Hronika MEĐUNARODNA ISTRAGA O POSLU OD DVIJE MILIJARDE VODI DO ODBJEGLOG BIZNISMENA

Trgovina karbonom Kneževiću bila paravan za šverc oružja Iranu?

Duško Knežević (Foto: Screenshot TV Aldžazira)

Da li se iza slučaja “Karbon”, koji vodi Specijalno državno tužilaštvo, krije i šverc oružja, posao vrijedan preko dvije milijarde eura u koji je uključen i odbjegli biznismen Duško Knežević? Prema pouzdanim informacijama CdM-a i Vikend novina, operativni podaci dobijeni kroz saradnju sa FBI i drugim međunarodnim istražnim timovima pokazuju da ima razloga za sumnju da se upravo iza slučaja trgovine karbonom krije šverc oružja ogromne vrijednosti, koji se povezuje sa Kneževićem.

“Dosadašnja istraga međunarodnih timova pokazuje da postoji osnov sumnje da se ne radi o karbonu, nego o trgovini oružjem, poslu vrijednom preko dvije milijarde eura, u kojem je učestvovao Duško Knežević preko svojih firmi i banaka, kao i preko nekih drugih banaka koje nijesu bile u njegovom vlasništvu. Pare su stizale preko pojedinih arapskih država”, kazao je izvor Vikend novina.

Informaciju da se odbjegli biznismen sumnjiči da je organizator šverca oružja u četvrtak je objavio portal CdM.

<<<CdM saznaje: Pokrenuta istraga protiv Duška Kneževića zbog šverca oružja Iranu<<<

“Dosadašnja saznanja iz istrage ukazuju da je organizator ovog nezakonitog posla bio odbjegli biznismen Duško Knežević, te da je oružje plasirano posredstvom lažne licence koja se odnosila na trgovinu jednom vrstom hemijskog sredstva čija je trgovina inače dozvoljena”, rekao je izvor CdM-a.

Bezbjednosne službe sumnjaju kako je riječ o nelegalnoj prodaji oružja Iranu, zbog čega se provjerava i poslovanje jedne banke koja ima sjedište u više zemalja zapadnog Balkana.

Specijalno državno tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo o ovom slučaju, a iz Ambasade SAD-a CdM-u je odgovoreno da “u skladu sa našom politikom, ne komentarišemo pitanja koja se tiču krivičnih istraga”.

Odbjegli biznismen se preksinoć oglasio preko portala borba.me prozivajući “režimske medije” da ga lažno optužuju, ne nudeći pritom nikakvu argumentaciju kojom bi osporio navedenu informaciju. Priču je, po svom starom običaju, prebacio na politički teren navodeći da se “Milo Đukanović plaši njegovog političkog djelovanja, pa preko svojih medija objavljuje neistine o njemu”, tvrdeći da je objavljena informacija “očajnički spin”, kao i da njegova “borba neće prestati dok Đukanović ne ode sa vlasti”. Takođe je poručio da kao državljanin Velike Britanije ima “svu pravnu sigurnost”.

Istragom u slučaju “Karbon” se, podsjetimo, već više od godinu bavi Specijalno državno tužilaštvo. Glavni specijali tužilac Milivoje Katnić je još početkom prošle godine u emisiji “Ukrštene riječi” saopštio da je jedan od postupaka koji vodi SDT zloupotreba ovlašćenja u privredi, u vezi sa formiranjem preduzeća “Global Carbon”, prilikom čega je učinjena šteta od 1,9 miliona eura. Kasnije je na pres konferenciji saopšteno da je trgovina karbonom iza koje stoji Duško Knežević iznosila oko 300 miliona…

Slučaj trgovine karbonom jedini je u čiju se odbranu nije upuštao odbjegli biznismen, izuzimajući komentar za portal borba.me da se sve optužbe na njegov račun odnose na “visokotehnološki kriminal”

Prva je optužba, kako je izjavio, za karbon, gdje je “Atlas kapital bio među svjetskim bankama i investicionim kućama, članica prestižne visokotehnološke berze Bluneks iz Pariza, čiji je osnivač Njujorška berza. To je jedini slučaj, u finansijskom smislu, da neka firma koja je povezana sa Crnom Gorom bude članica te renomirane kuće”, izjavio je tada Knežević.

