Hronika

U Srbiji uhapšen Veselin Vukotić

U velikoj akciji srpske policije uhapšeno je više bezbjednosno interesantnih osoba među kojima je i Crnogorac Veselin Vukotić, saznaju Večernje novosti.

Osim Vukotića, među privedenima su i Nebojša Stojković Stojke, Vladimir Jovanović Japanac, Zvonko Mateović, Miljan Vuković, Zoran Hadži Jovanović, Vladimir Karan, Ljubiša Lindo..

U toku su pretresi njihovih objekata.

Vukotić, je u vrijeme devedesetih važio za najopasnijeg crnogorskog kriminalca sa prebivalištem u Novom Sadu. Pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Duška Boškovića u Prčanju 1997. godine, zbog čega je trebalo da bude isporučen Crnoj Gori, dok ga je Srbija sumnjičila za ubistvo Andrije Lakonića zvanog Laki u klubu “Nana”, kao i za ubistvo Envera Hadrijua u Briselu 1990. godine.

Vukotić je možda najkontroverzniji kriminalac iz kriminalnog miljea devedesetih godina. Iako je dva puta osuđen na 20 godina zatvora, i dalje je na slobodi.

Za ubistvo Duška Boškovića, Vukotić je u odsustvu osuđen u Crnoj Gori na dvije decenije zatvora. Uhapšen je u Španiji 2006. po potjernici Belgije zbog sumnje da je u toj zemlji, po nalogu Savezne Državne bezbednosti, ubio političkog emigranta Envera Hadrija. Belgija je, međutim, pristala na izručenje Vukotića Srbiji jer je imao prebivalište u Novom Sadu. Po izručenju, Srbija je odbacila zahtjev Crne Gore da im ga preda.

Odmah po ekstradiciji je počeo sa izdržavanjem kazne dobijene u Crnoj Gori, ali mu je u ljeto 2009. pozlilo i prebačen je u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gdje su mu ugrađena dva stenta. Sud mu je krajem 2010. prekinuo izdržavanje kazne, a u aprilu 2011. obustavljeno mu je izdržavanje kazne posle zahtjeva za ponavljanje postupka.

31 Komentara na "U Srbiji uhapšen Veselin Vukotić"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend