Hronika OD 2015. GODINE POLICIJA OSUJETILA BROJNE LIKVIDACIJE KOJE SU PLANIRANE U RATU PRIPADNIKA SUPROTSTAVLJENIH KLANOVA

Za četiri godine spriječeno 39 ubistava

Službenici Uprave policije od 2015. godine spriječili su izvršenje čak 39 likvidacija. Prema podacima koji su redakciji Dana dostavljeni iz Uprave policije, najviše ubistava osujećeno je tokom prošle godine čak 21.

Sumnja za najviše planiranih i izvršenih likvidacija poslednjih godina pripisana je sukobu kotorskih klanova “škaljarskog” i “kavačkog“. Njihov rat počeo je 2014. godine kada je nestalo 200 kilograma kokaina u Valensiji. Već naredne godine krenuli su brutalni obračuni i ubistva.

Prema podacima iz Uprave policije, tokom 2015. godine policijski službenici su na osnovu operativnih saznanja spriječili pet ubistava, a naredne godine jednu. Aktivnostima preduzetim u 2017. godini osujećeno je sedam ubistava, a 2018. čak 21. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je saopšteno iz kabineta pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića, spriječeno je pet ubistava. Iz Uprave policije nijesu mogli da odgovore na pitanje da li su mete u ovim slučajevima, uglavnom, bili pripadnici zavađenih kotorskih klanova.

Navedena krivična djela, prema svim pokazateljima, trebalo je da budu izvršena u sklopu sukoba između organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Crne Gore, a koje predstavljaju dio širih regionalnih struktura pojasnili su iz policije.

Ubistva su, kako navode, spriječena preventivnim, proaktivnim i represivnim aktivnostima usmjerenim protiv djelovanja suprotstavljenih članova pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Crne Gore. Aktivnosti su preduzimali pripadnici Sektora kriminalističke policije u saradnji i koordinaciji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije i nadležnim tužilaštvima.

Najviše ubistava spriječeno je 2018. godine, kada su po nalogu specijalnog državnog tužioca uhapšeni pripadnici tri kriminalne grupe koje se terete za više izvršenih, ali i osujećenih ubistava. Te mafijaške organizacije, prema sumnjama SDT-a, formirali su Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i državljanin Albanije Erogen Brajović. Njihove mete, prema navodima naredbe o sprovođenju istrage, bili su glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov sin. Takođe, ove grupacije imale su u planu da ubiju braću Marka i Vladimira Vilotijevića, ali i Duška Roganovića. Prioriteti za ubistvo bili su nekadašnji službenici ANB-a Zoran Lazović i Duško Golubović. Na spisku meta našao se i njihov kolega iz policije Duško Koprivica i njegov sin, a planirane su i likvidacije Darka Janjića, Radovana Mujovića i braće Vladimira i Nikole Banićevića.

Uhapšeni uglavnom odgovaraju samo za nelegalno oružje

Iz Uprave policije naveli su da nemaju podatke o tome kako su kvalifikovana krivična djela protiv lica koja su uhapšena u akcijama u kojima su spriječene likvidacije. Nerijetko, tokom prethodnih godina, dešavalo se da iz Uprave policije saopšte da je hapšenjem nekih lica spriječeno izvršenje najtežih krivičnih djela. Ipak, uhapšenim osobama na teret su stavljana krivična djela koja nemaju veze s pokušajem ubistava. Ti osumnjičeni uglavnom su odgovarali za nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija.

To se događalo i u slučajevima kada su policajci pronalazili takozvane štekove u kojima je bilo automatsko oružje, brojna municija, silikonske maske za lice…

Iako je sav plijen ukazivao na opremu za ubistva, uhapšeni su pred sudom odgovarali samo zbog nelegalnog oružja.

11

avatar
1000
10
1
0
 
11
Milo LekovicRafamakafonSvetlanaMojeimrSijenka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo Lekovic
Gost
Milo Lekovic

Ali nisu 139 odprlike

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Dobro i bravo! Dje su sudski postupci? Dje su presude? Za pokusaj ubistva 39 osoba fali 200god. robije?!

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Kakva glupost…. Pa kad ste sigurni u ovo sta ne navedete imena narucioca i izvrsitelja i procesuirate ih. Sve ovo vam je misaona prica….

Sijenka
Gost
Sijenka

bravo, koliko je glavnih šefova podzemlja uhapšeno za to vrijeme?

Grga
Gost
Grga

Braca Vukotic i Dedovic placaju, Kozar i Luka Bojovic organizuju,a bosanci ili klinci iz Crne Gore za male pare ili kokain ubijaju..sve se zna i nikom nista.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Jes okle znate mozda bi se predomislili u zadnji cas

Mirko
Gost
Mirko

znaci kad je uporedimo broj sprijecenih ubistava i onih koji su izvrseni dodjemo do podatka da je policija uspjesna u nekih 0.001% slucajeva 🙂

Ljuma
Gost
Ljuma

Kada bi bili upućeni u istinitost ovih objava jer nekako sve cudno zvuci u odnosu koliko je mladih zivota oduzeto.

Borko Glavar
Gost
Borko Glavar

VI SE SPRDATE SA NAMA !!!

Popi
Gost
Popi

Krenusmo jutros ponovo sa vicevima

Svetlana
Gost
Svetlana

hahaha taman, nijesu nas odavno podsjecali koliko nam dobro sluzbe rade

Send this to a friend