Hronika Suđenje Medojevićevoj grupi za pranje novca

Vukčević: DF nije evidentirao 12000 eura za zakup kuća

Lidija Vukčević

U nastavku suđenja jednom od lidera Demokratskog fronta Nebojši Medojević, prvooptuženom za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, danas je u Višem sudu u Podgorici saslušano 12 svjedoka. Mladen Mićunović i Zoran Vukčević svjedočili su o davanju u zakup kuća za potrebe kampanje DF-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kako su naveli, tom prilikom su sačinili ugovore o zakupu, uredno su isplaćeni i uredno su platili porez državi od tog posla. Vukčević je potvrdio da je isplaćen 12.000 eura za zakup kuće, a da mu je novac dao okrivljeni Željko Šćepanović.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević navela je da u finansijskoj dokumentaciji DF-a nije evidentiran pomenuti iznos izdvojen za zakup kuće.

“Nema porijekla za toliko novca”, dodala je Vukčević.

Na to je optuženi Medojević kazao da DF nema blagajnu i da plaćanje zakupa kuće se ne može dovesti u vezu sa pranjem novca.

Svjedok Ivan Đurović, producent i vlasnik firme Artikulacija potvrdio je da ga je DF angažovao na snimanju jedne reklame i nekoliko mitinga u vrijeme predizborne kampanje. Dodao je da je isplaćen u potpunosti, kao i da je taj novac potrošio na investicije i potrebe firme. Na pitanja odbrane kazao je da mu niko iz DF-a nije tražio da novac dobijen od tog posla uplati na račun te partije. Istakao je u reklami nije vidio ništa što je bilo protiv suverenosti Crne Gore, a da jeste uočio tako nešto ne bi prihvatio posao.

Nikolićevi radovi u Boki

Tri pomorca iz Kotora, Petar Vukić, Tomo Cenerić i Miodrag Zvicer svjedočil su o izgradnji kuća za koje su angažovali optuženog Momira Nikolića navodeći da su ga uredno isplatili, te da je on koretktno odradio svoj posao.

Svjedok Vukić pojasnio je da je Nikolića isplatio u dolarima, od novca koji je zaradio kao pomorac.

“Dobio sam građevinsku dozvolu za gradnju kuće od 300 kvadrata, Nikoliću i njegovim radnicima isplatio sam 50.000 dolara za građevinske radove, a novac sam im davao na ruke”, kazao je Vukić.

Nakon toga specijalna tužiteljka Lidija Vukčević konstatovala je da okrivljeni Nikolić nije izdao bilo kakvu fakturu ili račun za izvedene radove, a potom je advokat Dušan Radosavljević kazao da je nemoguće utvrditi porez pored ovakvog načina plaćanja, te da je to bilo 1997. godine.

Branilac okrivljenog Nikolića, advokat Dražen Medojević, istakao je da je iskaz svjedoka Vukića potvrdio odbranu Nikolića, te da ne vidi nikakvu povezanost osim zlonamjerne između gradnje kuća krajem devedesetih i kampanje DF-a.

Prvookrivljeni Medojević je istakao da ne postoji ni udaljena sumnja da je optuženi Nikolić prao novac.

Svjedokinja Danijela Joketić iz Kotora, potvrdila je da je okrivljenog Nikolića angažovala za izvođenje određenih građevinskih radova prije 12 godina.

“On je nabavljao i građevinski materijal za radove. Novac kojim smo mu platili radove zaradili smo od turizma i prodajom nekretnine. U Kotoru tada nije bilo građevinskih firmi pa smo u tom periodu svi ovako radili”, navela je Joketić dodajući da su bili zadovoljni radovima.

12 optuženih za pranje novca

Adokati Olga Andrović iz Kotora i Nenad Kovačević iz Tivta u svojstvu svjedoka pred SDT-om su detaljno govorili oko ostavinskog postupka i imovine okrivljenog Momira Nikolića koju je dobio nakon smrti brata, a danas su i ostali pri tom iskazu.  Svjedok Luka Todorović kazao je da je uredno isporučio tablete korišćene za potrebe kampanje, a svjedokinja Danijela Rašović vlasnica agencije “Globus” ostala je pri iskazu datom kod specijalnog tužioca gdje je govorila o posredovanju u sklapanju ugovora o zakupu kuća za potrebe kampanje DF-a.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra. Na optuženičkoj klupi, osim Medojevića i Nikolića, nalaze se i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović i diler deviza Gordan Konatar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SašaVukašinović
Gost
SašaVukašinović

Pitaj Ivicu mozda jesu nego je čekao pravi momenat

Franko
Gost
Franko

Volovtke,
Je li Migo izdao kakav računa Kneževiću?

mojeime
Gost
mojeime

kolko je evidentira migo stijepović kad je nosio koverat milu djukanoviću

LJUTA
Gost
LJUTA

Milo mu je sigurno dao priznanicu za 50000€

Send this to a friend