Hronika

Vojvodići će uplatiti 10.000 eura za Stefanovo liječenje

Stefan Novoselac

Iznošenjem završnih riječi u utorak je u Osnovnom sudu u Baru završeno suđenje Petru Vojvodiću (20) iz Bara zbog nanošenja teških tjelesnih povreda dvojici mladića iz Rume Stefanu Novoselcu i Dejanu Grujičiću, tokom njihovog ljetovanja u Sutomoru, krajem avgusta prošle godine.

Vojvodić je priznao krivično djelo, izrazio kajanje i žaljenje. Porodica Novoselac nije se pridružila krivičnom gonjenju.

Sudija Tamara Spasojević zakazala je izricanje presude za petak u 13:30.

Tužilac Radovan Đurišić je precizirao optužnicu u skladu sa nalazom vještaka medicinske struke dr Krsta Nikolića, te predložio sudu izricanje zatvorske kazne Petru Vojvodiću.

“Smatram da je provedenim dokazima, kako u prethodnom postupku tako i na glavnom pretresu, a prije svega se to odnosi na precizan, detaljan, jasan, nalaz vještaka medicinske struke, koji je saglasan sa iskazom svjedoka oštećenog Dejana Grujičića, na nesumnjiv način dokazana svaka tačka optužnice. Stoga predlažem sudu da okrivljenog oglasi krivim i izrekne kaznu zatvora u skladu sa zakonom”, kazao je tužilac Đurišić.

Vojvodiću se na teret stavlja i krivično djelo nasilničko ponašanje.

Advokat Stefana Novoselca, Mirko Bošković kaže da iz sprovedenih dokaza, nesumnjivo je da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret upravo na način kako je u predmetnoj optužnici .

“Što se tiče oštećene strane od samog početka porodica optuženog Vojvodića je pokazala jedan korektan odnos, interesovala se za stanje oštećenog”, kazao je advokat Bošković dodajući da je na pomolu bio i neki dogovor oko njihovog učešća u snošenju troškova daljeg liječenja oštećenog tako da iz svega navedenog prenosim stav oštećenog koji ne želi da se pridruži krivičnom gonjenju.

Branilac optuženog, advokat Dragutin Durutović u svoje lično i u ime porodice Vojvodić iskazao je žaljenje i izvinjenje porodici Novoselac zbog nemilog događaja koji je prerastao u krivično djelo sa vrlo ozboljnim posledicama po oštećenog. Durutović se izvinio i porodici Grujičić.

“U odnosu na navode iz optužnog akta jasno je da je moj klijent priznao izvršenje krivičnog djela i da je sve vrijeme tokom postupka bio svjestan šta je uradio. Sa krivično – pravnog stanovišta ne umanjujući njegovu krivicu za učinjeno smtaram da postoji samo krivično djelo teške tjelesne povrede, a ne i krivično djelo nasilničko ponašanje koje mu se optužnim aktom stavlja na teret. Smatram da je Petar Vojvodić prilikom izvršenja ovog krivičnog djela bio u stanju nepromišljenosti, razdraženosti i da nema direktan umišljaj u odnosu na posledicu već da je evetualni umišljaj da je pristao na radnju izvršenja”, kazao je Durutović.

Dodaje da kroz kaznu i Petru treba dati šansu da se popravi, resocijalizuje jer je pred njim život.

“Neću ukazivati sudu na olakšavajuće okolnosti kojih svakao ima i koje sud zna. Vjerujem da će sud uzimajući u obzir sve okolnosti odmjeriti pravičnu kaznu”, zaključio je advokat Durutović koji se zahvalio porodici Novoselac na jednom ljudskom odnosu u teškim trenucima kada je život njihovog sina bio ugrožen.

Majka Petra Vojvodića kazala je da će porodica Vojvodić, porodici Novoselac uplatiti 10.000 evra za nastavak Stefanovog liječenja.

Podsjetimo, tokom sudskog postupka Petar Vojvodić je mijenjao svoju odbranu – od kajanja do toga da priznaje djelo, ali ne i posledicu.

