Hronika

Za dvije godine prikupljeno 60 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava

Tokom 2018. i 2019. godine, Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je prikupio 60,4 tone neeksplodiranih ubojnih sredstava različitog profila, saopšteno je danas iz MUP-a.

“U skladu sa standardima o uništavanju ovih sredstava, u okviru projekta koji se realizuje u saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i ITF Međunarodnim fondom za razminiranje iz Slovenije, demilitarizovana su kompletno prikupljena sredstva”, naglasili su u Ministarstvu.

Kako ističu, na taj način, Crna Gora je pokazala da, kroz bezbjedno uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, poštuje zahtjeve struke u ovoj oblasti i štiti zdravlje građana i životnu sredinu.

“Takođe, kroz uništavanje znatne količine neeksplodiranih ubojnih sredstava, potvrđeno je da u Crnoj Gori postoje tehnički i stručni kapaciteti koji mogu odgovoriti ovako složenom i zahtjevnom zadatku. Vrijednost izvedenih radova je oko 700.000e, a finansijska podrška međunarodnih partnera ukazuje i na povjerenje u potencijale i napore koje Crna Gora preduzima na unapređenju ove značajne oblasti”, zaključuju u MUP-u.

Send this to a friend