Hronika

Tužilac Radonjić se kune da nije davao novac na kamatu

Bivši tužilac Višeg državnog tužilaštva Grujo Radonjić i još troje optuženih Nikola Pajović i Aleksandar i Aleksandra Đurapčević juče su u Osnovnom sudu u Kotoru kategorično negirali navode iz optužnice koja ih tereti za zelenaštvo, piše Pobjeda.

Nakon četiri odlaganja, juče je pred sutkinjom Momirkom Tešić počelo suđenje. Osnovni državni tužilac Žarko Pajković je prije početka glavnog pretresa dostavio sudu na uvid zapisnik od 1. aprila o pregovaranju sa okrivljenima Pajovićem i Đurapčevićima, navodeći da nije postignut sporazum o priznanju krivice, što je bio prijedlog njihovog branioca advokata Dragoljuba Đukanovića.

Svi optuženi juče su negirali krivicu i ostali pri svim navodima datim pred Specijalnim državnim tužilaštvom u Podgorici. Radonjić juče nije imao ništa novo da doda u svoju odbranu, osim što se zakleo u Boga i svoje najmilije da nije učinio nijednu radnju koja mu se optužnicom stavlja na teret.

“Kunem se u Boga i sve svoje najmilije, kao čovjek i profesionalac, da nijesam učinio nijednu radnju koja mi se optužnicom stavlja na teret, a koja predstavlja obilježja krivičnog djela”,  kazao je Radonjić.

Okrivljeni Pajović je kazao da ima zdravstvenih problema, te da je nakon ovog događaja doživio dodatni stres. On je rekao da je pošteno radio i zarađivao čitav svoj život, da je 30 godina bio taksista, a da se u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno bavio prodajom deviza.

“Zarađivao sam dosta i imao dosta novca, pa sam svojim prijateljima koji su bili u nevolji i kada su mi to tražili pozajmljivao, ali nikada u životu nijesam nikome dao novac na kamatu. Neki od njih kojima sam pozajmljivao novac htjeli su samo da me časte za tu uslugu, neki nijesu, ali ja nikada ni od koga nijesam tražio novac, niti pozajmljivao na kamatu. Ima nekih koji mi ni do dan-danas nijesu vratili dug. Aleksandra Đurapčevića poznajem 20 godina i tačno je da sam mu u dva navrata pozajmio novac, a on se sam ponudio da će mi davati dva odsto kamate mjesečno, iako ja to nijesam tražio. Jednom mi je na ime mjesečne kamate dao 750 eura, naredna dva mjeseca po hiljadu eura i četvrti mjesec 200 eura”,  kazao je Pajović.

Aleksandar Đurapčević je ispričao da kada je davao odbranu pred tužilaštvom nije angažovao branioca, već je ispričao sve onako kako je bilo.

Kazao je i da ne može prihvatiti da je učinio krivično djelo jer ga je, kako je istakao, “oštećeni u ovom postupku Danilo Pejović bukvalno navukao da sve ovo uradi.

On je rekao da je sa Pejovićem bio dugogodišnji prijatelj i poslovni saradnik, te da mu je supruga radila u Pejovićevoj firmi.

“To je jedan manipulator kakav ne postoji na ovom svijetu, navukao me da sve ovo uradim, kao da sam neka budala. Zbog svega ovog ja sam danas socijalni slučaj, a žena mi više ne radi. Ne mogu nikako da prihvatim da sam učinio krivično djelo koje mi se stavlja na teret”,  kazao je Đurapčević. On je naveo da Pejović u posljednjih godinu plaća lično obezbjeđenje, da često putuje u inostranstvo, te da je za sve to potrebna određena suma novca koju ne može sebi priuštiti neko ko je u teškoj materijalnoj situaciji.

Govoreći o pozajmici od Nikole Pajovića, Đurapčević je kazao da je on sam ponudio Pajoviću mjesečnu kamatu od dva odsto, te da se radi o dugu od 50 hiljada eura. Naveo je da je Pajoviću dao samo dvije mjesečne rate od po hiljadu eura, a da je u međuvremenu prodao svoje vozilo za osam hiljada eura tako da mu sada duguje 40 hiljada eura.

Na pitanje branioca okrivljenog Radonjića, advokata Mitra Mugoše, Đurapčević je kazao da mu je poznato da je Radonjić samo u jednom navratu pozajmio Pejoviću 30 hiljada eura, ali da nikada kada se nalazio sa njima dvojicom nije ni od jednog od njih čuo da je to pozajmica na kamatu.

“Nakon što je od Radonjića pozajmio 30.000 eura, desetak dana poslije toga je išao u Holandiju gdje je kupio sedam vozila koja su uvezena na ime firme Montenegro prevoz Pejović d.o.o. Podgorica. U potvrdi koju je potpisao kada je od Radonjića pozajmio novac, nigdje nije pisalo da je novac dat na kamatu, rok za vraćanje, a nije bio naznačen ni način vraćanja novca. Ja sam bio garant da će taj novac da se vrati. Radonjića poznajem još od 1990. godine, ali se nijesmo družili intenzivno, gledali smo se možda jednom godišnje”, kazao je Đurapčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Thomy
Gost
Thomy

On i njemu slični tužioci treba da sastave kvalitetnu tužbu protiv Kalića i sličnih ?

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Nisam u obraz ti se kunem…a ti znas da je obraz za mene, svetinja….

niĐe veze
Gost
niĐe veze

Kad se kune SDT mogu i ja… BRUKA CRNA ZA STRUKU I ZA DRŽAVU !!! SAD ĆE MU KOLEGE PRESUDITI 6 MJESECI USLOVNO…

Boris
Gost
Boris

je li bez majke osta? ostroga ti?

Strijelac
Gost
Strijelac

Opšte mjesto u priči karakterističnoj za kamataše.Sve ih treba osuditi, jasna je njihova krivica ko gođ poznaje takve ljude.Kazniti zatvorom i zaplijeniti imovinu, naročito Radonjića koji umjesto da tuži, krši zakon.

Stužilac
Gost
Stužilac

Nisam keve mi, svega mi što mi je sveto i milo, dabogda mi prešjednik crka ako sam, ne bi ja, kako mi ne vjerujete, a viđite me …

Uskok
Gost
Uskok

Bez djoka osta ako nije Tako!

aoo
Gost
aoo

covjek mu se sam ponudio da mu da kamatu? e ovo je kralj

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Kuuunem ti se Bogom,
Neću više s’ tobom…

mojsilović
Gost
mojsilović

Pik milovo srce!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Besvakoga

Boka
Gost
Boka

E ako sam bez majke ostao

budvamne
Gost
budvamne

Stvarno bi bilo lijepo da eto tako živimo u nekom svijetu dje se ima da se da prijatelju 50ak ‘iljada evra, pa kad ti vrati, da se pomogne onako drugarski. No mi nešto stvarnost govori da to ovđe nije slučaj, čast izuzecima ako ih ima, ali najprije će bit da sve treba u Spuž pa nek se kunu kod tamošnjih… Više »

Zelenaš
Gost
Zelenaš

Neka dadne zalog na zakletvu!

B122
Gost
B122

Ostrogami’

Send this to a friend