Podsjetimo, berza trgovine karbonom je omogućena Kjoto protokolom i sporazumom iz Pariza kojima se daje mogućnost zemljama potpisnicama da ispune obaveze iz protokola o smanjenju gasova staklene bašte. Među ponuđenim rješenjima je i mogućnost trgovine karbonom koja je za cilj imala da se zemljama u razvoju pruži šansa da dobiju investicije za razvoj zelene ekonomije. Sudeći po dosadašnjim rezultatima istrage, trgovina karbonom bio je još jedan od kriminalnih poslova Duška Kneževića koji je, kako se sumnja, služio kao paravan za šverc oružja.

Specijalno tužilaštvo, podsjetimo, početkom prošle godine javnosti je predstavilo šemu po kojoj je IBM banka posredstvom “Global Carbona” omogućavala kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona. Karbon nikad nije kupljen, krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj. Prema informacijama Vikend novina, Specijalno tužilaštvo je još prije godinu poslalo zahtjev za dostavljanje dokumentacije koja je vezana za pravna lica u Francuskoj, povezana sa Kneževićem i sumnjivom trgovinom karbonom.

Afera Global Karbon

U aferi Global karbon, osim Kneževića na optužnici su se, podsjetimo, našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član Odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Atika land i Mogren hil, Brankica Bašović. Istragom je Tužilaštvo došlo do konkretnih dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećena Invest Montenegro banka.

Prema kriminalnom planu Kneževića povezane kompanije i poslovne banke formiraju preduzeća u koja ulažu novac koji kasnije transferišu na nezakonit način. Grupa koju je predvodio odbjegli biznismen za 1,9 miliona eura oštetila je firmu Global karbon, čiji je osnivač IBM.

IBM i Atlas banka posredstvom Global karbona omogućavali su kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi za kupovinu karbona. Karbon nikad nije kupljen, a krediti su završili kao depoziti povezanih pravnih lica u Francuskoj.

Kako se navodi u optužnici, Knežević je davanjem pozajmice od milion eura stranoj kompaniji Mega Gulf Investments Holdings Limited, koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku. Na predlog Duška Kneževića predsjednika Atlas grupe 2008. godine IBM banka osnovala je preduzeće Global karbon d.o.o. Podgorica, koje se bavilo trgovinom prava na emisiju štetnih gasova.

35

avatar
1000
26
9
0
 
35
kum ŽoržoTvrtkoMr.EvilЦар🇷🇺РомановVidovnjak
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

A šta je to karbon?

Vidovnjak
Gost
Vidovnjak

Mislim da je Knezevic pucao sad u Atinu na ove vodje.Prvi sa lijeva na one slike.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Svaka čast, imaš oko sokolovo! Maskirao se bio u crnca sa brkovima.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Juče pominjaste milijarde-sad milione… A da provjerite još jednom da nisu bile čačkalice?

Ogledalo...
Gost
Ogledalo...

Omekšaj se malo i pročitaj članka do kraja. “…posao vrijedan preko dvije milijarde eura u koji je…”

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Shvataš li ti druže da poslove sa Iranom pored Izraela provjerava čitavi svijet-naročito kad je naoružanje u pitanju? Malo se zezam ali naoružanje nije posao u tim ciframa za pojedince u to se i drzave teško upustaju jer previše rizikuju.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Kavačani u hajduke. Prisluškuju mi telefon.

Haris
Gost
Haris

Sve lažete

Crnogorsko ture
Gost
Crnogorsko ture

Sve što je radio radio je sa đukanovućima

Brzi
Gost
Brzi

Po njima niko ništa nije radio samo DK, odakle onda pokraše milione.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Они пуштили Дула да краде од свих, па му сад узели све.

Cmrdin
Gost
Cmrdin

Dragi čitaoci, dobro došli na CafeDelSrpska, četnička smjena na dežurstvu, prolaze samo komentari koji izruguju sve nesrpske narode svijeta. Uživajte!

