Hronika

Ukinuta presuda: Ponovo će se suditi optuženima za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Ljubo Bigović

Optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića ponovo će suditi jer je Ustavni sud Crne Gore ukinuo presudu optuženima za taj zločin. Na sjednici Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama osuđenih Ljuba Bigovića i Saše Borete odlučeno je da se ukine presuda Vrhovnog suda Crne Gore, izrečena 20. oktobra 2015. godine i da se predmet vrati na ponovni postupak.

Odlukom Ustavnog suda suđenje će biti vraćeno na ponovni postupak Višem, Apelacionom i Vrhovnom sudu.
Ustavni sud je ocijenio da je Saši Boreti i Ljubu Bigoviću povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Osim presude, sudije Ustavnog suda ukinule su i odluku Vrhovnog suda u predmetu za ubistvo Slavoljuba Šćekića kojom je optuženima odbijen zahtjev na podizanje predloga za zaštitu zakonitosti.

To ne znači da će oni biti oslobođeni krivične odgovornosti jer se Ustavni sud time nije bavio već samo povredom Ustava i Konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je saopštenje da je “zbog dužine trajanja krivičnog postupka u predmetu Višeg suda u Podgorici Ks.br.l/12 (raniji predmeti Ks.br.10/14, i K. br.6/06) podnosiocima ustavnih žalbi, Saši Boreti i Ljubu Bigoviću, povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku iz člana 32 Ustava i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda”.


Krajem marta Evropski sud utvrdio je da je država Ljubu Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo 5,5 godina.Njemu je dosuđeno 7.500 eura nematerijalne štete.

Za ubistvo Slavoljuba Šćekića 30. avgusta 2005. na po 30 godina zatvora osuđeni su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bobo
Gost
Bobo

Ovu vijest sam procitao dva puta da provjerim da nije kakva greska…ali nije greska,greska je sto mi zivimo ovdje!

Bobo
Gost
Bobo

Kakvu poruku salje drzava kad ubice uglednog I postenog policajca cekaju oslobodjenje I milionsku odstetu??

Kiko
Gost
Kiko

Procitaj sto pise, ukinuta je odluka iz razloga koji su zastiđeni samim Ustavom i zakonom, ako to uzmes u obzir onda moras znati da dobra koja su zasticena najvisim pravnim aktima imaju za prioritet u odnosu na pojedinacan slucaj, upravo iz razloga zastite drustva kao cjeline. Posto najteza krivicna djela ne zastarjevaju ponovice im se suđenje. Sto ti tu nije… Više »

Serdar
Gost
Serdar

Kakva država takav i sud. Ko je od sudija i tužioca odgovarao za loše ili nikako urađene presude. U ovoj državi Šarić i Kalić i njihove ekipe dobijaju oslobađajuće presude i nadoknadu štete. Da li to ozbiljna država može da dopusti sebi?

Pank
Gost
Pank

Itekako moze ako procitas da je Amerika, Italija i mnoge druge drzave vodile neodređen broj suđenja protiv mafije, da su ti procesi bili veoma komplikovani i da se veliki broj zavrsio neuspjesno do trenutka kad je FBI ubacio svog covjeka u mafiju. Cuveni film Doni Brasko!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Tako dugo će im suditi, dok ih ne oslobode.

MirnaNikč
Gost
MirnaNikč

Hahaha,ima pravde u CG…

Osa
Gost
Osa

SJAJNO ! E DA VIDIMO SAD KOLIKO CETE LJUDI IZ STRUKE POZVATI DA OBJASNE CIJA JE GRESKA !!! HAJDE BUDITE AZURNI KAO ZA NEKA MNOOOOGO MANJE VAZNA DESAVANJA !!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne vjeruj novinarima sto pišu….i na autobus pise Robna Kuća pa ništa ne možeš kupiti osim vožnje karte…..a sudije? E to jeste za sprdnju sta radi vecina njih….bogate se …

Staxe
Gost
Staxe

Polako te,polako te…

anonimus
Gost
anonimus

Bravo “državo”! Bravo “ljudine”!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Kolika je kvota na oslobadjajuće presude?

Animus
Gost
Animus

Taman kvota, nase sudstvo je Showbisnis.

Tako se piše
Gost
Tako se piše

Show business

Maja
Gost
Maja

Ovo moze samo u Besudnoj zemlji. U USA bi odavno bili peceni.

G20
Gost
G20

Oslobadjate ubice policajaca? Parama od kokaina skaljarci kupuju slobodu! Sramno!

Da da
Gost
Da da

Bravuśane, nisu oslobodjeni, nego su na osnovu njihove zalebe ukinute presude i vraceno na ponovno sudjenje, procitaj malo, ne samo naslov citas!

Send this to a friend