Petar Vojvodić tokom iznošenja završnih riječi kazao je da od početka osjeća kajanje i žaljenje.

“Priznajem izvršenje krivičnog djela za koje se teretim. Tačno je da sam tokom postupka iznio određene dileme koje su otklonjene kada je saslušan vještak medicinske struke. Podržavam što moja porodica želi da pomogne koliko ima mogućnosti. Ovo što sam uradio volio bih da mogu vratiti vrijeme i da se nije desilo”, kazao je Vojvodić.

Porodica Stefana Novoselca se nije pridružila krivičnom gonjenju.

“Mi od njegovog gonjenja nemamo ništa. Nama je najvažnije da se Stefanovo stanje lagano poboljšava. Nalaz krvi je dobar. Stefan vježba svaki dan, tri puta dolazi fizioterapet, dva puta logoped, ima lagamog napretka. Takođe, treba da ide hiperbaričnu komoru”, kazao je Stefanov otac Nikola.

Stefan Novoselac je u bolnici proveo skoro četri mjeseca, od toga je oko 40 dana bio u komi.

Vještak medicinske struke Krsto Nikolić kazao da su povrede koje je zadobio Stefan Novoselac bile teške i opasne po život. Prema riječima vještaka medicinske struke Stefan Novoselac danas “nije direktno životno ugrožen, ali za složenije aktivnosti potrebna mu je tuđa njega i pomoć”.

Vojvodić je u pritvoru proveo skoro sedam mjeseci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kiseli
Gost
Kiseli

Kaže advokat da nije bilo nasilja?

Zeljkovic
Gost
Zeljkovic

Uz dobru zatvorsku kaznu

Lavica
Gost
Lavica

Zar toliko vrijedi jedan ljudski život ?????

marko
Gost
marko

Bas ce pomoci ovom nesrecniku to sto se ovaj nasilnik navodno pokajao! Unistio mu je zivot,unesrecio tu porodicu…i sad se kao kaje i moli za sto blazu kaznu?! Neka sudija pomisli da se to desilo nekom njegovom,pa neka tako i presudi!

Alkoholicar
Gost
Alkoholicar

Alkohol promjeni čovjeka 100 %, od normalnog čovjeka napravi divlju zvjer …

Dragutin
Gost
Dragutin

Unisten cojeku život. Bezazlenom, mirnom momku koji je SAMO došao kod nas na more. Uništena i porodica koja radi o njemu i gleda ga takvog. Na zalost, ne postoji adekvatna kazna u današnjem pravosuđu da se ovaj “hrabri” momak osudi kolko zaslužuje. Neshvatljive su meni te stvari. Unistiš čojeka i kupaš se na istom moru posle dva ljeta, slobodan ka… Više »

Pravda
Gost
Pravda

Klasično nasilničko ponašanje koje zaslužuje jaku zatvorsku kaznu.Uz to uništio je život jednom mladom čovjeku!

Simo
Gost
Simo

Za mene je to NASILJE sa posledicama teškoh tjelesnih povreda. Momak je bio 4 mjeseca u komi, zar tu nešto nije jasno?

Joo
Gost
Joo

apsolutno je jasno sve…sem toga zasto su njegovi drugovi cekali do ujutro da odu u hitnu, i koje su posledice povrede glave zadate pesnicama a koje padom niz stepenice (sto su mu drugovi tvrdili da se desilo aka se dobro secam tada)…..kazna mora biti adekvatna, ne samo zbog ovog slucaja, vec i da sluzi kao primer i opomena drugima koji… Više »

Sendvic
Gost
Sendvic

Postovanje za porodicu stradalog mladica .
Svi smo ipak samo ljudi sa manama ali i vrlinama !!!

inzenjer
Gost
inzenjer

zato što kod nas svi misle da sve mogu riješiti novcem… ne bi mi ga izlazio prije 50. godine pa bi se za to vrijeme rehabilitovao itekako

Crnogorka🌻
Gost
Crnogorka🌻

Naslov govori sve! Kao da je sad bitan novac, mladić bio u komi dugo, nije dobro ni danas, kajanje ne umanjuje UŽASNI čin nasilja!!!

Send this to a friend