Sefket
Gost
Sefket

Jeli ovo Bob Rock davao imena kompanijama.Sve Global i International.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo su rezultati američke istrage. FBI je američki državni organ za borbu protiv kriminala. Čini mi se da se neki ođe prave blesavi, jer ovo nije Katnićeva istraga, već američka. Dulje, doktore nauka, sad si ga ugasio! Zato si se ušitio u zadnje vrijeme, depresija te uhvatila, jer znaš da FBI- u ne možeš pobjeći.

Milorastok
Gost
Milorastok

Da li istraga fbi obuhvatala vlast cg…. Sig su znali sta se desava..

Ćotek
Gost
Ćotek

Da da… slažem se sa izvorom ovih nezavisnih medija… kao I sa činjenicom da je isti finansirao vlast tokom izbora. I to bi ste trebali da nas podsjetite.

milo
Gost
milo

Igleda Druže Milo,da je KARBON PODGORICA proizvodila štetne plinove a kako pa upotreba fažola prekomjerno.

Slavko
Gost
Slavko

Ahahahahahahaah, je li moguce da nista bolje nisu mogli smisliti hahaahahah

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Duško je pravio nezavisnu Crnu Goru! Platio je 100.000$ Bilu Klintonu da dođe u Budvu i pohvali Crnu Goru. Bil došao, provodio se i na kraju rekao: “Baš je lijepa ova Makedonija.”

Papaya
Gost
Papaya

On je takodje svercovao vunjene carape za norvesku a paravan mu je bio eBanking koji mu je sad ukrala prva banka😃😃😃 oruzje se bez amerikanaca ne prodaje nidje.

cetinje
Gost
cetinje

Papaya,a od kad se kod veli “VUNJA”koliko ja znam,a znam dobro da je “VUNA”sem u okolini Boana.Aj polako da te ne traze.

Ime
Gost
Ime

Vidi se poznavanje materije iz tvog komentara, ne radi se o ebankingu nego o ecommerce-u

Svastara
Gost
Svastara

Podrhtava C.G.
Sve mi se cini opalice brzo zemljotres

Dkdk
Gost
Dkdk

ŠTA URADI OVAJ DUŠKO OD CRNE GORE…. A SVO TO VRIJEME NIKO NIŠTA NIJE ZNAO DOK IM JE PARE DAVAO….. PRAVI MAĐIONIČARI

Duško prdnjava
Gost
Duško prdnjava

Je li jeo pasulja?

Enee
Gost
Enee

Odje sve I svasta jede, ispliva na povrsinu svasta kasnije. Isplivace no neznam ko ce to smece cistit

Sunce sa juga
Gost
Sunce sa juga

On je ubacio VIRUS u Evropu
Kaznit ga treba sa 500 eurica

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovaj odbjegli biznismen kako se to prikazuje sada od strane ovog orovladinog medija i id strabe ove vlasti je saradnik i prijatelj mnogih iz vrha ove vlasti i kojoj vlasti je i pomagao i sve to je radio u vrijeme ove vlasti,ali sada se tek otkriva što je radio kad je pukla tikva među njima.Ali gdje su mnogi drugi ovakvi… Više »

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Pocni im reket placat mozda se smiluju

Ada Pero
Gost
Ada Pero

Ima da mu zakače još barem 5 afera…to ti je tako kad ideš protiv sistema.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Koliko para ima a nece par vunenijeh carapa da mi daruju

Snob do snoba
Gost
Snob do snoba

D.K. ohhhh tebe jadnome lisi mene postenoga I lisi ti djece koliko te vole
Ti si im veca nocna mora nego Amfilohije
Haha

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

NE DVOUMITE SE
ON JE UBIO FRANCA FERDINANDA

SECERU
Gost
SECERU

Pozurite sa D.K. om
Zemljotres vas trese dps

Nemocni
Gost
Nemocni

Hahahahahahaha hahahaha
Koliko li je Milo tezak kad je D.K. ovolicko mocan

Send this to a friend