Hronika

Zatvorenik Peko Đikanović preminuo na putu do Urgentnog centra

Foto: Pobjeda

Zatvorenik Peko Đikanović preminuo je danas oko 13 časova na putu iz Istražnog zatvora u Spužu u Urgentni blok Kliničkog centra u Podgorici, potvrdio je Pobjedi advokat Obrad Delević.

Đikanović se posljednjih pet godina nalazio u pritvoru jer do sada nije donešena pravosnažna presuda zbog optužbe da je 2016. godine zajedno sa Draganom Kontićem ubio Dragoljuba Mijuškovića u centru Nikšića.

Đikanoviću je krajem januara dijagnostifikovan maligni tumor – metastaze na jetri, zbog čega su njegova porodica i on zahtijevali odlazak na snimanje PET skenerom i kućno liječenje, ali je Viši sud odbio taj prijedlog.

Njegov branilac, advokat Obrad Delević, ranije je kazao za Pobjedu da je njegovom klijentu „produžavanjem pritvora i liječenjem u neadekvatnim uslovima, onemogućeno da se bori za život“.

“Tretman koji je Đikanović imao od januara do danas predstavlja izgubljeno vrijeme koje je bilo presudno za njegovo liječenje. Đikanoviću je početkom aprila ustanovljeno proširenje tumora. Kako se navodi u najnovijem izvještaju bolnice Kodra, tumor je sada dodatno zahvatio i kosti, a konstatovan je i defekt u veni koji bi odgovarao trombu koji uz ovako katastrofalnu situaciju predstavlja dodatnu opasnost po njegov život”, kazao je tada Delević.

On je istakao da insistiranje Đikanovića i njegove porodice na PET skeneru nije rezultat proizvoljne laičke želje već pisana medicinska preporuka koju je porodica dobila od klinike Acibadem u Turskoj, nakon uvida u dokumentaciju.

“Odbrana ni u tom momentu nije tražila da sud tek tako prihvati ove navode ljekara, već je zatraženo dodatno vještačenje dokumentacije Đikanović od strane komisije vještaka koju bi upravo sud odredio. Ali, ni ovaj zahtjev odbrane nije prihvaćen”, navodi Delević.

On je tada upozorio da je zdravstveno stanje Đikanovića svakim danom sve gore, ali Viši sud nije udovoljio zahtjevu porodice i odbrane da teško bolesnom pritvoreniku pritvor zamijeni blažom procesnom mjerom, odnosno, omogući mu kućno liječenje uz elektronski nadzor, zabrana napuštanja stana i boravišnog mjesta, a sve kako bi u posljednjem stadijumu oboljenja imao humane uslove dostojne čovjeka.

Postupajući na ovaj način, kako tvrdi advokat Delević, „vlasti“ su onemogućile da se pravovremeno otkrije primarni tumor i Đikanović dobije ciljanu terapiju, što je dovelo do faze neizliječivosti i na kraju smrtnog ishoda.

12

avatar
1000
12
0
0
 
12
5 krugMontenegroAnnaNiksicSveto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
5 krug
Gost
5 krug

Minusi kazuju sve

Montenegro
Gost
Montenegro

Nehumano ! Veliki grijeh!

Anna
Gost
Anna

Peko hvala ti za dugogodisnje iskreno prijateljstvo.Laka ti crna zemlja…

Niksic
Gost
Niksic

Ubio si nekog, a nadas se dobru? E nece da bude.

Sveto
Gost
Sveto

Pravda je zadovoljena. Kako radi tako zaradi.

Dusan Krnjevic
Gost
Dusan Krnjevic

Nikad te necu zaboraviti, tvoju toplu rijeci i beskrajnu ljubav koju si dijelio sa svima….Od praha smo nastali prah ce mo i postati 💌

Bokelj HN
Gost
Bokelj HN

E sada ih oderite za odštetu,sramno stvarno dno dna.

Emanon
Gost
Emanon

5 godina u istraznom zatvoru zbog necije nemarnosti?? Svaki clan Viseg suda koji je ucestvovao u donosenju ovakvih ne ljudskih odluka treba da zavrsi u Spuz.

Darina
Gost
Darina

Porodica da podnese tužbu.

Sasa
Gost
Sasa

Ostavka ministra pravde ,HITNO.

Sara
Gost
Sara

Cisto krivicno djelo..Porodica bi trebala da optuzi Sud..

Žeks
Gost
Žeks

Peko laka ti crna zemlja. Ostaće mi u sjećanju mnoge zore dočekane u tvom lokalu.

Send this to a friend