Hronika

Tužilaštvo smatra da nema uslova za otpust Mandića, njegov otac nudi nekretnine

Foto: Ivana Božović, Pobjeda

U podgoričkom Višem sudu održano je ročište o molbi Damira Mandića o uslovnom otpustu iz zatvora. Tužilaštvo je saopštilo kako smatra da nijesu ispunjeni uslovi za otpust uzimajući u obzir težinu krivičnog djela koje je za posljedicu imalo smrtni ishod, dok odbrana tvrdi da je procjena UP da se nisu stekli uslovi za otpust paušalni.

Mandićev advokat Stefan Jovanović kazao je da pored činjenice da su ispunjeni kako objektivni, tako i subjektivni uslovi, a čije ispunjenje je neophodno u konkretnom slučaju, otac osuđenog Sabahudin Mandić je kod notara sačinio izjavu kojom potvrđuje da će ukoliko se uvaži molba, on će staviti hipoteku na nepokretnosti u njegovoj svojini, a sve u cilju obezbjeđenja naknade štete koja je nastala krivčnim djelom koje je počinio njegov sin.

“Pomenutu izjavu prati list nepokretnosti i procjena ovlašćenog procijenjivača. Odbrana smatra da bi se na ovaj način potpuno obezbijedila naknada šteta”, kazao je Jovanović.

Dodaje i da u pogledu procjene bezbjednosti rizika u konkretnom slučaju, postoji samo puka konstatacija od Sektora UP da se nisu stekli potrebni bezbjedonosni uslovi za dobijanje uslovnog otpusta.

“Ova procjena nije obrazložena, u njoj nemamo koji rizici su procjenjivani, ko je vršrio procjenu, koje operativne radnje su preduzete i sa kim se razgovaralo”, naveo je Jovanović, dodajući da je sve navedeno predmetnu procjenu čini paušalnom.

“Iz navedenog smatram da ova procjena od strane vijeća ne treba da dobije karakter odlučne činjenice. Nasuprot, treba da ima ono što zakonodavac propisuje a to je suština da li se osuđeni tako popravio da se osnovano može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, odnosno da li je ostvarena svrha kažnjavanja. Odbrana smatra da je ostvarena svrha kažnjavanja i ostaje pri podnijetoj molbi. Ukoliko vijeće smatra da je ova ocjena bitna onda predlaže da se odobri uslovni otpust uz određivanje jedne ili više obaveza predviđenih odredbama Zakona o izvršenju. Da navedana procjena ne mora imati karakter odlučne činjenice pokazuje i slučaj Feraris koji je dobio uslovni otpust iako je imao negativnu procjenu”, navela je Mandićeva odbrana.

Advokat Jovanović je priložio sudu izjavu Sabahudina Mandića ovjerenu pred notarom i procjenu tržišne vrijednosti nekretnine koju je odradio vještak Marko Radunović, kao i list nepokretnosti Uprave za nekretnine Podgorica.

Damir Mandić je ostao pri navodima advokata Jovanovića.

On je na pitanje predsjednika vanraspravnog vijeća Borisa Savića potvrdio da je u februaru i martu koristio beneficije posjete porodicii to 7.februara (vikend) i 9.marta ((sedmodnevni odmor).

Sa druge strane tužiteljka Suzana Milić usprotivila se prihvatanju molbe Damira Mandića i njegovog branioca o uslovnom otpustu.

“Tužilaštvo je mišljenja da molbu Damira Mandića i njegovog branioca treba odbiti kao neosnovanu jer u konkretnom slučaju ne bi bila ostvarena svrha kažnjavanja a ovo posebno ako se imaju u vidu visina zaprijećene kazne i teške okolnosti izvršenja krivičnog djela za koje je osuđen a koje se ogledaju u načinu izvršenja i nastanka smrtne posljedice žrtve ovog zločina Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan”, kazala je tužiteljka Suzana Mandić.

Predstavnica UIKS-a ukazala je da je u toku postupka odlučivanja došlo do izmjene stava policije o bezbjednosnoj procjeni i da je u vrijeme postojanja pozitivnog mišljenja Mandić iskoristio dvije posjete porodici.

Ona je istakla da je Mandić stabilna ličnost odgovornog ponašanja i jedan od najpozitivnijih primjera u zatvorskoj populaciji u odnosu prema okolini.

Ona je na kraju kazala da su se stekli uslovi za njegov uslovni otpust.

7

avatar
1000
3
4
0
 
6
LjutaVirusVirusRozajJeste
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Onaj sto je ubio Samira Usanagica in je imao uslove da dobije trecinu kazne. A Damir nije ubica i on nema uslove za trecinu kazne. Pravda !!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ucestvovao je u planiranom ubistvu ..neka prijavi saucesnike i neka se odmah pusti….

sudija
Gost
sudija

Džaba ti je sve,ti si Musliman,Bošnjak i pomiri se sa sudbinom.Ovo je najdemokratijska država gdje možeš da radiš šta hoćeš uz minimalne kazne i prijevremenog otpuštanja, ali to za muslimane i bošnjake ne važi.

Virus
Gost
Virus

I ne treba, živio DPS

Jeste
Gost
Jeste

Gospodine oce, ko god da je vrsio procjenu dobro je izvrsio. S obzirom na tezinu krivicnog djela vas sin treba da odsluzi kaznu do zadnjeg sekunda a ne dana, po zakonu Drzave!!!

Jeste
Gost
Jeste

Vi sto ste stavili minus procitajte zakon Drzave. Za ovo djelo za koje je gospodin osudjen, nema uslovnog otpusta i skracenja vec se kazna sluzi do KRAJA!

Virus
Gost
Virus

Za svako djelo postoji uslovni otpust

Send this to a friend