Hronika

Ukinuta presuda o isplati milion eura Kalićima

Safet Kalić

Presuda Osnovnog sud u Rožajama da se porodici Safeta Kalića na ime štete nastale usled blokade preduzeća “Kristal“ isplati 1,1 milion eura ukinuta je, saznaje Dan iz tog suda.

Predmet je vraćen istom sudu na ponovno suđenje.

Prema saznanjima Dana, još nekoliko presuda za Kaliće je ukinuto.

Rožajski sud je ranije odlučio da se Kaliću isplati 1.154.470,13 eura na ime naknade materijalne štete za preduzeće AD “Kristal”.

Ta firma našla se među imovinom koja je bila oduzeta Safetu Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu dok su bili optuženi za pranje novca.

Kako preduzeće nije radilo u tom periodu, od 4. avgusta 2011. do 31. oktobra 2016. godine, sud je zaključio da im pripada odšteta u iznosu od više od milion eura.

Osim toga, država će u ovom predmetu platiti i troškove zakonske kamate u iznosu od 7.875,54 eura.

U ovom postupku rožajski sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, budući da je Kalić po ovom osnovu tražio da mu se isplati ukupno 1.509.400,56 eura.

Sud je tada donio i presudu da se u drugom predmetu Kaliću isplati još 462.899,80 eura.

Tužbom u ovom postupku Kalić je tražio naknadu od 704.671,91 euro za izmaklu korist za firmu “Tajson”.

Osnovni sud u Rožajama je prošle godine djelimično usvojio i tužbeni zahtjev Kalićevog preduzeća “Tajson”, gdje je potraživano da se po osnovu materijalne štete, odnosno stvarne štete nastale na objektu „Tajson” i opremi u tom kafe-baru dok je bio u vlasništvu države, isplati ukupno 199.917,45 eura.

Sud je djelimično usvojio njegov zahtjev i odlučio da mu se isplati ukupno 6.819,44 eura.

Kalići su rožajskom sudu prvo podnijeli osam tužbi, a zatim još dvije tužbe radi naknade materijalne štete na njihovoj imovini.

U prvom okončanom postupku dosuđeno im je 434.877 eura.

Prema podacima iz suda, rasprave su završene u četiri predmeta. Očekuje se pravosnažna odluka o tužbi kojom Kalići radi naknade štete za firmu „Turjak” od države traže 800.000 eura.

Najveću naknadu štete, u iznosu od 1.925.178 eura, Kalići traže na ime stvarne štete koja je nastala u firmi „M petrol”.

Kalić je nedavno podnio još dva tužbena zahtjeva protiv države Crne Gore. Radi se o tužbi tužioca AD „Kristal” i preduzeća „Daut i Daut“ radi nadoknade izgubljene materijalne dobiti.

Osim predmeta u Osnovnom suduu Rožajama, Kalići protiv države vode postupke i pred osnovnim sudovima u Podgorici, Kotoru i Ulcinju. I u tim predmetima traže višemilionske naknade, uglavnom zbog štete koja je nastala u njihovim objektima i firmama, pa i na vozilu „hamer”, dok je država raspolagala njihovom tada zaplijenjenom imovinom.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. Bili su optuženi da su oprali 7.773.127,06 eura.

Safet Kalić je Crnu Goru napustio krajem jula 2011. godine, kada su po nalogu tužilaštva, zbog sumnji da su prali novac, uhapšeni njegovi supruga i brat.

On je u njemačkom gradu Ahenu osuđen na četiri godine zatvora zbog saučesništva u proizvodnji i stavljanju u promet narkotika.

Kalić je u pritvoru proveo preko tri godine, nakon čega mu je odobren uslovni otpust.

Po isteku kazne u Njemačkoj, vratio se U Crnu Goru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

treba on mene da isplati odštetu, prodao mi je smeće od robe.

Bane blam
Gost
Bane blam

A kod blesavih Njemaca odležao 4 godine.

Nobel
Gost
Nobel

Aj hvala Bogu. Ima ga pa da je zrno graska.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

😂😂😂 pa opet 😂😂😂…

Sefket
Gost
Sefket

Trudnicko bolovanje se isplati.

nikola
Gost
nikola

Sada da cujemo misljenje nase vrhunske pravnice MEDENICE

Veka kanarinka
Gost
Veka kanarinka

daće mu pola- pola.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kriminal se ne isplati!

brkoo
Gost
brkoo

Zar nije dovoljno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj da tužioc dokaže porjeklo novca . Izgleda da tužioca nije interesovala presuda iz Njemačke a ni sud.

Sanja
Gost
Sanja

Na osnovu čega je određena visina odštete? Gdje su te firme koje posluju tako dobro da neko može pošteno da zaradi milion za godinu dana …Ajde molim vas, nema država novca za bacanje.
Pomognite državu bar vi što ste u stanju neki novac da zgrnete, jer je nesposobni dobro čerupaju

Sova
Gost
Sova

Da je sreće, visina odštete bi se računala na osnovu poreza koje plaćaju firme. Ovako, ja sudiji kažem da je moja firma imala prihod 10 miliona eura, i on presudi. Porez je osnova!

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ni suda ni drzave.

Ćotek
Gost
Ćotek

da se isplate te pare ovome poštenome biznismenu

sused
Gost
sused

doduse posten a stoje unistio stotine zivota sa svojom drogom i stvorio imperiju ma more smrdu u zatvor trpaj i da se nikad ne vadi vise

Send this to a friend