Hronika SUDSKI SAVJET OBJELODANIO ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE VRHOVNOG SUDA

Treći mandat Medenici jer nijesu htjeli da dopisuju Ustav

Vesna Medenica

Primjena odredbe o ograničenju ustavnog amandmana da na čelu Vrhovnog suda ista osoba može biti najviše dva puta nije izričito utvrđena u Zakonu o sprovođenju Ustava i zato ona važi za ubuduće, a svako drugačije tumačenje bi u protivnom značilo svojevrsno “dopisivanje” najvišeg pravnog aktajedne države.

Ovo je tumačenje i stav Sudskog savjeta naveden u odluci o izboru predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice u koji je Pobjeda imala uvid. Od kada je objavljena njena kandidatura u maju, koja je bila i jedina, dio javnosti koju čine stručnjaci prava kako iz naše države, tako i iz regiona, brojne nevladine organizacije, kao i pojedine političke partije, osporili su treći mandat Medenice zbog ustavnog ograničenja od dva mandata za istu osobu na čelu Vrhovnog suda.

Iz Sudskog savjeta sa ovim stavom nijesu bili saglasni i 16. jula dali su jednoglasnu podršku Medenici za treći mandat. Intervju sa njom trajao je nešto duže od sat i po, a vijećanje Savjeta hoće li je podržati 15ak minuta. Prethodno je “zeleno svjetlo”, takođe, jednoglasno, ona dobila i na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koju čini 18 sudija.

“Članom 1 Ustavnog zakona za sprovođenje amandmana I do XVI na Ustav propisano je da se oni primjenjuju danom kada ih proglasi Skupština Crne Gore, ako u pogledu primjene pojedinih amandmana ovim zakonom nije drugačije određeno, što u ovom slučaju nij e utvrđeno. U Ustavnom zakonu za sprovođenje amandmana nije navedeno od kada se primjenjuje ustavna odredba, iz čega se ne može zaključiti da se ona odnosi na svršeno činjenično stanje, odnosno mandate u proteklom periodu. Naprotiv, ukoliko to izričito nije utvrđeno, odredba važi za ubuduće”, navedeno je u odluci.

Ovo iz razloga, kako je napisano, zato što se volja ustavotvorca ne može pretpostavljati u situacijama koje nijesu definisane, već mora biti izričito navedena.

“U protivnom, drugačije tumačenje značilo bi svojevrsno “dopisivanje” najvišeg pravnog akta jedne države. S obzirom na to da je kandidatkinja Vesna Medenica, od stupanja na snagu amandmana, obavljala jedan mandat predsjednika Vrhovnog suda, odlukom Sudskog savjeta od 01-477/14, počev od 26. 07. 2014. godine, Sudski savjet je utvrdio da kandidatkinja ispunjava sve Ustavom i zakonom predviđene uslove za izbor predsjednika Vrhovnog suda”, istakli su iz ovog tijela.

Nakon što su sastavili listu kandidata koji su se prijavili na konkurs Sudskog savjeta za predsjednika, odnosno predsjednicu Vrhovnog suda, na kojoj je bila samo aktuelna predsjednica Vesna Medenica, ona je proslijeđena Opštoj sjednici Vrhovnog suda.

“Nakon obavljenog razgovora sa kandidatkinjom Vesnom Medenicom, Opšta sjednica Vrhovnog suda je tajnim glasanjem utvrdila obrazloženi prijedlog 3. jula da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Vesna Medenica i dostavila ga Sudskom savjetu. Kandidatkinja Vesna Medenica je tajnim glasanjem, jednoglasno, dobila povjerenje Opšte sjednice Vrhovnog suda, koja je prijedlog obrazložila rezultatima rada kandidatkinje ostvarenim u prethodnom periodu, podnijetim programom rada, kao i stavovima iznijetim u razgovoru, zasnovanim na dosljednoj primjeni principa nezavisnosti, samostalnosti i nepristrasnosti suda i sudija”, istakli su iz Sudskog savjeta.

Prilikom obavljanja intervjua sa Sudskim savjetom, Medenica je, kako je navedeno, prezentovala program rada za mandatan od pet godina “zasnovan na vrijednostima kojima se vodila tokom obavljanja prethodnog mandata i motivisan ostvarenim rezultatima u svim oblastima djelovanja Vrhovnog suda“.

