo je dio dokumentacije bio u fokusu analize NPM-a, koja je izuzeta radi daljeg postupanja”, naglasili su u ombudsmanovom kabinetu.

5

avatar
1000
5
0
0
 
4
TajfunRelistaJedan je MILOPiksi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tajfun
Gost
Tajfun

Prepisali smo evropske zakone,najliberalnih zemalja,a mi balkanci,primitivni,nekulturni,poluobrazovani itd.i imamo ovo sto gledamo svaki dan.Tesko policiji!

Relista
Gost
Relista

Ljudi jeste li normalni pored ovoliko kriminalaca jos se zale na uslove sve to treba u kotorski zatvor da osjete vlagu budj smrad pacove itd. Mozda bi se bar neki naucili reda. Jos najbolje otvorite hotele za robijase a narod nema leba da jede

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

Objavite komentar strucnjaci. Da i vas neke nije zabolio ovoliki narod danas po CG..
Policijo, bubrege im odvalite, kad vas kazne bar da vam nije zao!!

Piksi
Gost
Piksi

Zasto onda policiji ne uzmete sva prava??? Treba li da stoje na ulici kao glineni golubovi, da po njima pucaju kamenice, da se svaka zivotinja izivljava nad njima a oni da bi postupali po pravilima koje im namecete cute i trpe.Da im cetnicka omladina skandira da su ustase i onda da placu kako policija bije.Ponekad i treba da bije!!!

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

Za svaki udarac na policajca treba policija da crati 10. Sve preko neka bude tortura.

Send this to a friend