Hronika

Zbog štrajka advokata od 15 privedenih samo jedan zadržan

VDT

Od početka obustave pružanja pravne pomoći advokata, 24. maja, u dva viša tužilaštva privedeno je 15 osoba, od kojih jesamo jedno zadržano, dok je ostalima određena neka druga mjera bezbjednosti tipa zabrana napuštanja mjesta stanovanja. Prošlo je 24 dana od kada su advokati stupili u štrajk, a odlukom Upravnog odbora Advokatske komore koja je na snazi advokati ne mogu postupati kao branioci na saslušanjima u policiji, tužilaštvima, ali ni na ročištima pred sudom, pišu Dnevne novine.

Za period obustave, prema saopštenjima policije, bilo je hapšenja zbog ulične prodaje droge, pokušaja ubistva, a jedna osoba je uhapšen zbog sumnje da je počinila krivično djelo ubistvo.

“Obavještavam vas da je u Više državno tužilaštvo u Podgorici od početka obustave pružanja pravne pomoći advokata privedeno ukupno 13 osoba, od kojih je jedno zadržano u skladu sa zakonskim propisima”, navodi se u odgovoru VDT-a u Podgorici dostavljenom Dnevnim novinama.

U VDT u Bijelom Polju u toku obustave rada advokata privedena su dva lica, jednom licu je određena mjera bezbjednosti, a zadržavanja do 72 časa nije bilo.

“Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju postupa u skladu sa Ustavom Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku, drugim nacionalnim zakonima i potvrđenim međunarodnim ugovorima i konvencijama, poštujući prava osumnjičenih”, navodi se u odgovoru VDT-a u Bijelom Polju.

Iz Advokatske komore su saopštili da se još uvijek čeka da zajedničko rješenje sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja bude formalizovano.

Podsjetimo, predstavnici Komore sastali su se prije nedjelju dana sa predstavnicima Ministarstva i nakon sastanka predsjednik Advokatske komore saopštio je da se narednih dana očekuje da rješenje bude konkretizovano. Advokati od starta ističu da su spremni na pregovore kako pravni sistem ne bi bio u kolapsu i kako bi se zaštitila prava građana.

Obustava pružanja pravne pomoći znači da advokati ne mogu pristupiti u prostorije sudova, tužilaštava, notara i javnih izvršitelja. Desetog dana štrajka dogodilo se ubistvo u Nikšiću, kada je bilo polemike i među samim advokatima da li da neko istupi i po službenoj dužnosti brani osumnjičenog za ubistvo. Advokati su većinski odlučili da niko ne treba ni u takvoj situaciji da se ogluši o Odluku o obustavi pružanja pravne pomoći.

Međutim, advokatica iz Berana Mirjana Pajković odlučila je da prekrši Odluku i zastupala okirvljenog kojem je zbog toga prvo određeno zdržavanje, a zatim i pritvor do 30 dana. Zbog takvog postupka ona je suspendovana do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv nje.

Stav advokata je da Zakon o fiskalizaciji ne treba da se primjenjuje na advokaturu iz razloga što je ona Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći, a ne za pružanje usluga.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
sprajslerkaManjaTorn
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sprajslerka
Gost
sprajslerka

sram ih bilo i stid sve na gomilu

Manja
Gost
Manja

Da plate porez!

Torn
Gost
Torn

Koliko advokata ce se pridruziti ekipi u Spuzu zbog ovoga?

Send this to a friend