Programom je istakla intenciju crnogorskog sudstva da u narednom periodu i dalje teži dosljednom poštovanju principa nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti, uz punu posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje su preuzete u dosadašnjem procesu pristupanja Evropskoj uniji. Na osnovu intervjua i prijedloga Opšte sjednice Vrhovnog suda, Sudski savjet je jednoglasno donio odluku da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Vesna Medenica, dosadašnja predsjednica toga suda navodi se u odluci.

Izbor Medenice, kako su kazali, opredijelilo je i “iskustvo, zasnovano na 36 godina obavljanja sudijske i tužilačke funkcije, profesionalni i lični integritet kandidatkinje, rezultati rada postignuti u prethodnom periodu, sposobnosti organizovanja rada u sudu, kao i poznavanje poslova sudske uprave, što je prezentirano programom rada, a što dodatno govori o kvalitetu kandidatkinje za predsjednicu”. Medenica stupa na dužnost, kako je napisano, danom potpisivanja teksta zakletve.

Predsjednica Vrhovnog suda, koja je prvi mandat na čelu najvišeg suda obavljala od 19. decembra 2007. godine, a drugi od 26. jula 2014. godine, kazala je tokom intervjua Sudskog savjeta da bi razmislila da li da se povuče “da je bio samo jedan glas protiv” na Opštoj sjednici Vrhovnog suda.

“Kad vam struka da takvu podršku, sve ostalo je nebitno. Nebitni su mi i vaši glasovi zato što sam satisfakciju poslije 30 godina rada dobila u tajnom glasanju mojih kolega u Vrhovnom sudu”, kazala je Medenica 16. jula.

Na čelu Vrhovnog suda će biti narednih pet godina, odnosno do 2024. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Sramota! Šta to bješe, vladavina prava i pravno uređena država, MORAL, e…kodeks? Da li g.đa Medenica i njoj slični koji to podžavaju uopšte znaju!?

Nacelno
Gost
Nacelno

Ona nema ni radno iskustvo ni polozen pravosudni ispit ni zavrsen pravni fakultet , jer je sve te uslove stekla prije stupanja na snagu ustavnog amandmana koji se po sudskom savjetu ne primjenjuje retoaktivno

Ljuta
Gost
Ljuta

Nevjerovatna podrska osobi koja je uništila crnogorsko sudstvo gdje sudije sude po njenim stavovima a ne po zakonu…dovolno je vidjeti njen stav iz 2013 i 2015g o morskom dobru da je jasno o cemu se radi…..suprotno zakonu osnovni sudovi delegiraju hiljade predmeta drugim sudovima pa predmet iz kotora sude sudovi iz cetinja niksica itd…samo radi ovoga bi sudski savjet morao… Više »

Banja
Gost
Banja

Je li I Čedo Popović glasao.

eto
Gost
eto

Hitno prilagoditi ustav da ovakve face imaju dozivotnu funkciju jer ih to pripada od Boga.Kad zakovrne da je naslijedi neko iz familije.

Pravnik
Gost
Pravnik

A misliš da neće neko iz familje?

Realnost
Gost
Realnost

Jednog dana kada bude narodu došlo da ocjenjuje ono što se danas radi u CG i šta su sve radili pred očima naroda biće kasno za njih,

TALOG
Gost
TALOG

Posteno i casno,kao i sve ostalo u ovojvBUCKURIS drzavi.
Alal vjera ,,PRAVNICI,,

Bali beg
Gost
Bali beg

Zasluzila je dozivotno da sudi.

Nikola
Gost
Nikola

Nije ni cudo, odlicno radi svoj posao. Kriminalci na slobodi, osnovna prava gradjana nisu zagarantovana. Super.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Znaci, imali smo Filipa III Nejakog i sad Vesnu III-prve familije. Eto, toliko o postovanju ustava i zakona.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ovo je da ti pozavide mnoge africke azijske i juznoamericke drzave. Mi kao da nismo dio evrope no taman sjeverna koreja

Ksenija
Gost
Ksenija

To samo moze da bude kod nas .Kadija te tuzi kadija ti sudi

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

dje nece bit 3 puta, zaduzila nas se

Pravnik
Gost
Pravnik

I četvrti put,ako tata kaže!

Send this to a friend